Hírek > Nem a Le Pen-hatás a legfontosabb tényező a francia hozamok alakulásában >

Nem a Le Pen-hatás a legfontosabb tényező a francia hozamok alakulásában

2017.02.17 17:30
A tízéves futamidejű francia kötvényeknek az azonos futamidejű német államkötvényekhez viszonyított kamatfelára továbbra is magas szinten, 70 bázispont fölött van, ami közelíti a 2012 novemberében tapasztalt szintet. Néhány hónappal ezelőtt ez a kamatfelár 20 bázispont körül mozgott.

A kamatfelár növekedéséért a legtöbben a Le Pen-hatást okolják, vagyis a befektetőknek azt a félelmét, hogy májusban a Nemzeti Front vezetőjét, Marine Le Pent választják elnökké. Ehhez két fontos megjegyzést érdemes fűzni: Egyrészt a Le Pen miatt aggódók nem ismerik eléggé a francia politikai rendszer tényleges működési mechanizmusát. A legutolsó tartományi és regionális választások kapcsán készült elemzések azt mutatják, hogy a választók rendre úgy szavaznak, hogy a Nemzeti Front által támogatott jelöltek vagy listák ne győzhessenek. Ilyen körülmények között elég valószínűtlen, hogy Le Pennek (legalábbis 2017-ben) sikerül kellő számú támogatót szereznie az elnökválasztás második fordulójában a küszöbnek számító 50 százalék teljesítéséhez. Másrészt pedig, és ez a lényegesebb, a francia állampapíroknak a német papírokhoz viszonyított felára kapcsán olyan gazdasági és piaci tényezőket kell figyelembe venni, amelyek magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy a következő elnök személyétől függetlenül miért emelkednek folyamatosan Franciaország hitelköltségei. Ezek közül a legfontosabbak a következők: 

  • Az infláció nemzetközi szintű visszatérése, amely a nyersanyagok árainak emelkedéséhez kötődik (+9% 2017 januárjában az előző év januárjához viszonyítva), valamint ahhoz, hogy gyengültek a Kína felől érkező deflációs hatások.
  • A francia és német gazdaság eltérő helyzete. Bizonyos szempontból a növekvő francia kamatfelár a normális szintekhez történő visszatérés jelének tekinthető.
  • A külföldi befektetők preferenciája, ami nem igazán függ össze az elkövetkező francia elnökválasztással. 2016 novembere óta a japán befektetők határozottan a német papírok felé fordultak, míg előtte főként a francia állampapírokat kedvelték.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A következő kormánynak nem nagyon lesz más választása, minthogy módosítsa a 2017-es költségvetési törvényt, amely a hitelköltségeket túlzottan optimizmussal 0,9 százalékra prognosztizálta. Ezek alapján elkerülhetetlennek látszik a költségvetési kiadások további csökkentése, és minden bizonnyal megvágják a helyi önkormányzatok számára juttatott pénzügyi tételeket is, amelyek összesen évi 100 milliárd euró körüli összeget jelentenek.

Forrás: Christopher Dembik, Saxo Bank

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák