Roham az ingyen 10 millió Ft-ért - Te is kaphatsz ha 1982-2002 közötti években születtél

Jelentős változáson ment át az elmúlt évben a lakáshitelt igénylők szituációja. Mivel a hitelkamatok nagyon megugrottak az elmúlt években tapasztalt alacsony szintekhez képest, ez pedig a bankok közötti versenyt is átalakította. Így vannak a vesztesek között akár komoly nyertesek is. Ki nyer, és miért?

Roham az ingyen 10 millió Ft-ért - Te is kaphatsz ha 1982-2002 közötti években születtél

Kinek és miért is jó a Babaváró Hitelkonstrukció?

- Nektek, ha házastársak vagytok

- Nektek, ha 18 évesek elmúltatok (és a hölgy nem idősebb, mint 41 év - bizonyos bankok 21 éves alsó korhatárt határoztak meg, ezért szerepel cikkünk címében a két évszám, mint indikáció)

- legalább egyikőtöknek van 3 év folyamatos, bejelentett munkaviszonya (TB jogviszony, tanuló is lehet akár)

- ja, és nem szerepeltek a BAR (KHR) listán..., az sajnos kizáró ok :(

- de ami jó hír, hogy nem kell a hitelhez ingatlan fedezet (jelzálog)

Extra pénzt is adnak a bankok

A hitelfelvételt ösztönző jóváírások lényegében eltűntek a piaci lakáshitelek esetében, ugyanakkor a Babaváró hitelre kínált jóváírások akár 100-200 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek a kölcsönt igénylőknek - derül ki a money.hu összeállításából.

A piaci lakáshiteleknél a kamatverseny viszont megmaradt, ezért is kulcsfontosságú a hitelfelvevők számára, hogy alaposan körülnézzenek a banki ajánlatok között, ezzel tudnak a legtöbbet spórolni. 

A piaci lakáshitelek magasabb kamattal, így nagyobb összegű törlesztőrészlettel érhetőek el az egy évvel korábbihoz képest. Ez is szerepet kapott abban, hogy tavalyhoz képest fordulat következett be a hitelfelvevőkért folyó banki versenyben, amelynek középpontjában az államilag támogatott Babaváró kölcsön áll - közölte a money.hu. 

“Korábban jellemző volt, például egy évvel ezelőtt is, hogy a bankok különböző jóváírásokat kínáltak a piaci lakáshitelt igénylőknek, ám ezek mára lényegében eltűntek. Ugyanakkor egyre több bank nyújt a babavárósoknak “ingyenpénzt”, ráadásul szinte egymásra licitálnak” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Hozzátette, hogy korábban 80-100 ezer forintos jóváírásra lehetett számítani a Babavárónál, most azonban jóval magasabb összeget kínálnak a bankok. A Gránit Bank például keddtől - május 2-ától - 200 ezer forintot ad, ha náluk történik az igénylés.

Az OTP 100 ezer, az Erste 120 ezer, a Takarékbank és az MKB egyesüléséből a hétvégén létrejött MBH Bank 130 ezer, a K&H és az UniCredit 150 ezer, a CIB és a Raiffeisen pedig 180 ezer forint jóváírást ad a babavárósoknak a feltételek teljesülése esetén. 

Megkönnyíti a lakásvásárlást

A gyermekvállaláshoz kötött Babaváró hitelt eredetileg a múlt év végéig lehetett felvenni, ám a meghosszabbított határidőnek köszönhetően 2024 végéig igényelhető. Tavaly összesen 457 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a bankok, ami az összes új lakáshitel 1195 milliárd forintos összegének 38 százalékára rúgott.

A magas kamatkörnyezetben felértékelődött tehát ez az államilag támogatott hitelfajta, és várhatóan továbbra is népszerű marad a hitelpiacon.

Bár a Babaváró maximális, 10 millió forintos összegéből nem jön ki egy átlagos lakás ára, de jelentősen megkönnyítheti a vásárlást.

Különösen azért, mert önerőként is beszámítható. Így azok a házaspárok, amelyek megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek, további, akár szintén államilag támogatott csok-hitelt vagy piaci lakáshitelt vehetnek fel ingatlanvásárláshoz.

A money.hu felhívja a figyelmet arra is, hogy bár a Babaváró igénylését és törlesztését szigorú előírások szabályozzák, ezzel együtt a bankok feltételei között lehetnek eltérések. Ezért mielőtt bankot választunk, érdemes megnézni, hogy az egyes pénzintézeteknél mik a pontos kritériumok. 

Ugyanígy lehetnek különbségek a szintén államilag támogatott és kedvezményes kamatozású csokos kölcsönök igénylési feltételei között. Csakúgy, mint a piaci lakáshiteleknél, amelyeknél az említett kamatverseny a meghatározó.

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint április végén egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek esetében a legolcsóbbak 9 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval érhetőek el, ez havonta 130 ezer forint körüli részletet jelent.

A drágább konstrukcióknál akár 150 ezer forint is lehet a havi törlesztés, így összességében teljes visszafizetendő összeg milliókkal is több lehet. Éppen ezért a hitelfelvevők számára kulcsfontosságú az összehasonlítás, amelyben a különböző online kalkulátorok gyors és hatékony segítséget jelentenek.  

Áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re - közölte az ingatlan.com csütörtökön az MTI-vel az áprilisi kereslet-kínálati összesítője alapján.
2024. 05. 03. 06:00
Megosztás:

Javított globális növekedési prognózisán az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 05:30
Megosztás:

MLBKT: lassabb bővülés áprilisban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8. Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest visszafogott bővülésről számoltak be. A BMI index 0,4 százalékponttal csökkent, és a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50,0 pont feletti értéken áll - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.
2024. 05. 03. 05:00
Megosztás:

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet februárban

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az aktívum 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 03. 04:30
Megosztás:

Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac

A teljes 2023-as esztendő lakáspiaci folyamatairól is áttekintő képet ad a KSH legfrissebb, IV. negyedévi jelentése. E szerint a múlt évben 25 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint amennyit 2022-ben – az időarányos adatfeldolgozás alapján – regisztráltak. Az viszont jó hír, hogy a visszaesés üteme az év folyamán egyre csökkent, s a IV. negyedévben már emelkedést tapasztaltak. Ez utóbbi ugyan 9,8 százalékos többletet jelentett az előző év hasonló időszakához képest, de még mindig 12 százalékkal elmaradt a piac lefagyása előtti utolsó év, 2021 eredményétől.
2024. 05. 03. 04:00
Megosztás:

Mire vágynak a dolgozó anyák?

Egy ideális világban a nőknek nem kell választaniuk a munkájuk és a családjuk között, és a karriert sem kell feláldozniuk, ha gyermeket vállalnak. A Mars tisztában van az édesanyákat érintő kihívásokkal, amelyek fókuszában a szakmai és személyes feladatok egyensúlyának megteremtése áll - ez derül ki a vállalat nemzetközi #HearToBeHeard kutatásából is.
2024. 05. 03. 03:30
Megosztás:

Érvénybe lép az új költségvetési szabály

A Tanács tegnapi ülésén elfogadta a költségvetési szabályok reformját – az új keret nagyobb rugalmasságot biztosít az egyes hosszú távú befektetéseket eszközölni kívánó kormányok számára.
2024. 05. 03. 03:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország ekkor vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor fogja bevezetni Magyarország az EURÓ-t? Mi fog ekkor történni a forinttal és hogyan készül minderre a Magyar Nemzeti Bank?
2024. 05. 03. 02:00
Megosztás:

Ki nyerte a legnagyobbat áprilisban a magyar tőzsdén?

Áprilisban is folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX: a mutató márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot, amely újabb rekordot jelent. Az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi szintet - 248 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg. A legnépszerűbb részvények listájának élén az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL zárt, 136,8, 46,6 és 31,7 milliárd értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Wood & Company, a Concorde és az ERSTE emelkedett ki. Április az eseményeket tekintve is mozgalmasnak bizonyult: az OTP CETOP ETF bevezetése, a Kermann IT Solutions a BÉT Xtend platformon való debütálás okán szólaltatta meg a BÉT csengőjét, emellett a BÉT éves rendes közgyűlése is fémjelezte a hónapot.
2024. 05. 03. 01:00
Megosztás:

Az új WienerAI mém érme kereskedési botot indít, az előértékesítés már 700 millió dollárnál jár

A kripto legújabb, kibernetikus kolbászkutya szenzációja egy AI mém érme, a WienerAI (WAI). Ez az újdonság most a kriptovaluták legfejlettebb, kezdőbarát kereskedési botját adta hozzá az ökoszisztémájához. Eközben tart az ICO-ja, amely három hét alatt már több mint 700 000 dollárt gyűjtött össze.
2024. 05. 03. 00:01
Megosztás:

A Market Építő Zrt. nyereséggel zárt tavaly

A Market Építő Zrt. tavaly 21,09 milliárd forint nyereséggel zárt, míg egy évvel korábban 34,39 milliárd forintot tett ki az adózott eredménye - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2024. 05. 02. 23:30
Megosztás:

Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház

Átadták a mintegy hatszázmillió forintból megújult Csokonai Közösségi Házat Csurgón kedden.
2024. 05. 02. 23:00
Megosztás:

A Pfizer Covid-gyógyszere sokat hozott a konyhára

A Pfizer tegnap piacnyitás előtt publikálta első negyedéves számait, ami egy egyszeri, még a koronavírus járványhoz köthető többletbevételnek köszönhetően felülmúlta a várakozásokat.
2024. 05. 02. 22:30
Megosztás:

Lecsengett nálunk a recesszió

Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés mértéke a kérdés - mondta az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza.
2024. 05. 02. 22:00
Megosztás:

Gazdasági növekedésre számít a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Kossuth rádió Déli krónika című műsorában szerdán.
2024. 05. 02. 21:30
Megosztás:

A vártakhoz képest nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban áprilisban

Az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak száma az elemzői várakozásoknál jelentősebben nőtt áprilisban az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közölt adatai szerint.
2024. 05. 02. 21:00
Megosztás:

Megkezdődhet a Pázmány Campus beruházás

Kezdődhet a Pázmány Campus beruházás, miután a Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire kimondott változtatási tilalmat, amivel a VIII. kerületi önkormányzat akadályozni próbálta az egyetemi és kerületi fejlesztési terveket - közölte Lázár János szerdán a közösség oldalán.
2024. 05. 02. 20:30
Megosztás:

Szeptemberre elkészül a gyulai református általános iskola új tornaterme

Elérte legnagyobb magasságát a kormány több mint kétmilliárd forintos támogatásával megvalósuló tornaterem, amelyet szeptembertől használhatnak a gyulai református általános iskola diákjai - közölte közösségi oldalán Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester.
2024. 05. 02. 20:00
Megosztás:

Nagyszabású fejlesztést hajtott végre a LEDFAK Kft.

Komplex, 260 millió forintos fejlesztést hajtott végre mezőtúri telephelyén a LEDFAK Gyártó és Szereléstechnikai Kft., amely a beruházásra csaknem 182 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán - közölte az MTI-vel az áramelosztó, szabályozó készülékek gyártásával foglalkozó cég.
2024. 05. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 02. 19:00
Megosztás: