Blockchain alapú megoldások a finanszírozás és a szerződések terén

Az ICO, vagyis Initial Coin Offering a közösségi finanszírozás egy különleges fajtája, amely amellett, hogy gyors és nagy tőkebevonási lehetőségeket biztosít, a legtöbb országban csak nagyon minimálisan szabályozott, így egy-egy sikertelen projekt esetén a felelősség hiánya, valamint a csalások lehetősége problémát is okozhat.

Blockchain alapú megoldások a finanszírozás és a szerződések terén

A közösségi finanszírozás alapjai

Amikor egy projekt megvalósításához tőkére van szükség, és ezt nem klasszikus befektetők bevonásával szeretné valaki megszerezni, megpróbálhatja közvetlenül a termék vagy a szolgáltatás célcsoportját megszólítani, és meggyőzni őket arról, hogy pénzt fektessenek a projektbe. A pénzért cserébe nem üzletrészt, hanem különböző jutalmakat („reward”) biztosíthatnak, például az előfinanszírozó a projekt megvalósulása esetén kedvezményesen vásárolhatja meg az adott terméket vagy részesedést, esetleg kamatfizetést ígérhet. A közösségi finanszírozások („crowdfunding”-ok) jellemzően kampányszerűen, internetes felületen valósulnak meg, és hosszútávon akár jelentős konkurenciát okozhatnak a hagyományos finanszírozási formáknak.
 
Az ICO, vagyis Initial Coin Offering a közösségi finanszírozásnak egy különleges fajtája, amely a blockchain alapra létrehozott kriptovaluták segítségével valósul meg, és ahol úgynevezett „tokenek” a jutalmak. A tokenek két nagy csoportra oszthatóak. Egyik csoport az úgynevezett „utility token”-ek, amelyek a termék vagy a szolgáltatás igénybevételére jogosítanak, a másik pedig a „security token”-ek amelyek a finanszírozás ellenértékeként tőkerészesedést, kamatokat vagy osztalékot biztosítanak. Egy ICO első lépése az úgynevezett „white paper” megírása, amely többek között tartalmazza magát az ötletet, az arra vonatkozó fontosabb tudnivalókat, a projekt megvalósításának lépéseit és azok határidejét, valamint az elinduláshoz szükséges minimális összeget.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az ICO előnyei és a hátrányai

Az ICO-k előnye a gyors és nagy tőkebevonási lehetőség. Szabályozottságuk jelenleg nagyon alacsony, amely egyrészről előny, hiszen teret adhatnak a kreativitásnak, ugyanakkor rengeteg kockázatot is rejtenek magukban, többek között a felelősség hiányát sikertelen projektek esetén, valamint a csalások lehetőségét. Nagy előnye a blockchain technológián alapuló ICO-knak, hogy sokféle területen alkalmazhatóak, ilyen például az ingatlanfinanszírozás. Ebben az esetben az ingatlan több esetben fedezetet nyújthat, kiküszöbölve a fentebb említett felelősséggel kapcsolatos problémát. Emellett az ingatlanok bérbeadásából vagy eladásból származó bevétel „tokenesíthető” akár területi, akár más elven, szinte bármilyen ingatlantípusnál, a magánházaktól a bevásárlóközpontokig.
 
Az ICO-k szabályozása


A különböző országok különbözőféleképpen próbálják szabályozni az ICO-kat. Kínában visszamenőleges hatállyal betiltották ezt a finanszírozási formát, az USA-ban pedig egy kibocsátási botrányt követően a szabályozó hatóság kimondta, hogy a security token lényegében értékpapír, és emiatt vonatkoznak rá a tőkepiaci szabályok. Az ilyen és ehhez hasonló szigorú szabályozási megoldások természetesen jelentősen visszavetik az ICO-kat ezekben az országokban. Egyes európai államokban már van külön szabályozás az ICO-kra, míg máshol a mostani szabályozási környezetbe igyekeznek kényszeríteni ezt a finanszírozási formát. A legtöbb országban azonban maguk az ICO-k alapjául szolgáló kriptovaluták is minimálisan szabályozottak ” – mondja dr. Gömöri Gábor, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda ingatlanjogi csoportjának vezetője.
 
Okosszerződések


A szintén blockchain technológián alapuló ún. okosszerződések lényegében olyan blockchainre programozott algoritmusok, amelyek bizonyos előre meghatározott feltételek bekövetkezése esetén végrehajtják az előre beprogramozott utasításokat, meghatározott következményeket idéznek elő. Használatuk csökkenti a harmadik felek iránti igényt, ugyanis automatizáltan működnek.
 
„Vegyük például egy ingatlan adásvételét.  Itt jelenleg szükség van a két fél között egy bankra vagy egy ügyvédre, aki adott esetben letétben tartja a pénzt és a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat, és csak a meghatározott feltételek bekövetkezése esetén engedi azokat ki. Okosszerződés esetén, amennyiben pl. az adott ország ingatlannyilvántartása blockchain technológián alapszik és ezt lehetővé teszi, a folyamat szinte teljes mértékben automatizálható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előre meghatározott feltételek teljesülése esetén a szerződés teljesedésbe megy, a pénzeszközök átvezetésre kerülnek, adott esetben a zálogjog törlésre, a tulajdonjog bejegyzésre kerül, a közreműködői díjakatat pedig kiegyenlítik. Éppen ezért az okosszerződések forradalmasíthatják a rövidtávú bérbeadást is, ugyanis a jelenlegi szolgáltatók (AirBnB, booking.com) hátrányait, mint a lassú problémakezelés, és a magas költségek kiküszöbölhetik.” – magyarázza a szakember.


Kalkulátor ajánlónk:
Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet a NAV

Az egyszerűbb és kényelmesebb adózás érdekében Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 03. 23:00
Megosztás:

Nőtt az amerikai gyáripari megrendelések értéke márciusban

Nőtt a gyáripari megrendelések értéke az Egyesült Államokban márciusban havi szinten - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtökön.
2024. 05. 03. 22:00
Megosztás:

Drága mulatság a Balatonnál lakni, mutatjuk miért

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: míg Balatonfüreden átlagosan 1,18 millió forint a négyzetméterenkénti ár, Balatonakarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők az új építésű lakások négyzetméterét - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 21:00
Megosztás:

Forgalomba helyezték az M6-os új szakaszát

Forgalomba helyezték az M6-os autópálya Bóly és Lippó közötti szakaszát - jelentette be az útépítésekért felelős helyettes államtitkár a sztráda bólyi csomópontjánál csütörtökön, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 03. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 05. 03. 19:00
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 121,75 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel 68 002,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 03. 18:30
Megosztás:

Áprilisban is remekül teljesítettek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 05. 03. 18:00
Megosztás:

Új kerékpárutat adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár csütörtökön a Somogy vármegyei Őrtilosban a zalai Molnárit a somogyi Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.
2024. 05. 03. 17:30
Megosztás:

Már be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket az MGFÜ Energetikai tanácsadási programjára

Megnyílt a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége az MGFÜ Energetikai tanácsadási voucher programra, amely mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) biztosít lehetőséget energetikai tanácsadási szolgáltatások igénybevételére, vissza nem térintendő támogatással - közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 17:00
Megosztás:

Visszaesett az orosz feldolgozóipar növekedése áprilisban

Lassult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése áprilisban márciushoz képest.
2024. 05. 03. 16:30
Megosztás:

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 03. 16:00
Megosztás:

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás: