Hírek > Orosz hackerek támadhatnak a francia elnökjelöltre >

Orosz hackerek támadhatnak a francia elnökjelöltre

2017.05.10 03:06
Az amerikai hírszerzés orosz hackertámadások veszélyére figyelmeztette a választási kampány idején Emmanuel Macron francia elnökjelöltet.
Orosz hackerek támadhatnak a francia elnökjelöltre

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője, Mike Rogers, a szenátus fegyveres erők bizottsága előtti keddi meghallgatásán tájékoztatta az amerikai törvényhozókat arról, hogy az amerikai hírszerzésnek tudomása volt az orosz beavatkozási kísérletekről, s erről tájékoztatta is Emmanuel Macron elnökjelölt stábját.

 

"Tisztában voltunk az orosz aktivitással... egyeztettünk erről francia partnereinkkel, még azelőtt, hogy a hackertámadások ténye a múlt héten nyilvánosságra került" - fogalmazott Rogers a meghallgatáson. Hozzátette: "folyamatosan figyeltük az oroszokat és azt tapasztaltuk, hogy sikerült behatolniuk a francia struktúrákba. "

 

Az NSA vezetője ugyanakkor tartózkodott attól, hogy - az amerikai sajtó egy részében megjelenő hírekkel ellentétben - közvetlenül az orosz kormányzatot okolja a számítógépes támadásokért. Mike Rogers közölte: az amerikai hírszerzés szorosan együttműködik más, olyan európai országok illetékeseivel is, ahol még az idén választások lesznek. Konkrétan a német és a brit hírszerzést említette meg.

 

Az Egyesült Királyságban júniusban, Németországban pedig az ősszel lesznek parlamenti választások. Az amerikai hírszerzési közösség korábban már megosztott lényeges információkat európai szövetségeseivel az oroszoknak a tavalyi amerikai választási folyamatba történt beavatkozási kísérleteiről. Rogers meghallgatása közben Richard Durbin demokrata párti szenátor sajtóértekezletet tartott, s bejelentette: arra szúlította fel a Trump-kormányzatot, hogy nyilvánosan is foglalkozzék a Macron-kampányt ért orosz hackertámadások miatti aggodalmakkal.

 

"Macron győzelme a vasárnapi választásokon nem kisebbíti annak szükségességét, hogy a Trump-adminisztráció komolyan vegye ezeket a hackertámadásokat és szorosan együttműködjék a franciákkal a felelősök bíróság elé állítása és a leendő hackertámdások megelőzése érdekében" - fogalmazott Durbin szenátor. Egyúttal közölte, hogy ez ügyben levelet írt Dan Coatsnak, az Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetőjének és Rod Rosensteinnek, a helyettes igazságügyi miniszternek. A levél tartalmáról szólva Durbin leszögezte: "rendkívüli felelőtlennek" tartja, hogy az elnök szerinte még mindig tagadja Oroszországnak az amerikai elnökválasztási folyamatban alkalmazott kiberháborúját.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák