Hírek > Csökkent az átlagkeresők munkajövedelmének adóterhelése az OECD-országokban >

Csökkent az átlagkeresők munkajövedelmének adóterhelése az OECD-országokban

2017.04.15 04:00
Immár a harmadik egymást követő évben csökkent az átlagkeresők munkajövedelmére rakodó adóteher a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban tavaly.
Csökkent az átlagkeresők munkajövedelmének adóterhelése az OECD-országokban

A béreket terhelő adók 2017 című jelentés adatai szerint az OECD-tagállamokban 0,07 százalékponttal 36,0 százalékra mérséklődött 2016-ban az átlagkeresők jövedelmének adóterhelése. Ezen belül 20 országban emelkedett, tizennégyben csökkent, egyben pedig változatlan maradt az adóteher. A változások túlnyomórészt a személyi jövedelemadó (szja) módosításából származnak.
   
Az OECD különböző, jövedelemtől és családtípustól függő csoportokra osztva számolja ki az adóéket, azaz a munkaadók és a munkavállalók által fizetendő összes adó, illetve járulék családi kedvezményekkel korrigált összegének arányát a teljes munkaerőköltséghez képest.

 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

   
Az adatokból az derül ki, hogy Chile és Mexikó kivételével minden OECD-tagállamban alacsony a gyermekes családok adóterhelése a gyermektelen, egyedülálló munkavállalókhoz képest. Az egykeresős, kétgyermekes családok esetében az átlagos adóék 26,6 százalékot tett ki, majdnem 10 százalékponttal kevesebbet az egyedülálló, gyermektelen átlagmunkavállalókhoz képest. A két csoport átlagos adóterhelése közötti különbség tavaly enyhén növekedett.
   
Az egyedülálló, gyermektelen munkavállalók bérének adóterhe Belgiumban volt a legmagasabb, 54,0 százalékos szinttel. Belgium után Németország következik 49,4 százalékkal, majd Magyarország 48,2 százalékkal és Franciaország 48,1 százalékkal. A legalacsonyabb szintet, 7 százalékot Chilében mérték, majd Új-Zéland következik 17,9 százalékkal és Mexikó 20,1 százalékkal. Magyarországon az egyedülálló, gyermektelen átlagkeresők munkajövedelmének adóterhelése 0,78 százalékponttal csökkent tavaly, ennél nagyobb mértéket csak Belgiumban (1,32 százalékpont) és Ausztriában (2,47 százalékpont) mértek.
  
Az egykeresős, kétgyermekes családok esetében az átlagos adóék Franciaországban volt a legmagasabb, 40,0 százalékkal, míg Belgiumban, Finnországban, Görögországban, Olaszországban és Svédországban 38-40 százalék között mozog ez az arány. Magyarországon 33,7 százalékra rúg ez az arány, amivel a 35 tagállam közül a 11. helyen áll.
   
Az egykeresős, kétgyermekes családok esetében Ausztriában (2,68 százalékpont), Portugáliában (2,50 százalékpont), Belgiumban (1,73 százalékpont), Magyarországon (1,60 százalékpont) és Írországban (1,03 százalékpont) csökkent 1 százalékpontot meghaladó mértékben az átlagos adóék tavaly.
  
Az egyedülálló, gyermektelen átlagkereső vásárlóerő paritáson számolt teljes munkaerőköltsége az OECD országaiban átlagosan 50 214 dollárra rúgott 2016-ban. A lista élén Belgium (74 913 dollár), Svájc (74 439 dollár) és Németország (73 683 dollár) állt, Magyarország 32 930 dollárral a 30. helyen áll.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák