Vége az ínséges időknek, van már miből fejleszteni

A vállalkozások fejlesztési céljaira jelentős mértékű uniós források állnak rendelkezésre, de a kedvező kamatkörnyezetben a banki hitelek is vonzó lehetőséget jelenthetnek a bővítést tervező cégek számára – vélték a HG Media „Fókuszban: Fejlesztés és versenyképesség” című konferenciáján felszólaló állami és piaci szereplők. Elhangzott: a cégek növekedési törekvéseiben kulcsszerepet játszik a digitalizáció. Ez a folyamat azonban nem kellő ütemben halad előre, ami a versenyképesség szempontjából komoly problémát jelent.

Vége az ínséges időknek, van már miből fejleszteni

Szeptember közepéig a 2014-2020-as fejlesztési ciklus EU-támogatási keretének 75 százalékát, mintegy 6700 milliárd forintot már odaítélték a kedvezményezetteknek – emelte ki előadásában Dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Hozzátette: a kormányzat célja, hogy 2017 végére a kötelezettségvállalás szintje elérje a 85 százalékot.


Az általa ismertetett adatokból kiderült, a 2014-2020-as időszak mintegy 9400 milliárd forintos fejlesztési keretéből szeptember közepéig közel 3000 milliárd forint jutott el a kedvezményezettekhez.
Elmondta: az intézményrendszer rendelkezik azzal a képességgel, hogy az idei évre meghatározott 2700 milliárd forint kifizetési célt teljesítse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a visegrádi országok körében elsők vagyunk a 2014-2020-as ciklus meghirdetett, leszerződött és kifizetett támogatásainak tekintetében.

Kiemelte: a megítélt, leszerződött támogatások terén kétszeres javulást mutat az intézményrendszer a jelenlegi, 2014-2020-as ciklusban az előző hétéves fejlesztési periódushoz képest az operatív programok indulását követő 27 hónapos időszakot összehasonlítva. Március végéig valamennyi fejlesztési program teljes keretét meghirdették.


Az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) bevezetésének menetrendjét Dr. Csányi István, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára ismertette. Kiemelte: Magyarország önként vállalta, hogy 2018. január 1-jére bevezeti a rendszert, az uniós előírás szerint ugyanis az EU-tagállamoknak csak 2018 októberétől kellene működtetniük a rendszert. „Jelenleg a tesztelés folyik, és jó úton haladunk afelé, hogy január 1-jével élesben indulhasson a rendszer” – tette hozzá. Az EKR, amelybe az ajánlatkérőnek és az ajánlattevőnek is regisztrálnia kell, biztosítja, hogy a közbeszerzésekkel kapcsolatos minden kommunikáció online történjen, megszüntetve így a papír alapú ügyintézést.


A 2014-2020-as ciklusban mintegy 800 milliárd forint visszatérítendő EU-forrásra, vagyis hitel-, illetve kombinált (hitellel kiegészített vissza nem térítendő EU-forrás) termékekre pályázhatnak a hazai vállalkozások – mondta az ilyen típusú uniós források kiközvetítésével megbízott MFB elnök-vezérigazgatója, Bernáth Tamás. Kiemelte: eddig 5600 vállalkozás igényelt visszatérítendő uniós forrást, a keret majdnem fele van lefedve igénylésekkel. Emellett eddig mintegy 1100 szerződést írtak alá a visszatérítendő EU-források felhasználásról. Az MFB tervei szerint 2018-ban kihelyezik a teljes keretet a vállalkozások számára.


A Széchenyi Kártya Program indulása óta eddig összességében több mint 1800 milliárd forint támogatott hitel jutott el a vállalkozókhoz – hívta fel a figyelmet Krisán László, a programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: a program keretében eddig 343 ezer hiteligénylés történt, illetve 258 ezer hitelügylet jött létre. Évente mintegy 17 ezer ügyfele van a Széchenyi Kártya Programnak, amelynek keretében évente 122 milliárd forint hitelkihelyezés történik.


A hazai kkv-k tőkehelyzetének megoldását sürgető feladatnak nevezte. Hozzátette: a hitellel szembeni rossz érzések az elmúlt években fokozatosan kezdenek eltűnni a vállalkozások körében. Ahogy az MNB növekedési hitelprogramja kifutott, a vállalkozások visszatértek a piaci, illetve támogatott hitelekhez.


Banovic Aleksandra, a Telenor lakossági vezérigazgató-helyettese problémának nevezte az ország versenyképessége szempontjából, hogy a digitalizáció lassan halad előre, és e téren Magyarország lemarad az uniós, illetve a régiós átlagtól is. Kiemelte: új munkavállalói képességekre, szakismeretekre van szükség a hazai munkaerőpiacon. Ezek megteremtéséhez a gazdasági szereplők erőfeszítéseire is szükség van.


Az aktuális uniós pályázati lehetőségekről Lukács János, a Vanessia Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: van néhány fontos pályázati felhívás, amely még nem jelent meg, illetve tud olyan már meghirdetett konstrukcióról, amelyre viszont eddig még nem nyújtottak be egyetlen egy pályázatot sem. Megjegyezte azt is, hogy a pályázati intézményrendszer által eddig kifizetett közel 3000 milliárd forint döntő része előleg volt, vagyis ezek mögött még nincs konkrét teljesítés.

 

A startup szektorról szóló panelbeszélgetésen Oszkó Péter, a kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó OXO csoport alapítója elismerte, hogy a startup kifejezés elcsépeltté vált. „Lassan már azt a vállalkozást is startupnak nevezzük, amely ötoldalas prezentációval akar 3 millió eurót szerezni” – mondta. Hozzátette: az OXO valódi startupnak azt az induló vállalkozást tekinti, amely nagy növekedésű potenciállal rendelkezik. Takács Zoltán, a Telenor Magyarország innovációért felelős alelnöke ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy szerinte a digitalizáció az előfeltétele annak, hogy egy cég exponenciálisan tudjon növekedni. Emlékeztetett arra, hogy a Telenor Magyarország tavaly júniusban startupokat támogató kezdeményezést indított az ország első vállalati akcelerátor programja, az Accelerate keretében.


A banki hitelből finanszírozott fejlesztésekről szóló panelbeszélgetésen Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvező kamatkörnyezetben a vállalkozásokért folyó banki versenyben igen fontos szerepe van az ügyfélszolgálatok minőségének, gyorsaságának. „A vállalkozások hitelhez jutását gyakran a bankok ügyintézési folyamata lassítja. Fontos, hogy csökkenjen a banki adminisztráció” – mutatott rá. Póka Valentin, a Coface Hungary országigazgatója szerint viszont indokoltnak tekinthető a bankok óvatossága a hitelkérelmek elbírálásánál, ugyanis nagy szükség van a kockázatelemzésre. „Az lenne a legborzasztóbb, ha egy újabb válságba csúsznánk bele a kockázatok nem kellő figyelembe vétele miatt” – tette hozzá.


Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarékszövetkezetek integrációja immár felkészült arra, hogy bankként foglalja el helyét a piacon. Szükség esetén „edukálják” is az ügyfeleket az ország több mint ezer fiókjában.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: