Hírek > Az igazságügyi minisztérium is beszáll az ország versenyképességének javításába >

Az igazságügyi minisztérium is beszáll az ország versenyképességének javításába

2017.03.09 17:25
Az igazságügyi minisztérium is igyekszik segíteni az ország versenyképességét - jelentette ki Trócsányi László csütörtökön Szegeden.
 Az igazságügyi minisztérium is beszáll az ország versenyképességének javításába

Az igazságügyi minisztérium igyekszik a jogi versenyképesség területén eredményeket elérni, törekszik a jogrendszer stabilitása mellett arra, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amely valóban szükségesek és a versenyképességet elősegítik - mondta az igazságügyi miniszter A gazdasági fejlődés és a technológiai innováció jogi kihívása című konferencián a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).
    

Egy adott ország jogi versenyképességét meghatározza a jogrendszer minősége - a jogszabályok száma, minősége, átláthatósága -, illetve az előírások tartalma, az, hogy ezek miként segítik a gazdaság hatékony működését - fejtette ki az SZTE-n professzorként is oktató szakember.
    

A gazdaság és a technológia fejlődésével új szabályozási területek jelennek meg, és ez kihat a jogszabályok mennyiségére is. 1916-ban 51, 1938-ban 39, 1946-ban 29 törvényt fogadtak el Magyarországon, ehhez képest 2015-ben 230-ról döntött a parlament, ebből azonban csak 22 az érdemi, 167 módosító, 41 pedig a nemzetközi szerződést kihirdető jogszabály. Ma Magyarországon 1718 törvény, 308 törvényerejű rendelet, 2228 kormányrendelet, 3346 miniszteri rendelet van hatályban, az önkormányzati rendeletek száma 150 ezerre tehető - tudatta a miniszter. Hozzátette: kérdés, valóban szükség van-e ennyi joganyagra, versenyképes lesz-e egy ország, ha a jogszabályok száma hatalmas mennyiségre kúszik fel.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Trócsányi László hangsúlyozta, ez nem magyar sajátosság, általános jelenség a világban. Egyfajta "túlkodikfikációnak" lehetünk tanúi, emellett azonban "felülkodifikáció" is megjelenik: az a miniszteri rendeletben is szabályozható kérdést törvény rendezi.
    

A tartalmi kérdések közül az igazságügyi tárca vezetője - a többi közt - az európai szabadalom szabályozását emelte ki, melyről belátható időn belül Magyarországnak is döntést kell hoznia. Ez - a magyar uniós soros elnökséghez kötődő kezdeményezés - a versenyképesség előmozdításának fontos eszköze lehet, azzal, hogy nem kell minden tagországban külön eljárni és jogviták rendezése is egyszerűsödik.

 

Mennyi adójóváírás járna nekem éves szinten?

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

ÁFA adó-kalkulátor


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák