Már annak is örülhetünk, ha nem bukjuk a pénzünket 2018-ban

Az infláció és az alacsony hozamkörnyezet miatt már annak is örülhetünk, ha sikerül nullára kihoznunk befektetésünk értékét, ennek ellenére viszont nem kizárt, hogy akár 5-10%-os hozamot elérjünk 2018-ban.

Már annak is örülhetünk, ha nem bukjuk a pénzünket 2018-ban

Ehhez viszont kockázatosabb eszközöket, egyedi részvényeket kell vásárolnunk - hangzott el tegnap a Portfolio Investments, Wealth and Savings 2018 konferencián. 

 

Somlai László, az Erste Private Banking vezetője a tőkepiacok kilátásairól és a privátbanki ügyfelek igényeiről beszélt:

2017 elején mindenki arra számított, hogy jó, ha ki lehet hozni -nullára az évet. Ehhez képest csak az Erste PB-nél 5-10% közti hozamokat tehettek zsebre az ügyfelek. A hozamkörnyezet idén sem változott, most is nullás hozamokkal már meg lehetünk elégedve, de nem kizárt, hogy a tavalyihoz hasonló szép eredményeket láthatunk 2018-ban is.


A privátbanki ügyfelek kezdik elfogadni az alacsony hozamkörnyezetet, a nulla fölötti teljesítményt sokan már pozitív eredményként értékelik. Az infláció miatt jobb azt is tudatosítani, hogy 1-2%-ot el fognak bukni a vagyonukból azok minden évben, akik nem fektetnek be.


2013-tól 2017-ig a vagyonstruktúrák változását tekintve érdekesség, hogy a likvid eszközök aránya nagyon megnőtt a pénzügyi eszközökön belül.


A legnagyobb probléma most a hagyományos és nem hagyományos eszközkategóriákban az alternatívák hiánya. A magyar példánál maradva: az ingatlanárak emelkedése megállt, a tőzsdék hatalmasat mentek, a kötvényeknél pedig hozamemelkedés tapasztalható. Nehéz most olyan eszközt találni, ami tuti befutó.

A forintra nehezedő felértékelődési nyomás folyamatosan el fog tűnni.


A magyar tőkepiac fejlődik, viszont még mindig nem túlértékelt, a tapasztalat egyébként az, hogy az ügyfelek becsomagolva, kezelve szeretnek részvénypiaci kitettséget szerezni. Kicsit pesszimisták azzal kapcsolatosan, hogy van-e még lehetőség a magyar vállalatok eredményeinek bővülésére. Egy-egy vállalatban lehet lehetőség talán.


Továbbra is az amerikai részvénypiacokat tekintik vonzónak, mivel nagyon jó profitkilátásokkal rendelkeznek az S&P 500-ban szereplő vállalatok. Támogató a monetáris politika, a fogyasztói várakozások, a makrogazdaság.


Európában is minden adott ahhoz, hogy továbbra is emelkedjenek a részvénypiacok.


Oroszországban lehetnek most jó befektetések, a szankciók miatt ugyanis alulértékeltek a vállalatok, de kezdenek nyereségesek lenni, a nyersanyagárak pedig mennek felfelé. Ez a piac persze továbbra is rendkívül kockázatos.Nem is gondolnánk, honnan fog érkezni a következő válság

 

Abban mindenki egyetért, hogy a következő 1-1,5 év még viszonylag nyugalommal telhet a piacokon, a nagy kérdés, hogy mi következik ezután. A mai Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján a makrogazdasági szakemberek a piaci kilátásokról, a részvénypiaci befektetési lehetőségekről és arról beszélgettek, van-e még helye a kötvényeknek a befektetési portfólióban. A panelrésztvevők szerint több tényező is van, ami kirobbanthatja a következő válságot, és ezek között van olyan, amire sokan nem csak, hogy nem készültek fel, de még nem is tudnak róla.


A panelbeszélgetésen elhangzott fontosabb gondolatok:

  • -Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a következő 1-1,5 év viszonylag békésnek tűnik, a nagy kérdés, hogy utána mi következik, mindenki erre kíváncsi. Az USA-ban véleménye szerint egy súlyos gazdaságpolitikai hiba zajlik, ugyanis pont a ciklus azon szakaszában nyomják meg az élénkítést, amikor azt még vagy már nem kellene. Európával kapcsolatban tavaly még mindenki nagyon pozitív volt, és bár még mindig jó a makrokép, a várakozások nagyon megemelkedtek, így nehéz pozitív meglepetést okozni. Szerinte az, aki eddig kockázatkerülő volt, nem most kell mindenét részvényekbe fektesse. Szerinte a vagyonkezelői piacon a részvények kissé túl vannak értékelve, ami érthető, tekintve a nyomott hozamkörnyezetet. Ugyanakkor Kelet-Európában még vannak olyan részvénypiacok, amelyek vonzó befektetési lehetőségeket nyújthatnak. A szakember nem tart attól, hogy a kötvénypiaci hozamok jelentik majd a bull piac végét, szerinte sokkal inkább olyan dolog hozza majd el a válságot, amire most még senki nem gondol (margin oldali kihívás a technológiai újítások oldaláról a bankpiacon), és senki nem készült fel.
  • -Juscsák György, a JP Morgan Asset Management igazgatója szerint nem az a nem normális, hogy megjelent a volatilitás a piacokon, hanem az, hogy eddig nem volt. A volatilitás mostantól hosszú távon velünk maradhat, az amerikai hozamgörbe invertálódhat, miközben további két évig még nem vár recessziót az USA-ban. Nem látja még jelét egy buboréknak, ettől függetlenül szelektíven és diverzifikáltan kell befektetni. És ez nem csak a szektorok közötti, hanem a szektorokon belüli jó választást is jelenti: nem feltétlenül a Facebookra vagy Apple-re kell például koncentrálni, sokkal inkább a beszállítóikra és fejlesztőikre. Fontos, hogy sikerüljön egy olyan allokációt kialakítani, ami piaci zuhanás esetén kevésbé esik együtt a piaccal. Szerinte a piacokra nézve veszélyes lehet, ha az infláció a várakozásokhoz képest sokkal hamarabb megy fel, illetve egy nem várt geopolitikai esemény és a mesterséges intelligencia alulértékelése sem jó út.
  • --Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája is egyetért abban, hogy az Amerikában látott jelenlegi stimulus felesleges a mostani formájában. Nagy kérdés, hogy a dollár merre megy, de nem törvényszerű, hogy gyengülni fog. Európában fontos hangsúly van az exporton, illetve azon, hogyan alakulnak majd a Brexit-folyamatok. Az USA jelenleg deregulál, oldja fel a szabályokat, ezzel szemben az EU a mély regulációról szól. A centrum-kötvényeket el lehet felejteni, mondja, ha valaki kötvénypiacokban gondolkodik, akkor a kisebb szektorbeli változó kamatozású kötvények jelenthetnek jó befektetést. A részvénypiacokon olyan cég lehet jó választás, ahol kicsi a tőkéáttétel, alacsony a bérköltség, és a cég monopol helyzetben van. Szerinte például az internetbiztonsággal foglalkozó vállalatokban jó lehetőségek vannak. És most már az se sem igaz, hogy a készpénz negatív hozamot hozna, éppen a dollár mond ellent ennek az állításnak - teszi hozzá. A reáleszközöknek az a legrosszabb forgatókönyv, ha reálkamatok vannak. Kérdés még, mi lesz a hozamgörbével, invertálódik-e, és kérdés az is, hogy a főként bóvli kötvénypiaci felárak hogyan alakulnak.
  • -Ann-Katrin Petersen, az Allianz Global Investors befektetési stratégája úgy véli, még mindig van tér a globális növekedés előtt, de már csak rövid távon. A mostani gazdasági ciklus még kitarthat 1-2 évig, de az olyan fejlett gazdaságokban, mint az USA vagy az eurózóna, az öregedő munkaerő és a lassuló termelékenységi trendek is fontos szerepet játszanak a gazdasági növekedés ütemének lassulásában. A részvénypiacon továbbra is hisznek az amerikai részvényekben, itt főként az adójóváírások miatt, de az európai piacon is látnak potenciált, miközben a brit részvények már kevésbé kedvezőek a Brexit miatt. Szerinte a monetáris politika és a mennyiségi lazítással, illetve taperinggel kapcsolatos várakozások még jelenthetnek jelentős kockázatot a piacoknak.
  • -Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy véli, hogy rövid távon a befektetőket a termékek árfolyama és árazása fogja érdekelni: tudnak-e érdemben változni, illetve stabilak-e annyira, hogy egy-egy hír ne rengesse meg őket túl mélyen. Kérdés, hogy a MiFID 2 pont egy ilyen időszakban való belépése a rendszerbe mit okoz majd a likviditással a piacon. Részvénypiacokon érdemes lehet olyan szektorok között keresgélni, amelyek a szórakoztatóiparra és a fogyasztásra építenek, igaz, ezek nem annyira recesszió-álló szektorok. Véleménye szerint az átlagemberek nagyon magabiztosan nézték végig, ahogy az elmúlt években sok nagybank a csőd szélére jutott, az államadósság szintje globálisan rekordon van. Kérdés, mikor jön el (újra) az a pillanat, amikor valakinek már nem lesz kedve még egy bankot kimenteni? A bizalom az, ami összetartja a mostani rendszer, így akkor jöhet az igazi fordulat a piacokon, amikor ez a bizalom eltűnik a világból. Láttunk már ilyet 2008-ban.

Bukunk a kötvényekkel, bukunk a részvényekkel - mi lesz most?

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Nagyon csúnyán indult a 2018-as év a kötvénypiacokon és a részvénypiacokon is, a helyzet pedig nem sokat fog javulni az elkövetkezendő
években. Magasabb volatilitásra kell, hogy számítsunk, ahogy a politikai és gazdasági kockázatok növekszenek, a jegybankok pedig elkezdik kivonni a likviditást a piacokról. Ennek ellenére még nem kell rettegnünk a recessziótól, a következő 1-2 évben még szépen megülhetjük a hullámvasutat, ha a vállalati és makrogazdasági adatokat jól megjátsszuk. Ann-Katrin Petersen, az Allianz Global Investors alelnöke a részvénypiacok kilátásairól beszélt:

  • -a részvények hosszútávú növekedési sztorit jelentenek, melynek dinamikája nagyban függ a gazdaság alakulásától. Ennek vannak csúcspontjai és nehéz időszakai is. A volatilitás ellenére az amerikai részvénypiacok osztalékkal együtt éves átlagos 8,75%-os hozamot értek el 1871 óta. Ezért a hosszú távú portfólióknak kell, hogy legyen részvény-kitettsége, főleg alacsony hozamkörnyezetben.
  • -Kockázattal súlyozva most történelmi szinten is magasak a hozamok, a VIX pedig nagyon nagyot emelkedett. Az "goldilocks"-környezet (aranyhaj) tíz évig tartott eddig, most lehet, hogy vége szakad.
  • -A GDP-növekedés nagyon robusztus, kilenc éve tart, valószínűleg még 1-2 évig kitart a lendület, az Egyesült Államokban viszont már a ciklus végén vagyunk. Ez volt eddig a második leghosszabb felívelő ciklus az amerikai történelemben, innen már nem sokat lehet növekedni. Ezen a ponton már inkább a negatív meglepetésekre kell felkészülni, ha makrogazdasági adatokat vizsgálunk.
  • -A munkanélküliség 5,5% Amerikában, a bérinfláció viszont még globálisan nem látszik, a globális maginfláció még mindig viszonylag enyhe. Ha nagyon elkezdenek növekedni a bérek, akkor a cégek kiadásai is nőnek, az inflációs környezetben a cégek viszont magasabb árakat is tudnak kiszabni, melynek jótékony hatása lesz a cégek bevételeire és profitmarzsaira.
  • -A jegybankok likviditása, melyet a piacba öntöttek, 2006 óta megtriplázódott, most elkezdik leépíteni a mérlegüket, vagyis a GDP azon része, melyet a jegybankok termeltek meg, egyre kevésbé játszik majd szerepet a növekedésben. A piacoknak hozzá kell szokniuk egy olyan környezethez, ahol a jegybankok inkább felszívják a likviditást. Emiatt a volatilitás is növekszik majd, a részvénypiaci árak csökkenhetnek.
  • -A politikai kockázatokat is érdemes figyelni. 2017 óta ezek szerencsére csökkennek, a francia választásokat követően. A színfalak mögött viszont rengeteg politikai kockázat van, nemcsak Európában, hanem máshol is. Ilyen a kereskedelmi háború kockázata, az európai politikai kockázatok.
  • -A mostani korrekció ellenére még mindig nagyon túlértékeltek a részvények, a P/E ráták különösen magasak az Egyesült Államokban, Írországban, Japánban.
  • -Idén nagyon egészségesnek tűnnek a bevételi kilátások, az elemzők pedig folyamatosan javítják ezeket, főleg az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump elnök adócsökkentési csomagja jótékony a vállalatokra nézve.
  • -Összességében a piacok kockázatosabbak lettek, viszont még nem mutatnak összeomlásra utaló jeleket. A hozamok viszont csökkenhetnek, míg a volatilitás növekszik. Egy ilyen környezetben az aktív kezelés kifejezetten fontos lehet.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: