Nem fontos Önnek a saját pénze? Akkor miért hagyja kamat nélkül?

Egy év alatt 20 százalékkal nőtt a lakosság bankbetétekben, folyószámlán tartott pénze. Ennek túlnyomó része alig kamatozik valamit, de még a lekötött betétek is csak vesztenek az értékükből a szárnyaló az infláció mellett. Ezermilliárdok maradnak így parlagon ahelyett, hogy az inflációtól védő befektetésekben, például ilyen állampapírokban tartanák az emberek a pénzüket - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Nem fontos Önnek a saját pénze? Akkor miért hagyja kamat nélkül?

A lakosság bankban tartott pénze a legutolsó adatok szerint 9726 milliárd forintot tett ki. A háztartások által elhelyezett forintbetétek összege az MNB statisztikája alapján 20 százalékos növekedést jelent a 2020 novemberi 8110 milliárd forinthoz képest. Vagyis az egyébként magas infláció és átlagkereset-emelkedésnél is jóval nagyobb mértékben nőtt a lakosság bankbetétekben tartott pénze. 
A növekedés korántsem volt egyenletes, január és szeptember között többször is visszaesett a betétben tartott pénzösszeg, összességében azonban a koronavírus sem törte meg a bankszámlán tartott pénz már évek óta tartó erőteljes emelkedését. Ráadásul jellemzően az év utolsó hónapjában jönnek még a bónuszok, extra jövedelmek, pulykapénzek, februártól pedig újabb százmilliárdok érkeznek a számlákra a családi szja-visszatérítéssel.

A bankokban parkoltatott pénz döntő része, 9340 milliárd forint látra szóló betéten és folyószámlán található, mindössze 387 milliárd forintot kötöttek le az ügyfelek. A lekötött betétek nagy részét, 360 milliárd forintot egy évnél rövidebb időre kötötték le. A lekötött pénzösszeg bár növekedett a válság előttihez képest, a teljes betétállomány növekedésétől messze elmarad. Így novemberben már az összes bankbetét 4 százalékát sem érték el a lekötött betétek. Az euró betétek esetén még kisebb az arány: 1232 milliárd forintnyi euróbetétből mindössze 13 milliárd forintot kötöttek le.

Nem meglepő, hogy kevesen választják a lekötött betéteket, hiszen alig kamatoznak. A bankszámlán parkoltatott lakossági pénzre lekötés nélkül 0,04 százalékos éves átlagos kamat járt novemberben, míg az éven belül lekötött betétre 0,92 százalék. Az átlagos éves kamat ugyan több mint 0,6 százalékkal nőtt a tavaly novemberi 0,28 százalékhoz képest a maximum egy évre lekötött betéteknél, de így sem éri el az 1 százalékot sem. Lekötés nélkül a hozam pedig csupán aprópénz, márpedig több mint 9000 milliárd forintnyi lakossági betét átlagos értéke ez az alacsony kamat.

A pénzügyi intézetek az évekig alacsony alapkamat és bankközi kamatok miatt sokáig nem is tudtak érdemi hozamot kínálni, és szépen lassan leszoktak arról, hogy a lakossági megtakarításokért versenyezzenek. A kamatemelési ciklus azonban kedvezőbbé teheti a megtakarítók helyzetét, hiszen a jegybanki irányadó kamat emelése novembertől felgyorsult, ami a bankoknak is lehetővé teszi a magasabb betéti kamatok nyújtását. Novemberben azonban ebből még alig látszott valami, a megtakarítások reálértékét csökkentő infláció viszont novemberben már a 7,4 százalékot is elérte, a tavalyi év során pedig 5 százalék körül alakulhatott. Ilyen inflációs ütemmel a 0,92 százalékos átlagos betéti kamat nem tudja felvenni a versenyt.

A lakosság tehát elképesztő, és egyre jobban növekvő összeget tart úgy a bankban, hogy az csak látványosan veszít az értékéből. Ennek a szokásnak a sokáig alacsony infláció idején nem volt ilyen hatása, most azonban érdemes lenne szétnézni az inflációtól védő befektetések között azoknak, akik nem akarják, hogy a szemük láttára értéktelenedjen el a pénzük a bankban – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Egyre növekszik a Prémium állampapírok kamata

Van olyan, a bankbetétekhez hasonlóan biztonságos megtakarítási forma, amit pontosan arra terveztek, hogy kárpótoljon az inflációs veszteségekért. Ezek az inflációkövető vagy Prémium állampapírok, amelyek kamatként az inflációt és egy e feletti prémiumot juttatnak a megtakarítóknak. A jelenleg szárnyaló infláció így jelentősen megnöveli a hozamot, és már a prémium is egyre kedvezőbb lehet. A hosszabb távú, 5 éves állampapírt az Államadósság Kezelő Központ ugyanis még vonzóbbá tette, már 1,5 százalékos kamatprémiummal kínálja, ami 0,25 százalékos emelést jelent.

A 3 éves inflációkövető állampapírnál 0,75 százalék a kamatprémium. A 2021-es 5,1 százalékos inflációval együtt összesen így már 5,85 százalékos éves hozamot nyújt. A teljes első időszakra azonban ennél több befektető nyeresége, mivel idén januártól 2023. márciusig időarányosan az éves hozam, vagyis a több mint egy évre összesen 6,89 százalékos hozam jár. Az 5 éves inflációkövető állampapír prémiuma pedig idén januártól már magasabb, 1,5 százalékot tesz ki. Ez éves alapon már 6,6 százalékos hozamot jelent, a gyakorlatban viszont itt is magasabb a hozam az első időszakban, összesen 7,72 százalék 2023. márciusig, ha a mostani indulás idején rögtön bevásárolunk a papírból. Ezek az újonnan kibocsátott állampapírok már elérhetőek, értékesítésük január 20-án indult.

6 százalékos hozam az eurós állampapírnál is

Ráadásul a forint állampapír mellett előtérbe kerülhet az eddig mellőzött Prémium euró állampapír is. Korábban a kamat alapjául szolgáló Euróövezet inflációja nagyon alacsony volt, ez azonban mostanra megváltozott, ami már a hozamokban is meglátszik. Az eurós állampapír ugyanis gyakrabban, féléves időközönként határozza meg a kamatot, vagyis már a szeptemberi 3,4 százalékos infláció számít most is. Ez a 3 éves állampapírnál 3,9 százalékot, az 5 éves lejáraton 4,4 százalékot jelent. 

Ehhez az euróban számolt hozamhoz adódhat hozzá az árfolyamváltozásból származó nyereség, vagyis ha a forint gyengülne az euróval szemben, a visszaváltáskor már emiatt is többet érne a megtakarítás forintban. Persze ha a forint a befektetés évei alatt erősödne, az csökkentené a vagyon értékét, az árfolyamok változását biztosra nem lehet előre mondani. Az elmúlt években mindenesetre már akkor is sokat nyert valaki, ha otthon tartotta euróban a megtakarítását, most viszont erre kamatot is kaphat.

Ennél az állampapírnál is időarányosan kell számolni a hozamot, az 5 éves lejáratú állampapírnál például mindössze a március 17-ig hátralévő napok számítanak bele az első időszakba. A hozam csökkenésétől viszont ezután sem kell tartani. A decemberi euróövezeti infláció elérte az 5 százalékot, ami az 5 éves állampapír 1 százalékos prémiuma mellett kereken 6 százalékos éves hozamot jelent márciustól fél évig. A 3 éves eurós állampapír idén júniustól a márciusi infláció alapján fog kamatozni, ami előre nem kiszámítható, de jelenleg kevesen várják az inflációs ráta gyors csökkenését. Így az eurós állampapír hozama is magas maradhat idén.

A magas hozam ellen csupán az szólhat ellenérvként, hogy az inflációkövető állampapírok hosszú távú megtakarítási eszközök, amiket nem arra terveztek, hogy a megtakarító idő előtt hozzányúljon a pénzhez. Az állampapírokat az Államkincstár visszavásárlási árfolyama mellett idő előtt is pénzé lehet tenni, azonban jellemzően csak alacsonyabb érték mellett. A jelenlegi visszavásárlási ár 1 százalékkal alacsonyabb értéket határoz meg az újonnan kibocsátott állampapírokra, ez azonban változhat a befektetés ideje alatt.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium (AM) - közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 27. 12:00
Megosztás:

Adománycsomaggal segíti a családokat az Egyszülős Központ

Az Egyszülős Központ áprilisban és májusban összesen 10 millió forint értékű tisztítószer-, tisztálkodószer- és élelmiszer-adománnyal támogat egyszülős családokat - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 27. 11:00
Megosztás:

Nőtt az Airbus bevétele az első negyedévben

Az első negyedévben az Airbus bevétele a megnövekedett kiszállításoknak köszönhetően a 2023 első negyedévihez képest 9 százalékkal 12,83 milliárd euróra nőtt, az egyszeri tételektől megtisztított üzemi eredmény ugyanakkor 773 millió euróról 25 százalékkal 577 millió euróra csökkent a cég honlapján csütörtökön publikált jelentés alapján.
2024. 04. 27. 10:00
Megosztás:

A takarítónő az higiénés fertőtlenítő menedzser? A szexi foglalkozásnevek csapdája

Tudja mi a különbség a sales maneger, a business development manager és account manager munkakörök között? A gyakorlatban nem sok: az álláshirdetések többségében mindhárom megnevezés az értékesítő pozíciót jelenti, a különbség annyi, hogy másképp nevezik az egyes cégeknél. Ezt viszont az álláskeresők többsége nem tudja, így gyakran eszükbe sem jut jelentkezni az állásra. Ezzel pedig mindenki veszít.
2024. 04. 27. 09:00
Megosztás:

Egészségpénztári számlával kompenzálható a szemüvegek drágulása

Néhány év leforgása alatt ugrásszerűen megnőtt a szemüvegek ára a KSH adatai szerint, így egyre nagyobb kiadást jelent a családok számára a szemüveg, ráadásul a magyar lakosság fele érintett. Jó tudni, mekkora segítséget jelenthet az OTP Egészségpénztár ilyen esetben is: azon kívül, hogy évente akár 150 ezer forint visszaigényelhető a pénztártagok vagy a munkáltatók befizetései után, ráadásul az OTP Egészségpénztárral szerződött szolgáltatók egy része kedvezményeket is biztosít a tagok számára, ami akár 30 százalékos is lehet.
2024. 04. 27. 08:00
Megosztás:

Ezek a kriptovaluták állnak a 3X-es emelkedés küszöbén

A befektetők óvatosak a kriptovalutákba történő befektetéssel, mivel a kriptopiac rendkívül volatilis. Amikor jó kriptovalutát választanak, fontos, hogy olyan érméket keressenek, amelyek pozitív bikás hangulatot mutatnak. Alapos piacelemzés elvégzése után, mely során kulcsfontosságú piaci mutatókat használtak, az elemzők úgy vélik, hogy a KangaMoon (KANG), a Pepe (PEPE) és a Floki (FLOKI) azon top kriptoérmék közé tartoznak, amelyek emelkedés küszöbén állnak.
2024. 04. 27. 07:30
Megosztás:

Bitcoin csalókra figyelmeztet a Blockchain Budapest

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Bitcoin története, ugyanis a napokban volt a felezés, és csökkent a bányászok számára a hálózatból kinyerhető kriptovaluták mennyisége. Ennek kapcsán látványosan megszaporodtak a magyar ügyfelekkel szembeni csalások és visszaélések is. A Bitcoin piaca ezzel együtt hatalmas léptekkel fejlődik. Immár két ország is hivatalos fizetőeszközzé tette a digitális valutát, de az is valószínűnek látszik, hogy két éven belül a Bitcoin ETF-ekbe áramló pénzek mennyisége megelőzi a fizikai arany ETF-ek hasonló mutatóit.
2024. 04. 27. 07:00
Megosztás:

A prémium is vonzóbb, ha csökkentett a rezsi

A prémium besorolás területenként és ingatlantípusonként is más értékhatárhoz kötődik. Heinrich Krisztina, az OTP Ingatlanpont exkluzív menedzsere szerint például vidéken a lakások 100 millió, a családi házak 200 millió felett számítanak „prémiumnak”. A fővárosban 100 millióval feljebb esnek ezek a határok. S természetesen az exkluzív szektorba sorolhatók a milliárdos villák, szálláshelyek, fejlesztési területek is. A szakember úgy becsüli, a hazai adásvételek 5-10 százaléka tartozhat a prémium kategóriába.
2024. 04. 27. 06:00
Megosztás:

Sikeres évet zárt 2023-ban az MBH Jelzálogbank Nyrt.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett MBH Jelzálogbank Nyrt. szerdán megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2023. évre vonatkozó pénzügyi eredményeit: a hitelintézet adózás előtti eredménye egy év alatt csaknem két és félszeresére növekedett, közel 7,4 milliárd forintot tett ki, mérlegfőösszege pedig rekordszintre, 906,6 milliárd forintra nőtt tavaly év végére. Emellett a társaság közgyűlése megszavazta, hogy az MBH Bank kockázatkezelési vezérigazgató-helyettese, Bakonyi András bekerüljön az MBH Jelzálogbank felügyelőbizottságának tagjai közé, valamint döntött a teljes adózott eredmény eredménytartalékba helyezéséről.
2024. 04. 27. 05:00
Megosztás:

Nem érdemes tovább várni a lakáshitel-igényléssel

Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 04. 27. 04:00
Megosztás:

Nyugdíj melletti munka 2024 - nyugdíj mellett így lehet dolgozni

2024-ben egy nyugdíjas személy hogyan tud munkát vállalni, miközben nyugdíjat is kap? Amennyiben egy nyugdíjas tovább kíván dolgozni, meg kell vizsgálni, hogy ebben az esetben milyen adókötelezettségek és járulékok merülnek fel. Az érintett nyugdíjasnak milyen adóterhekkel kell számolnia, ha dolgozik a nyugdíjazása mellett, és pontosan hány százalékot vontatnak le a bruttó fizetéséből? Ezenfelül érdekes lehet megvizsgálni, hogy ezek után mennyi nettó bér marad a nyugdíjas munkavállaló számára 2024-ben.
2024. 04. 27. 02:01
Megosztás:

A 6-os lottót feladtad már? Kár volt... A kukába is dobhatod a szelvényt...

A magyarországi lottójátékok esetében jelentős különbségek figyelhetők meg a főnyeremény elnyerésének esélyeit illetően. Magyarországon az állami monopólium alatt álló szerencsejáték-piacon háromféle lottótípus közül választhatnak a játékosok: az ötöslottó, a hatoslottó és a skandináv lottó. Érdemes jobban is megismerni ezeket a játéktípusokat, most pedig a hatoslottóra fókuszálunk részletesebben.
2024. 04. 27. 01:00
Megosztás:

15%-ot emelkedett a PEPE miután listázta a Coinbase, vajon robban a Dogeverse is?

A Pepe óriási erővel vágtat a piacon, az elmúlt 24 órában 15 százalékot emelkedett.
2024. 04. 27. 00:01
Megosztás:

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.
2024. 04. 26. 23:00
Megosztás:

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás: