Mennyire ragad a padló, azaz mennyiért menjek el dolgozni?

A munkaerő-piacra való kikerülés mindenki számára fontos, és néha félelmetes kihívás. Mégis nem mindegy, hogyan álljunk hozzá, hogyan készüljünk fel az állásinterjúra (ha nem saját vállalkozást indítunk), mit válaszoljunk arra a kérdésre, mennyiért szeretnék dolgozni?

Mennyire ragad a padló, azaz mennyiért menjek el dolgozni?

Nem egyszerű az iskola, egyetem után az első munka, pozíció esetében meghatározni a bérigényünket. Mennyiért adjuk oda magunkat, illetve a szabadidőnket, mennyit ér a tudásunk, mennyire vagyunk versenyképesek? Az önéletrajz alapján a többiektől való megkülönböztetésre sok tipp, trükk található az interneten, ugyanakkor a fizetési szintekről kevesebb. Szerencsés helyzet, ha előre meghatározzák, de sokszor a saját önértékelésünket is mutatja, hogy mekkora összeget mondunk, amikor elhangzik a kérdés. Ez pedig meghatározhatja a későbbi karrierünket, hiszen ragadós a padló - írja a Munkaeropiac.eu portál.

Mi az a ragadós padló?

Az üvegplafon hatás (glass-ceiling) talán ismertebb fogalom. Ekkor a felfelé mozgás akadályozott a szervezet szakmai- vagy ranglétráján, elsősorban a nők, de más diszkriminációban érintett csoport számára is. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy látjuk, van felettünk továbblépési lehetőség, de valahogyan nem tudunk átjutni egy láthatatlan akadályon, miközben másoknak ez bezzeg sikerül, vagy legalábbis sokkal messzebb jutnak. (Vajon a felsővezetők hány százaléka nő a világon?). Ez a korlát önmagában is nagy hátrányt jelent, de ennek is előfeltétele, hogy eljussunk idáig. Itt jön képbe a ragadós padló. Angolul sticky floors-nak (ragadós, ragacsos padlónak) nevezzük azt a jelenséget, amikor a talajtól való elrugaszkodás nem sikerül, a régi padló egyszerűen visszahúz bennünket.

A karrierünk is ragadós lesz

Képzeljünk el, hogy ugyanahhoz a céghez, ugyanolyan a pozícióra egyszerre vesznek fel ugyanolyan hátterű (életkor, végzettség, tudás) férfit és nőt. A különbség köztük, hogy a férfi bruttó 250.000 Ft-ot kap, míg a nő bruttó 200.000 Ft-ot, ezt tudták kialkudni a bérről szóló egyeztetések során (a férfiak és nők közötti bérkülönbség jellemzően 15-20%-os a valóságban is). Mindketten jól teljesítenek, egy év múlva hasonlóan értékelik őket, ezért 10%-os fizetésemelést kapnak. A férfi így 275.000 Ft-ot, míg a nő 220.000 Ft-ot keres ezt követően, és a közöttük lévő bérkülönbség a kezdeti 50.000 Ft-ról 55.000 Ft-ra növekszik. Ha marad a trend, akkor ez még nagyobb lesz a későbbiek során, azaz az induló helyzet odaragaszt a padlóhoz, nehezen ereszt.

A valóságban nagyon nehéz két teljesen ugyanolyan pozíciót azonosítani, így még nagyobbak lehetnek a különbségek. Hiába általános elvárás az azonos munkáért azonos bért biztosítani, sokszor nem is szándékosan valósul meg ez a bérkülönbség.

Mi lehet az oka a kezdeti bérkülönbségeknek?

Közhely, de a férfiak és nők különböznek egymástól, nemcsak fizikailag, hanem a látásmód, az érzelmek megélése és kezelése, valamint az életünket irányító belső értékek mentén is. Még domináns az a megközelítés, hogy a férfi a családfenntartó, ezért neki több pénz kell; de megjelenhet az is, hogy a nő úgyis elmegy szülni, akkor meg elégedjen meg kevesebbel; a férfiakat kevésbé érinti a bizonytalanság, azaz hosszabb ideig tudnak várni; a nők érzelmesebbek, ezért hamarabb érzik szükségességét a megfelelő háttér biztosításának, a családnak stb. Ezt számos tényező befolyásolja, némelyek sztereotípiára, mások előítéletre építkeznek, esetleg kifejezetten diszkriminatívak vagy rasszisták. Mindezek ahhoz vezetnek, hogy a férfiak jellemzően magasabb bér mellett hajlandóak elmenni dolgozni, és ezt elismerik, elfogadják a HR-esek is.

Természetesen ez a hátrány, különbség nem csak a nőkre, hanem más csoportokra is érvényes lehet. A megszüntetése pedig nagyon nehéz, hiszen a legtöbbször vagy tabu téma Magyarországon a fizetésről beszélni, vagy eleve titoktartási kötelezettség terheli a munkavállalót.

Hogyan küzdhető le a ragadós padló?

Kiemelten fontosnak tartjuk a kezdeti szakaszban a családi háttérre való támaszkodást, azaz, ha lehetőség van rá, ne fogadjuk el az első állást, kérjük még a szülők segítségét. Amennyiben már későbbi élethelyzetről van szó, akkor megelőzhető a megalkuvás, ha a keresetünkből rendszeresen tudunk félretenni, hogy ne kelljen rögtön elhelyezkedni egy munkahelyváltás esetében. Emellett információra van szükség az elérhető – férfi és női – keresetekről (pl. diplomantul.hu) mondjuk a frissdiplomások körében, illetve reálisan meg kell határozni, hogy milyen megélhetési költségeink vannak (más például a fővárosban, mint egy megyeszékhelyen vagy faluban).

Mégis a legfontosabb egyrészt a reális önértékelés, azaz a saját erősségek, gyengeségek feltérképezése, és munkaerő-piaci értékünk meghatározása, másrészt az a határozott fellépés, amely meggyőz mindenkit arról, hogy a nő más, de nem ér kevesebbet a munkaerőpiacon sem, mint a férfi.

Összességében higgyük el, hogy értékesek vagyunk, és ne menjünk el áron alul dolgozni másnak!

Alig változott a forint árfolyama az MNB keddi kamatcsökkentése után

Érdemben nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben.
2024. 05. 21. 22:00
Megosztás:

A GVH több véleményvezér és cég ellen is eljárást indított

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat magyar influenszerrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 21. 21:30
Megosztás:

Nagy Márton a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának vezetőivel találkozott

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának (Ost Ausschuss) alelnökét Philipp Haussmannt, valamint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagját, Barbara Zollmannt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 21. 21:00
Megosztás:

A romló nemzetközi hangulat miatt csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 222,11 pontos, 0,33 százalékos csökkenéssel, 67 866,13 ponton zárt kedden.
2024. 05. 21. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 21. 19:30
Megosztás:

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás: