Hírek > Magyarország a mezőny hátsó részében - 17 százalékos pluszra lenne szükség >

Magyarország a mezőny hátsó részében - 17 százalékos pluszra lenne szükség

2017.04.14 04:00
Tavaly a GDP-hez mért beruházási mutató Magyarországon 17,8 százalékos volt, ami az európai mezőnyben a gyengébbek közé tartozik, ráadásul 2005 óta a legrosszabb magyar mutató. Ha az idén 3,7 százalékkal nő a GDP, akkor legalább 17 százalékos beruházásbővülés kellene, hogy a mutató 20 százalék fölé kerüljön.
Magyarország a mezőny hátsó részében - 17 százalékos pluszra lenne szükség

Tavaly kiábrándító eredményt ért el Magyarország: a beruházások 20 százalékkal estek vissza az előző évhez képest. A beruházások GDP-hez mért aránya 2016-ban 17,8 százalékos volt, ez pedig európai szinten is gyenge eredménynek számít - értékelte az Eurostat pár napja publikált beruházási adatait és a magyar eredményeket Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. 

 

20 százalék alatt nem jó lenni


Az európai országok közül Magyarországnál csak néhány ország ért el rosszabb eredmény, például az Egyesült Királyság vagy Olaszország, ahol 17-17 százalékos volt a beruházások aránya a GDP-n belül. Európában Görögország szerepelt a legrosszabbul, ott alig több mint 11 százalékos volt a GDP-arányos beruházási mutató. A régiós országok közül Lengyelország 18,5 százalékot produkált, ami alig haladja meg a magyar értéket.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


„A 20 százalék alatti GDP-hez mért beruházási hányad gyengének számít, ebben az esetben ugyanis még az amortizáció sem jön vissza” - mondta Németh Dávid. A többi régiós ország jobban áll: Szlovákia 20,2, Románia közel 23, Csehország pedig közel 25 százalékot ért el, ami a magyarországinál jóval nagyobb beruházási kedvre utal, egyben meghaladják a 19,7 százalékos uniós átlagot. 


A szakember azt is elmondta, hogy Magyarország tavalyi 17,8 százalékos eredménye több mint egy évtizedes távlatban a legrosszabb magyar adat. 2005 és 2008 között évente 23-24 százalék között volt a beruházások GDP-hez mért aránya. A válság legdurvább éveiben 2009-ben és 2010-ben is 20 százalék felett volt a mutató, majd 2011-ben és 2012-ben valamivel 20 százalék alá került. Ezt követően az uniós forrásoknak köszönhetően javulást volt: 2013-tól 2015-ig 21-22 százalékos szinten mozgott a GDP-hez mért beruházási index. 


A gyatra tavalyi beruházási teljesítmény egyébként nem jelentett meglepetést, mert 2016 valamennyi negyedévében visszaesés volt, legutóbb 2015 végén nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest. A beruházások az uniós források hiánya miatt zuhantak tavaly, az EU-pénzeken alapuló fejlesztések többsége 2015-ben kifutott, az újak pedig nem kezdődtek el. 


Javulás jöhet


A szakember azt mondta, az idén számottevő javulás várható a beruházások terén. Egyrészt a tavalyi beruházási adatok eleve nagyon gyengék, így a bázishatás miatt a 2017-es adatok jobbak lesznek, másrészt a beáramló uniós forrásokra támaszkodó fejlesztések is sorra beindulnak. Segítheti a beruházások bővülését az is, hogy mind a lakosság, mind a vállalatok eladósodottsági szintje alacsony a régión belül, azaz a hitelből történő beruházások növelésére is van tér. 


Németh Dávid az idén 3,7 százalékos GDP-növekedésre számít. Ennek fényében ahhoz, hogy a magyarországi beruházási hányad 20 százalék fölé kerüljön, legalább 17 százalékos növekedést kell elérni a beruházásoknál.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák