Következő fázisába léphet a hazai hidrogénipar - mit jelent ez?

Ezekben a hónapokban számos magyarországi hidrogénipari pilot projekt jut el a megvalósulás szakaszába, közülük jónéhány a Ganzair Kompresszortechnikai Kft. szakembereinek bevonásával valósult meg. Amint az a kecskeméti Neumann János Egyetemen szervezett fórumon megfogalmazódott, rövidtávon immár a hidrogénszakmai képzés, középtávon az urbanisztikai felhasználás, hosszútávon pedig a belföldi tömeggyártás az elérendő cél.

Következő fázisába léphet a hazai hidrogénipar - mit jelent ez?

A napokban a hidrogén körül forgott a világ Kecskeméten. A TEDx Salon H2 Evolúció nevű rendezvényen több különböző előadáson és ezeket követő panelbeszélgetésen győződhettek meg a szakma képviselői arról, hogy több szálon is fejlődik a hazai hidrogénipar, hangsúlyosan a 2021-ben elfogadott nemzeti hidrogénstratégiában megfogalmazott irányvonalak mentén.

A 2024/2025-ös tanévben hidrogéntechnológiai szakmérnökképzés indul a kecskeméti Neumann János Egyetemen a Hidrogéntechnológiai Tudásközpont irányításával. A Ganzair ehhez a szakirányhoz oktatókkal, kidolgozott témavázlattal, valamint szakmai gyakorlati lehetőséggel járul hozzá. Mindezek mellett nem csupán Kecskemét az egyedüli helyszín, ahol szakirányú képzésben gondolkoznak: a pécsi sikert követően Miskolcon, Győrben, Dunaújvárosban és Budapesten is indult, illetve kialakulóban van a hidrogéniparhoz kapcsolódó felsőfokú képzés, akár termelési, akár felhasználási oldali szakmérnöki kompetenciák oktatásával.

Kecskemét lokációját tekintve is kiváló helyszín egy újabb szakmérnöki képzés indításához, hiszen a közép-magyarországi régióban kínál könnyen elérhető továbbképzési lehetőséget a szakemberek számára.  A Ganzair a Pécsi Tudományegyetemen tavaly már szakdolgozati téma kidolgozásában nyújtott segítséget, Kecskeméten pedig az egyetem által fejlesztett hidrogén üzemanyagcellás járműhöz szállított nyomásfokozó egységet. Dr. Kun Krisztián, az NJE Járműtechnológia Kutatócsoportjának vezetője a rendezvényen részletesen beszélt az elkészült prototípusról, a CAMPUS aulájában pedig lehetőség adódott annak megtekintésére is. Dr. habil. Fülöp Tamás rektor úr kiemelte: az egyetem célja, hogy a magyar hidrogénipar egyik legaktívabb innovátora legyen. Fontos kiemelni, hogy az intézmény GAMF Műszaki és Informatikai Kara elsősorban járműipari referenciákkal rendelkezik, de kutatásaik fókusza ennél szélesebb; a társadalomra gyakorolt pozitív hatás és az iparági szereplőkkel közös, valódi projektek létrehozása a cél.

Az EU Tanácsa rábólintott az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatára

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen elfogadta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatát, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, és nagyobb rugalmasság biztosítása bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 20:00
Megosztás:

Erősödött hétfőn a forint

Erősödött hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 13. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében csökkenő indexekkel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 13. 19:00
Megosztás:

Átlag alatti forgalomban csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 13. 18:30
Megosztás:

A Cordia megkezdi első brit bérlakás-projektjét

A Cordia megkezdte első nagy-britanniai bérlakásépítési (BTR, build-to-rent) projektjének kivitelezési munkálatait - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 18:00
Megosztás:

Az április volt az idei év eddigi legerősebb hónapja az ingatlanpiacon

A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta: a becsült 11 200 adásvétel éves szinten 65 százalékos növekedés - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 17:30
Megosztás:

Globális klímaproblémák megvitatását kezdeményezte az E21

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 13. 17:00
Megosztás:

Romániában tüntettek a szakszervezetek

A munkát terhelő adók csökkentését, igazságosabb társadalombiztosítási rendszert követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).
2024. 05. 13. 16:30
Megosztás:

Holnap jelent a Richter, de…

Holnap jelent a Richter, de beszéljünk másról — hiszen a várakozásról itt található az összefoglaló — legalábbis a Richter kapcsán.
2024. 05. 13. 16:00
Megosztás:

Év elején nehezen keltek el a használt házak

Idén az első negyedévben a használt családi házak eladása volt a legnehezebb: ezek az ingatlanok országos átlagban 185 napig voltak a piacon, ami az előző negyedév átlagához képest 30 nappal hosszabb idő - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 15:30
Megosztás:

Temérdek tartós élelmiszert gyűjtött hétvégén az Élelmiszerbank

Százharminckilenc tonna élelmiszeradományt gyűjtött rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi jótékonysági akcióján, ami az ország 104 településének 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházában zajlott. Az adományozott mennyiség majdnem másfélszerese a tavaly felajánlottnak, így csaknem huszonnyolcezer rászoruló kaphat segítő csomagot a következő hetekben.
2024. 05. 13. 15:00
Megosztás:

Felújításra pályázhatnak a falvak

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban - jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 13. 14:30
Megosztás:

Holnaptól indulhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázaton

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 13. 14:00
Megosztás:

Több száz bozóttüzet oltottak el tavaly Hollandiában

A holland tűzoltóságnak tavaly legkevesebb 314 bozót- és futótüzet kellett megfékeznie, a legtöbb fellobbanó tüzet júniusban, főként mezőgazdasági és katonai területekről jelentették - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál a közbiztonságért felelős holland intézet (NIPV) éves jelentését ismertetve hétfőn.
2024. 05. 13. 13:30
Megosztás:

Gyorsult az éves infláció Csehországban előző hónapban

Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a márciusi 2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2024. 05. 13. 13:00
Megosztás:

Lefüleltek egy román furgont a pénzügyőrök

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban - tájékoztatta a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-t.
2024. 05. 13. 12:30
Megosztás:

Nőttek a félvezetők globális eladásai

Nőtt a félvezetők globális eladása az idei első negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor márciusban havi szinten csökkenést jegyeztek föl - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.
2024. 05. 13. 12:00
Megosztás:

Nagy horderejű beruházást hajtott végre Szombathelyen a Schaeffler

Több mint ötmilliárd forintos beruházással 6200 négyterméter alapterületű logisztikai csarnokkal és 2200 négyzetméter alapterületű irodaépülettel fejlesztette telephelyét az autóipari alkatrészeket gyártó Schaeffler Savaria Kft. Szombathelyen - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 05. 13. 11:30
Megosztás:

Múlt hónapban felgyorsult az infláció Kínában

Kínában az elemzők által várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, évi 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak és ezzel már a harmadik egymást követő hónapba jegyeztek föl emelkedést.
2024. 05. 13. 11:00
Megosztás:

Így kampányol Joe Biden és Donald Trump

Donald Trump New Jersey-ben tartott kampánygyűlést, Joe Biden Washington államban adományozói találkozóval folytatta választási kampányát a hétvégén.
2024. 05. 13. 10:00
Megosztás: