Ingatlan eladás 2021 adója - Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2021-ben?

Mennyi adót kell fizetni ha eladjuk lakásunkat, házunkat 2021-ben? Hány százalék az 'ingatlan eladás adója' 2021-ben? Már maga a kérdés felvetése sem teljesen pontos, hiszen az ingatlan eladásakor fizetendő adó kulcsa nem változik évről évre (kivéve akkor, ha a törvényben rögzített, jelenleg 15%-os mértékű egykulcsos személyi jövedelemadó változna), mégis egyre kevesebb adót kell befizetnünk, ahogyan telnek az évek. Mindez azért van, mert a jogszabály az adó alapját csökkenti évről évre, ezért csökken az általunk fizetendő összeg. Így van ez 2021-ben is. Nézzük meg pontosan, hogyan is kell tehát számolni, gondolkodni!

Ingatlan eladás 2021 adója - Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2021-ben?

Hogyan számolhatjuk ki az ingatlan eladásakor fizetendő adót?

Ha józan paraszti ésszel szeretnénk megérteni, hogy miért és mennyi adót kell fizetnünk lakás, lakóingatlan eladása esetén, hát álljon itt egy példa:

1. SZJA = Személyi Jövedelem Adó

Ha már az adó elnevezéséből indulunk ki, rájövünk, hogy miről is szól ez. Az emberek JÖVEDELMÉT szeretné az állam megadóztatni. Tehát nem a pénzünket akarják elvenni, hanem abból kérnek részesedést, ha JÖVEDELEM keletkezik.

2. Csak nyereség esetén kell fizetni

Adót tehát csak akkor kell fizetni, ha nyertünk az ingatlanon! Tehát ha valaki 10 millióért vett egy lakást valamikor és azt 9 millióért eladja később, akkor ezen az "üzleten" 1 millió forintot vesztett. Miért kellene egy ilyen ingatlan értékesítéskor még adót is fizetni??!! Nem is kell! Szóval ha az eladási ár nem éri az ingatlan vételárát, akkor nincs mit gondolkozni és számolni sem: nincs adó fizetési kötelezettségünk! És pont.

3. Évről évre csökken a fizetendő adó alapja

Ha az ingatlan adás-vételen nyereségünk volt, akkor a személyi jövedelemadót (jelenleg egykulcsos, mértéke 2021-ben: 15%) aszerint kell megfizetnünk, hogy hány év telt el az ingatlan vásárlása és eladása között (a dátumoknál mindig a Földhivatal bejegyző adatainak dátuma az irányadó).

A számítás módja: ELADÁSI ÁR - VÉTELI ÁR - ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK = ADÓALAP

Fizetendő adó: ADÓALAP x 0,15 (azaz 15%)

Az adóalap az évek múlásával az alábbi módon csökken

Lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény és a hozzá tartozó földrészlet (ideértve azt is, amelyet a lakáshoz tartozó földhasználati jog terhel) átruházása esetén a jövedelem a számított összeg:

1. 100 %-a a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 %-a a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 %-a a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 %-a a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 %-a a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

Legegyszerűbb, ha az adó kiszámításához használod ingatlan eladáskor fizetendő adó 2021 kiszámítása kalkulátort.

INGATLAN ELADÁS 2021 ADÓJA KALKULÁTOR ITT INDUL

Az ingatlan bérbe adása (albérletezés) is adóköteles!

ALBÉRLET ADÓ 2021 KALKULÁTOR 

Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom éves szinten

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 07. 11:30
Megosztás:

Átadták a kibővített gyermelyi óvodát

Gyermelyen 260 millió forintnyi uniós támogatással felújították és 15 férőhellyel bővítették az óvodát, három új munkahelyet létrehozva - közölte a Komárom-Esztergom vármegyei önkormányzat az MTI-vel.
2024. 05. 07. 11:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 07. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX hétfőn 566,25 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel 68 568,49 pontos történelmi csúcson zárt.
2024. 05. 07. 10:00
Megosztás:

Kevéssé változott a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 07. 09:30
Megosztás:

Fordított állásbörze lesz a Pécsi Tudományegyetemen

Több mint száz csapat, háromszáz hallgató és nyolcvan cég részvételével tartanak "fordított állásbörzét" a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán (PTE KTK) május 8-án - közölte az felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2024. 05. 07. 09:00
Megosztás:

Új módszer segíthet több millió asztmás betegen

Hazánkban is rohamosan növekszik az asztmás betegek száma: a légszennyezés és az egészségtelen életmód is közrejátszik a lesújtó statisztikákban.
2024. 05. 07. 08:30
Megosztás:

Az OTP Bank megújította a Selfie számlanyitási megoldását

Az OTP Bank megújította és ezzel egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé is tette a már 2021 óta elérhető Selfie számlanyitást ügyfelei számára.
2024. 05. 07. 07:30
Megosztás:

Nézd meg az 5 legjobb kriptovalutát 1 dollár alatt, amelyek akár százszorosára növelhetik a befektetésedet

A kriptovaluta-iparág mindig kínál lehetőséget befektetési projektekbe való beszállásra és jelentős nyereségek elérésére. Azonban a befektetésre kínált ezernyi csúcskategóriás kriptovaluta között nehéz lehet kiválasztani azokat a tokeneket, amelyek árfolyama meg fog ugrani.
2024. 05. 07. 07:10
Megosztás:

Nőtt a cégfelszámolások száma az első negyedévben Romániában

Éves összevetésben 14,66 százalékkal nőtt a cégfelszámolások száma az első negyedévben Romániában, és 6,78 százalékkal kevesebb gazdasági társaságot hoztak létre - közölte hétfőn az Országos Cégnyilvántartó (ONRC).
2024. 05. 07. 07:00
Megosztás:

128 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a fővárosi tavaszi nagytakarításon

Mintegy 128 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának munkatársai - más fővárosi közszolgáltató cégekkel és önkéntesekkel együtt április 21-én és 28-án a főváros kiemelt forgalmú közterületein és a 4-es 6-os villamos - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 07. 06:30
Megosztás:

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.
2024. 05. 07. 06:00
Megosztás:

Fontos tudnivalók az öntözött területek műholdas ellenőrzéséről

Az Európai Bizottság előírásai miatt a tavaly óta - a többi uniós tagállamhoz hasonlóan - a magyar agrártámogatási rendszerben is kötelező alkalmazni a Sentinel műholdcsalád felhasználásával működő területi monitoring rendszert, azaz TMR-rendszert - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 07. 05:30
Megosztás:

Újabb trükkel próbálkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.
2024. 05. 07. 05:00
Megosztás:

Az EB kész lezárni a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást

Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikke szerinti eljárással összefüggésben, és úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye, ezért kezdeményezni kívánja az eljárás lezárását - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.
2024. 05. 07. 04:00
Megosztás:

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése áprilisban.
2024. 05. 07. 03:30
Megosztás:

„Túlfutásjárvány” szedi áldozatait a hazai autóparkban

Az autópark öregszik, az autóra fordítható pénz pedig csökken. Ennek fényében a túlfutás szinte járványszerűen terjed idehaza, egyre gyakrabban okozva komoly kárt, de potenciálisan akár tragédiát is. Az itthoni helyzetet a Swiss Automotive Grouphoz tartozó Autonet Import Magyarország operatív igazgatója, Szabó László foglalta össze. Mivel az Autonet nemcsak a hazai piacot kiszolgáló 4 nagy alkatrészimportőr egyike, hanem több márkafüggetlen szervizhálózatot is üzemeltet, a szakértő minden oldalról jelentős rálátással bír a magyar autóállományra.
2024. 05. 07. 03:00
Megosztás:

Ismét az Erste elemzői voltak a legpontosabbak

Az Erste szakértői vitték el az első helyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Thomson Reuters előrejelzői versenyén. A bank elemzői adták a legpontosabb előrejelzést a magyar gazdaság mutatóinak alakulásáról 2023-ban.
2024. 05. 07. 01:00
Megosztás:

A WienerAI 1,1 millió dolláros gyűjtése feldobja a kereskedők napját

A mém érmék, melyek sosem működtek logikusan, pár hónapja hatalmas befektetői érdeklődést, no és persze nyereséget verbuváltak.
2024. 05. 07. 00:01
Megosztás:

A Richter bejelentés margójára

A Mithra bajban van. Amikor a Richter 2018-ban megkötötte az első szerződését a Mithrával, az új természetes hormont tartalmazó Estelle/Drovelis fejlesztéséről és bevezetéséről, akkor a Mithra árfolyama még 35 euró környékén mozgott a tőzsdén. A cég részvényeivel viszont március 5., a csődvédelmi eljárás (tőkeszerkezet átstrukturálás) kezdete óta nem lehet kereskedni. Az utolsó záróára pedig 0,216 euró.
2024. 05. 06. 23:30
Megosztás: