Közeleg a kijózanodás kora a részvénypiacokon

Tavaly nagyon jó évet zártak a részvénypiacok, idén azonban eljöhet a trendforduló. Óvatos és alaposan megfontolt döntéseket kell hoznunk a befektetésekről, mert néhány világgazdasági bizonytalanság komoly kockázati tényezőt jelent. Az amerikai kereskedelmi háború, egyes papírok túlárazottsága és a gazdasági válság kezelésére bevetett eszközök mellékhatása is bizonytalanságot rejt magában – vázolta a világgazdasági trendeket befolyásoló legfontosabb piaci aktualitásokat Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény portfólió menedzsere.

Közeleg a kijózanodás kora a részvénypiacokon

A szén-monoxidérzékelők feltalálása előtt kanárikat használtak a bányákban a gyilkos gáz kimutatására. A kanárik már jelzik a veszélyt, de az emberek továbbra is vígan bányásszák odalent a szenet - illusztrálta részvénypiaci folyamatokat egy hasonlattal az Aegon Prémium legutóbbi Ügyfélklubján Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény portfólió menedzsere.


„Nem keressük folyamatosan a veszélyt. Visszavágtuk a kockázatokat, és inkább mazsolázunk a kínálkozó lehetőségek közül” – ismertette a megváltozott befektetési stratégiát a szakember.

 

A pénzügyi válságot követő növekedési hullámban elértünk a növekedési és likviditási ciklus tetejét és ma még senki nem tudja megmondani, meddig tart a tetőzés. A világgazdaságban láthatók bizonyos geopolitikai kockázatok is, ezért óvatos és alapos befektetői döntésekre van szükség, a befektetőknek érdemes az eddigiekhez képest rövidebb befektetési időtávban gondolkodni, aktívabban kezelni a piaci pozíciókat – véli Pálfi György, aki kifejtette: az Aegon Alapkezelőnél ennek jegyében kezelik a különböző befektetési alapokat, így a Maratont és a Panoráma Származtatott Alapot is.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A szakember a legfontosabb piaci aktualitásokat elemezve rámutatott: tavaly nagyon jó évet zártak a részvénypiacok. Idén azonban árfolyamok volatilitása ismét jelentősen növekedett, a fejlődő piacok pedig túl vannak egy komoly esésen is. Míg 2017-ben a profitvárakozásokat rendre felfelé módosították az elemzők, ebben az évben ennek éppen az ellenkezője történik.


Kivételt képez az Egyesült Államok, ahol az adóreform és a részvény-visszavásárlások hatására továbbra is optimista a hangulat. Nem úgy a világ többi részén, a Donald Trump által indított kereskedelmi háború világszerte borzolja a kedélyeket:

 

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A befektetők utoljára a 2011-es európai hitelválságtól féltek annyira, mint most a védővámok bevezetésétől és kiterjesztésétől. A szabadkereskedelem korlátozása azonban nem csak a befektetői, de a vállalati döntéseket is befolyásolja. Sokan kivárnak és átmenetileg elhalasztják a befektetési döntéseket. De ezen túl is számos kockázati tényezővel kell szembenézniük a befektetőknek.

 


Elkezdett gyengülni a kínai deviza, a jüan is. 2016-ban ennek hatására hatalmas pánik tört ki, most ugyanez szerencsére nem tapasztalható a piacokon, hiszen a kínai vezetés tudatos lépését láthatjuk, melyek célja, hogy tompítsa a védővámok esetleges negatív hatását.


Fékezőleg hat az árfolyamokra a világgazdaság likviditásának alakulása is. Ez tetőzik a világban, de a fejlődő piacokon már a pénzkiáramlás is megindult. A likviditást különböző monetáris politikák mentén alakítják a központi bankok. A tengerentúlon a kamatemelést és a korábban a piacokra öntött óriási mennyiségű pénzhalom csökkentését tűzte ki célul a megváltozott monetáris politika - hívta fel a figyelmet Pálfi György. A kamatszint csaknem minden országban elérte a mélypontot, a kérdés csak az, hogy a legnagyobb piacokon – az USA után - mikor kezdődik el a kamatemelés. Az Európai Unió valószínűleg még jó darabig nem kényszerül emelésre, részben azért, mert még törékenyebb a gazdasági növekedés, mint Amerikában. Az Európai Központi Banknak (ECB) stratégiát kell alkotnia arra, milyen eszközökkel tudja élénkíteni a gazdaságot, ha kedvezőtlen folyamatok indulnak el a világgazdaságban és felüti a fejét a recesszió réme. 


Bár a gazdaság még pörög, a részvénypiacok pezsegnek, a tíz évvel ezelőtt kitört pénzügyi válság kezelése még nem ért véget. Most a válságkezelő intézkedések mellékhatásainak kezelésével van teendő - mutatott rá Pálfi György. Ilyen például az eladósodottság szintje: a fejlett piacokon az államkötvények aránya és az államok kitettsége magas. Törökország és Argentína ráadásul komoly strukturális problémákkal küzd, fizetési mérleghiányuk jelentős. Ha bármilyen gazdasági lassulás kezdődik, ezek az országok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy negatív piaci turbulencia alakuljon ki, amely teljes globális gazdaságra kihathat.


Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor

 

A válságkezelő intézkedések, különösen a piacokra öntött likviditás, indokolatlanul túlértékeltté tettek bizonyos papírokat. A Facebook értéke például jelenleg megegyezik a teljes orosz tőzsde értékével. Kiemelkedően nagy a technológiai szektor súlya is, az indexek 25-30 százalékát adja. Ez a túlárazottság komoly gondokat okozhat, ha eljön a kijózanodás korszaka – véli Pálfi György.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: