Európai félelmek is erősítik a dollárt

Újabb lendületet kapott a dollár erősödése az euróval szemben. Technikailag mára egyértelműen kirajzolódott a fordulat jele, melyből 1,034-ig is eshet az EURUSD árfolyama. A dollár erősödése mellett szóló egyik fontos érv, hogy ismét előtérbe kerültek az Európával és ezzel együtt az euróval szembeni kockázatok is.

Technikai kép


Letört az emelkedő trendcsatornából az EURUSD árfolyama, így újraindulhat a dollár erősödő trendje.

A fordulat az 1,08-as szint érintését követően következett be és komolyabb támaszt csal a január eleji lokális mélypont jelent 1,034-es árfolyamnál.


Annak eléréséig azonban még a 30 napos mozgóátlag áttörésével is sikerrel kéne járnia a devizapárnak. 
Tegnap a 30 napos mozgóátlag átmenetileg megállította a dollár erősödését és a 20 napos mozgóátlagig pattant fel az árfolyam, azonban a 30 napos mozgóátlag véleményünk szerint csak átmenetileg fog támaszt nyújtani az árfolyamnak.


Az MACD grafikonján is megjelent az eladási jelzés néhány nappal ez előtt, így ez is megadta a szükséges jelzést a dollár erősödéséhez.


Új jelenség a „Le Spread”


Európában most éppen a francia elnökválasztás számít kockázati tényezőnek. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis Marine Le Pen a szavazatok 25%-át kapná, és ezzel megnyerné az elnökválasztás első körét. Ígéretei közt olyanok szerepelnek, mint például visszatérés a francia frankhoz, illetve az infláció mesterséges felpumpálása pénznyomtatással. A franciák kilépése pedig akár az euró jövőjét is megrengethetné, így egyértelműen az euró gyengülésének irányába mutatnak a francia események.

Bár, ahogy alább részletesen is kifejtjük, Le Pen győzelme nem valószínű, a piac mégis aggódik miatta. Ez talán legjobban a 10 éves francia és német államkötvények közötti különbség tágulásával jellemezhető, melyet találékonyan már el is neveztek „Le Spread”-nek.

Forrás: Bloomberg, Erste


Bár egyértelműen kockázatot jelent a francia elnökválasztás, melynek első fordulóját április 23-án, második fordulóját pedig május 7-én tartják, azonban a francia választási rendszer miatt nem valószínű, hogy a végső győztes is Le Pen lenne. De a tavalyi évben a Brexit és Trump megválasztása is bizonyította, hogy a választásoknak tud igencsak váratlan kimenetele is lenni. Ezek a váratlan események pedig óvatos magatartásra motiválják a befektetőket.


Ahogy már említettük, Le Pen a legesélyesebb jelöltje az elnökválasztás első körének, azonban valószínűtlennek tűnik, hogy ezt elnökségre is tudja váltani. Ennek oka a francia választások rendszere, melynek értelmében az első körből a két legtöbb szavazatot elérő jelölt jut tovább a második körbe, ahol már csak rájuk lehet szavazni. Ez garantálja, hogy a végső győztes a lehető legnagyobb társadalmi elfogadottsággal rendelkezzen. A populista szélsőjobb Front National színeiben politizáló Le Pen népszerűsége hatalmas elutasítással párosul. A felmérések szerint a francia választók 60-70%-a elutasítja a Front Nationalt, így valószínűtlennek tűnik, hogy Le Pen a második fordulóban is képes lenne diadalmaskodni.


Beszélnek róla, de nem hisznek a márciusi kamatemelésben


A philadephiai és a San Franciscói Fed elnöke is a márciusi kamatemelés lehetőségéről beszélt, bár ez rendkívül korainak tűnik még. A határidős kamatügyletekbe beárazott valószínűségek nem változtak az elmúlt hetekben a jegybankári nyilatkozatok ellenére sem. A piac jelenleg mindössze 24%-os valószínűséget áraz a márciusi kamatemelésnek, és a májusi esélye sem sokkal több, mindössze 40%. Az első lehetséges időpont, melyet a piac komoly alternatívaként kezel, az a június közepi kamatdöntés, melyen a visszaszámított valószínűségek alapján 65%-os valószínűséggel árazza, hogy 25 bázispontot emelve a 75-100 bázispont közötti tartományba emelheti a kamatot az amerikai jegybank.


Hosszabb távon az amerikai border adjusted tax is dollár erősítő tényező lenne, mivel az importot fékezné, az exportot pedig erősítené. Ezzel pedig folyó fizetési mérleg hiányát csökkentené, és növelné a dollár iránti keresletet.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás: