Mi lesz a sok otthon dugdosott készpénzzel, ha államcsőd következne be?

Az államcsőd olyan helyzet, amikor egy adott ország nem képes fizetni az adósságait és más pénzügyi kötelezettségeit. Az államcsőd komoly gazdasági és pénzügyi válsághoz vezethet, és számos negatív hatást gyakorolhat az ország gazdaságára és polgáraira. Milyen megtakarítás véd egy államcsődtől?

Mi lesz a sok otthon dugdosott készpénzzel, ha államcsőd következne be?

Amennyiben Magyarország államcsődje bekövetkezne, az ilyenkor bevezetett intézkedések és folyamatok az állam és a hitelezők közötti tárgyalások eredményétől és a válság kezelésére irányuló politikai döntésektől függenének. Az ilyen helyzetek kezelése országonként változó lehet, és a jogi, gazdasági és politikai körülményektől függ.

Általában az államcsőd során az adós ország és a hitelezők közötti tárgyalásokra kerül sor a tartozások rendezése érdekében. Ezek a tárgyalások lehetnek az adósság átstrukturálására, adósságcsökkentésre vagy más olyan intézkedésekre irányuló kísérletek, amelyek a fizetőképesség helyreállítására és a gazdasági helyzet stabilizálására törekednek.

Ami a hazai készpénzt illeti, az államcsőd idején valószínűleg rendkívüli gazdasági és pénzügyi intézkedések lépnek életbe. Ez lehet például a bankok ideiglenes bezárása, a tőkekorlátozások bevezetése vagy a valuta korlátozott hozzáférhetősége. Ezek az intézkedések célja a pénzügyi rendszer védelme és a pénzügyi stabilitás helyreállítása lehet.

Fontos megjegyezni, hogy az államcsőd jelentős mértékben befolyásolná az ország gazdaságát és a polgárok mindennapi életét. A megtakarítások, beleértve a készpénzt is, az államcsőd hatására értékvesztést szenvedhetnek, és a gazdasági nehézségek miatt korlátozódhat a pénzügyi tranzakciók és a készpénz felhasználása.

Mivel az államcsőd minden országban egyedi körülményektől függ, az adott időpontban és körülmények között meghozott intézkedések és hatások pontosabb megjósolása szakértelmet igényel.

Ha valódi államcsőd veszély merülne fel Magyarországon, a legjobb, ha figyelemmel kíséri a híreket és keresi a legfrissebb információkat pénzügyi és gazdasági szakemberek, valamint a kormányzati intézmények nyilatkozatain keresztül.

Államcsőd tapasztalatok a múltból

Az elmúlt időszakban több esetben is szembesülhettünk az államcsőd jelenségével világszerte. Európában az utóbbi két évtized során számos országban bekövetkezett államcsőd különféle okok miatt.

2008-ban Izlandon például egy állami bankfelvásárlási manőver vezetett fizetésképtelenséghez, míg Görögországban 2015-ben hosszú távú fiskális válság okozott csődöt, amelyet nem tudtak megfelelően kezelni.

Ukrajna is bejelentette a csődöt ugyanebben az évben.

Oroszországban 2022-ben technikai államcsőd következett be, mivel bár rendelkeztek pénzzel és szándékuk volt a fizetésre, a háborús szankciók technikailag lehetetlenné tették azt. Az infláció felszabadulása, a forint gyengülése és az energiaválság hatására felmerült a kérdés, hogy Magyarországon is számíthatunk-e államcsődre.

Mikor beszélhetnénk államcsődről?

Államcsőd akkor következhet be, amikor az állam kiadásai jóval meghaladják a bevételeit, és a hiányt állampapírokból történő hitelekkel finanszírozza, de nem képes azokat visszafizetni.

Ez a helyzet általában a rossz fiskális politika eredménye. Jelenleg azt látjuk, hogy a költségvetési politika változást mutat 2022 júliusa óta, amint azt a Portfolio elemzése is megállapítja.

Míg az év első felében a fókusz a lakossági kifizetéseken volt (adó-visszatérítés, teljes 13. havi nyugdíj, adómentesség stb.), most más célok finanszírozása került előtérbe (például rendkívüli gázbeszerzés), és olyan intézkedések születtek, amelyek hátrányosak a lakosságra nézve (rezsiemelés, kata-szigorítás stb.).

Ezek az intézkedések kevés enyhülést jelentenek a válsághelyzetben, és az energiaválság hatása csak akkor fogja igazán érzékelhetővé tenni magát az államháztartásban, amikor az év vége felé ki kell egyenlíteni a rezsicsökkentés következményeit. Az elemzők a gazdasági növekedés lassulását jósolják.

Az S&P már figyelmeztette Magyarországot a fiskális politika következetességének gyengülésére, ami kedvezőtlen hatással lehet a magyar adósbesorolásra. Fontos megjegyezni azonban, hogy az S&P Global Ratings a nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként állítja negatív kilátással a magyar államadósság-besorolást, míg a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings stabil kilátást tart érvényben a magyar szuverén osztályzatokra.

Az infláció, a gyenge forint és a magas államháztartási hiány önmagukban nem vezetnek feltétlenül államcsődhöz. Azonban érzékelhető, hogy az állam már nem hagyja, hogy a helyzet rosszabbodjon, és további fékezési lehetőségek is vannak (főként megszorítások), hogy elkerüljük a szerencsétlenséget.

Mi történik államcsőd esetén?

Amikor egy állam fizetésképtelenné válik, az jelentős negatív hatással van mind a lakosságra, mind a befektetőkre. Gyakran tapasztalható az állami valuta elértéktelenedése, az infláció növekedése és a munkanélküliség emelkedése.

A recesszióból való kilábaláshoz általában szükséges szigorú megszorító intézkedések sorozata, ami a lakosság életszínvonalának csökkenésével jár. Azonban minden államcsőd más, nincs általános forgatókönyv.

A megtakarítások általában nominális értéküket megtartják, vagyis 1 millió forint továbbra is 1 millió forint marad, azonban reálértékben sokat veszíthetnek az infláció miatt. Előfordulhat, hogy bizonyos időre korlátozzák a megtakarításokhoz való hozzáférést, vagy hogy az állam nem tudja fizetni a közszolgáltatásokért. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében egy felelős állam általában más megoldásokhoz folyamodik.

Egy ilyen megoldás lehet az adósságátstrukturálás a hitelezők felé. Hasonlóan ahhoz, ahogy egy bankkal lehet tárgyalni, ha valaki nem tudja fizetni a hitelét, az állam is hasonló módon megpróbálhatja megállapodni a hitelezőkkel. Az ilyen megállapodások általában kedvezőtlen feltételeket eredményeznek.

A recesszió, az életszínvonal csökkenése és a csőd kezelésére hozott megszorító intézkedések következményeként növekszik a lakosság elégedetlensége, ami tüntetésekhez, sztrájkokhoz vezethet, és politikai instabilitást okozhat az államban. Azonban ahogy az elmúlt évek tapasztalatai is mutatják, az államcsőd nem jelenti a világ végét. Izland, Görögország és Ukrajna is fizetésképtelenné vált az elmúlt két évtizedben, mégis sikerült átvészelniük a válságot.

Milyen megtakarítás véd az államcsődtől?

Mivel az államcsőd különböző módon érinti a gazdaságot, nehéz megmondani, mely befektetések jelentenek biztos védelmet. A legjobb gyakorlat itt is az, hogy ne csak egyfajta befektetésben tartsuk a megtakarításainkat, hanem diverzifikáljunk, és többféle lehetőséget válasszunk, így rugalmasabbá válhatunk a válságokkal szemben.

Továbbá az is fontos szempont, hogy valaki csupán megőrizné-e a megtakarítások értékét, vagy hajlandó-e kockázatot vállalni a potenciális magas hozam érdekében. Hiperinfláció esetén is más befektetési lehetőségek lehetnek előnyösek, tehát nincs egyetlen biztos recept.

Ez egy kockázatos, de igazán érdekes befektetés, amiről ITT írtunk.

Itt hibázott nagyot Fico testőrsége - a szakértő megmutatja

Szerdán, a Nyitrabányán tartott kihelyezett kormányülés után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akinek az állapota még mindig nagyon súlyos. A kormányfőt három golyó is eltalálta az öt leadott lövésből. Hajós István biztonsági szakértő szerint Fico testőrsége több ponton is hibázhatott, a jövőben pedig itthon is minden bizonnyal szigorítják a biztonsági intézkedéseket.
2024. 05. 17. 02:00
Megosztás:

A TESCO durva húzása: pénzt kérnek érte, pedig ingyen volt!

A TESCO legutóbbi döntése, mely szerint mostantól pénzt számol fel a műanyag ruhafogasokért, nagy visszhangot váltott ki. Az üzletlánc a környezettudatosság jegyében vezette be ezt az intézkedést, ám sokan kérdezik: valóban a Föld megmentése a cél, vagy csak egy ügyes marketingfogásról van szó? És mennyibe "fáj" így egy ruhafogas?
2024. 05. 17. 01:30
Megosztás:

Az öregség szaga - Miért van az idősebb embereknek más szaguk és hogyan lehet megszüntetni?

Mindannyian észrevehettük már, hogy az idősebb embereknek gyakran van egy jellegzetes szaguk. Ez a szag semmiképpen sem kellemetlen, inkább különleges és megkülönböztető. Azonban sokan kíváncsiak arra, hogy mi okozza ezt az illatot, és van-e valami, amit tenni lehetne a mérséklésére.
2024. 05. 17. 01:00
Megosztás:

Normális?! Ön még mindig fizet a drága SMS-ért, amit a bankja küld?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.
2024. 05. 17. 00:30
Megosztás:

A kriptobefektetők elkapkodják a Mega Dice tokent

Az eredetileg 0,069 dolláros kezdeti árfolyamon értékesített DICE jelenlegi ára már 0,075 dollárra emelkedett, ami 8,6 százalékos drágulást jelent.
2024. 05. 17. 00:01
Megosztás:

Új foglalkoztatási program kezdődik 30 felettieknek

Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 05. 16. 23:30
Megosztás:

Románia van a legnehezebb helyzetben a régióban

Az ikerdeficit miatt a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben - jelentette ki szerdán Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke a BNR negyedéves inflációs jelentését ismertetve.
2024. 05. 16. 23:00
Megosztás:

A Deutsche Telekom AG bevétele nem érte el a várt szintet

A Deutsche Telekom AG, Európa legnagyobb távközlési vállalata adózott eredménye 87,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, amikor a vártnál kevésbé nőttek a bevételei.
2024. 05. 16. 22:30
Megosztás:

Mai Európai Bírósági döntés a magyar a ÁFA szabályokról

Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák. Ez ugyanakkor nem csupán a külföldiek áfa-visszatérítésére lehet hatással, de bármely olyan áfa-ügyben is felhasználható, ahol az adóhatóság megtagadta a fellebbezés során benyújtott tények, bizonyítékok értékelését. Az ügy legfontosabb tanulságait a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőivel szedtük össze.
2024. 05. 16. 22:00
Megosztás:

Apadt a Siemens negyedéves nyeresége

A német Siemens AG ipari konszern az elemzők által vártnál kevésbé csökkenő negyedéves profitról jelentett csütörtökön.
2024. 05. 16. 21:30
Megosztás:

Ismét sajátrészvény visszavásárlási programot indít az OPUS

Az OPUS GLOBAL Nyrt. június 17-től saját részvény visszavásárlási programot indít - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 16. 21:00
Megosztás:

Meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát

Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, hogy ne veszélyeztessék a látogatók biztonságát.
2024. 05. 16. 20:30
Megosztás:

Mindenkit vár Miskolcon a HUMDA ingyenes programja

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow miskolci állomásán május 15. és 17. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család - tájékoztatott szerdai közleményében az ügynökség.
2024. 05. 16. 20:00
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, a svájci frank ellenében alig változott.
2024. 05. 16. 19:30
Megosztás:

Jól teljesített a Magyar Telekom

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt. A négy vezető részvény közül a Richter és a Mol árfolyama esett, míg az OTP és a Magyar Telekom jegyzése erősödött az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 16. 19:00
Megosztás:

Luxuskikapcsolódás Hévízen

Régóta szeretne már igazán kikapcsolódni, elmenekülni egy helyre, ahol csend van nyugalom, és mindenki csak az Ön kívánságait teljesíti? Kevés ilyen igazán jó hely van, ezek közül az egyik Hévízen.
2024. 05. 16. 18:30
Megosztás:

Csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 10-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 16. 18:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 16. 17:30
Megosztás:

Erős volt a Magyar Telekom első negyedéve

A Magyar Telekom 2024. első negyedéves számai minden soron meghaladták a konszenzust és az Erste várakozását is. A társaság frissítette a korrigált adózott eredményre és a szabad készpénzáramra (FCF) vonatkozó 2024-es iránymutatást is.
2024. 05. 16. 17:00
Megosztás:

Waberers eredmények: Gyenge első negyedév, megerősített éves kilátás

A Waberer’s nettó nyeresége több okból is csaknem 90%-kal, 1,1 millió euróra esett vissza az idei első negyedévben. (i) Az üzemi eredmény 24%-kal (2,7 millió euróval) 8,5 millió euróra csökkent a nemzetközi szegmens gyenge teljesítménye miatt, miközben az RCL és a biztosítási szegmensben javulás volt látható. (ii) A negatív deviza árfolyamkülönbség hatás 3,9 millió euró volt. (iii) Az adóteher-különbözet 0,9 millió euróval volt magasabb, és (iv) a kamatbevétel csökkent a készpénzállomány csökkenése miatt, míg a lízingkamatok emelkedtek (-1,8 millió euró).
2024. 05. 16. 16:30
Megosztás: