Ingatlanpiac: mindenhol nőtt az alku mértéke, ami akár az eladóknak is kedvezhet

Az eladó lakások iránti kereslet csökkenése, valamint a bővülő kínálat nagyban javította a vevők helyzetét. Az ingatlan.com adatai szerint országos átlagban ma közel 6 százalékos alkut lehet elérni, szemben az egy évvel korábbi 4 százalék alatti szinttel. Ezzel pedig milliókat lehet megspórolni. Egy sikeres alkuval a lakásvásárláshoz szükséges lakáshitel összege is mérsékelhető. Ha például egy 25 milliós lakáshitel helyett az alku révén elég egy 22 milliós kölcsön is, akkor ezzel több mint 25 ezer forinttal csökkenthető a havi törlesztőrészlet 20 éven keresztül. Ebben a helyzetben az eladók helyzetét is segítheti az alku, mert többet nyerhetnek azon, hogy a vevőjük hitelképessé válik és létrejön az adásvétel, ahhoz képest, mint amennyit elbuknak az adott árengedményen.

Ingatlanpiac: mindenhol nőtt az alku mértéke, ami akár az eladóknak is kedvezhet

Méretes szakadék alakult ki a lakáspiac keresleti és kínálati oldala között, előbbi jelentősen csökkent, utóbbi pedig folyamatosan bővül. Sokan a magas kamatok miatt elhalasztják a részben lakáshitelből finanszírozott lakás megvásárlását, ugyanakkor érdemes mégis megfontolni a költözést. A mostani lakáspiaci helyzetben ugyanis a vevők alkupozíciója sokat javult, az eladóknak meg számos esetben szinte muszáj engedniük az árból, ha túl akarnak adni a lakáson - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja, hogy egy sikeres alkuval mennyivel tudják leszorítani az árat a vevők. A money.hu adatai alapján pedig az is kiderül, hogy egy alku mennyivel hozza kedvezőbb helyzetbe a vevőket a lakáshitel törlesztőrészlete szempontjából. 

A hitelfelvevőknek életmentő lehet, az eladóknak is kedvezhet az alku

“A keresletcsökkenés miatt mindenütt jobb helyzetbe kerültek a vásárlók az egy évvel korábbihoz képest. Országos átlagban már közel 6 százalékos alkura van esélyük a vevőjelölteknek, szemben a tavaly év eleji kevesebb mint 4 százalékos árengedménnyel. Minden településtípust nézve javult a vásárlók alkupozíciója, a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és vármegyei jogú városokban kisebb mértékben. Egy 5-6 százalékos sikeres alku egy 50-60 millió forintos kezdeti áron piacra dobott lakásnál 2-3,6 millió forintos megtakarítást jelenthez” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. “Az alku révén a vevők a lakásvásárláshoz felvett hitel összegét is csökkenteni tudják, ami kisebb törlesztőrészletet eredményezhet. Sok vásárló számára ez azért kritikus, mert ez lehet a feltétele annak, hogy egyáltalán hitelhez jussanak.” A jelenlegi adósságfék szabályok értelmében ugyanis a felvett lakáshitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a háztartás havi jövedelmének 25-60 százalékát.”

Az alku még az eladóknak is kedvezhet. “Az aktuális piaci helyzet és az érvényben lévő hitelezési szabályok miatt könnyen elképzelhető, hogy az eladók többet nyernek azon, ha a vevőjük hitelképessé válik és létrejön az adásvétel, ahhoz képest mint amennyit elbuknak az alku összegén.” - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Alku vs. hitel

Ha egy vevőjelölt az piacon 60 millió forintos áron hirdetett ingatlan megvásárlásához a saját rész mellett eredetileg 25 millió forintos lakáshitellel tervezett, de sikerült mondjuk 5 százalékot, azaz 3 millió forintot alkudnia és ennyivel kisebb összeget igényel, akkor jelentősen csökken a törlesztőrészlet. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu adatai szerint, a legkedvezőbb 25 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetén 213 ezer forint lesz a havi részlet. Amennyiben az alku révén 22 millió forintra csökken a hitelösszeg, akkor a legkedvezőbb lakáshitelnél alig több mint 187 ezer forint lesz csak a törlesztőrészlet, ami több mint 25 ezer forintos havi megtakarítást jelent.

A money.hu szakértői kiemelték, hogy a vevők szempontjából egy nagyobb alku segítségével csökkentett törlesztőrészlet azzal lehet egyenértékű, mintha az eredetileg tervezett hitelösszeghez 2-3 százalékkal alacsonyabb kamattal jutnának hozzá. Ez pedig most komoly előnyt jelenthet, mivel a legolcsóbb lakáshitelek kamatai is 8-9 százaléknál járnak.

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás:

Uniós forrásból épült orvosi rendelő Bagon

Közel négyszázmillió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 292 négyzetméter alapterületű új orvosi rendelő épül a Pest vármegyei Bagon - írta a település önkormányzata az MTI-nek eljuttatott közleményben.
2024. 05. 03. 11:00
Megosztás:

Áprilisban folytatódott az ingatlanpiac felfelé ívelése

Tovább folytatódott az ingatlanpiaci felívelés áprilisban: a 11 200 ingatlan-adásvétel az előző hónaphoz képest 1 százalékos, éves összevetésben 65 százalékos növekedés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 03. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 05. 03. 09:30
Megosztás:

Így néz ki péntek reggelre a forint árfolyama

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.
2024. 05. 03. 09:00
Megosztás:

Párját ritkítja a vadállományunk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra - közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 03. 08:30
Megosztás:

Nőtt Románia államadóssága

A GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága - közölte szerdán a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 05. 03. 08:00
Megosztás:

Már most a júliusra elvárt szint felett jár a gáztárolók töltöttsége

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 03. 07:30
Megosztás:

Borsodban is megkezdődnek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 05. 03. 07:00
Megosztás:

Bővítik a zalaegerszegi autóipari tesztpálya műhelyszárnyát

Az egyre gyarapodó megrendelések miatt új beállókkal bővítik a személyautók és teherjárművek fogadására egyaránt alkalmas műhelyszárnyat a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán.
2024. 05. 03. 06:30
Megosztás:

Áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re - közölte az ingatlan.com csütörtökön az MTI-vel az áprilisi kereslet-kínálati összesítője alapján.
2024. 05. 03. 06:00
Megosztás: