Hírek > Bennfentes kereskedelmet fülelt le az MNB >

Bennfentes kereskedelmet fülelt le az MNB

2017.02.13 16:40
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 45 millió forint bírságot szabott ki piacbefolyásolásért a magyar tőzsdén jegyzett ENEFI leányvállalatára, az EETEK Ltd.-re, egy természetes személyt bennfentes kereskedelemért 75 millió forintra bírságolt, és büntetőfeljelentést is tett az egymással összefüggő ügyekben - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
Bennfentes kereskedelmet fülelt le az MNB

Az MNB tájékoztatása szerint az ENEFI-részvények tőzsdei árában és a kereskedés volumenében tavaly február-márciusban jelentős emelkedés következett be. A 149 forintos részvényenkénti ár 230 forintra, majd napon belül 250 forintra nőtt, ezt követően pedig meredeken csökkent.
    

A jegybank megállapította, hogy az erőteljes áremelkedés döntő részben a ciprusi székhelyű EETEK Ltd. nevében egy természetes személy által beadott vételi megbízások miatt történt. Az ügyletek az ENEFI-részvények árfolyamát mesterségesen magas, rendellenes szintre állították be. Az ilyen típusú ügyletkötéseket azonban a tőkepiacról szóló törvény piacbefolyásolásnak minősíti és szigorúan tiltja - hangsúlyozta az MNB.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A jegybank azt is megállapította, hogy az ügyben érintett, az EETEK Ltd.-el és az ENEFI-vel is kapcsolatba hozható, a törvény szerint bennfentesnek minősülő természetes személy a bennfentes információt felhasználva a korábban mesterségesen magas szintre feltornászott árfolyamon több százmillió forint értékben kötött ügyletet az ENEFI-részvények piacán.
    

Az MNB közleményében kiemelte: a bennfentes kereskedelem ügyében elmarasztalt természetes személy az azt megelőző, önmagában is piacbefolyásolásnak minősülő akciókban is érintett volt. A jegybanki vizsgálat először tudott összekötni egy bennfentes kereskedelmet megvalósító ügyletet az azt hosszabb időn át megelőző piacbefolyásoló eseménysorozattal.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák