A nemek közötti egyenlőség az állattartásban hozzájárul a befogadó, fenntartható jövőhöz

fenntartható mezőgazdasági termelés és vidékfejlesztés, az éhezés és szegénység felszámolása nem realizálható célok maradnak a nők és férfiak közötti egyenlőség felszámolása nélkül. Tekintettel a haszonállattartás egyre növekvő mezőgazdasági jelentőségére, a szektor szerepe mindezekben elvitathatatlan.

A nemek közötti egyenlőség az állattartásban hozzájárul a befogadó, fenntartható jövőhöz

Ennek kapcsán az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemzetközi találkozót rendezett Budapesten, melynek célja a figyelemfelhívás a nemek közötti egyenlőség fontosságára az állattartásban, illetve a résztvevők tudásának bővítése célzott programok és szakpolitikák kidolgozásához térségünkben.

A találkozó alkalmat nyújt az állattartó nők és férfiak eltérő helyzetének megismerésére, ismeretek bővítésére a fejlesztési programok és szakpolitikák tervezéséről, megvalósításáról és nyomon követéséről, hogy azokból mindkét nem egyformán profitáljon.

A FAO szakértői, kormányzati és civil szervezetek képviselői érkeztek ezért hazánkba Európa és Közép-Ázsia közel 20 országából. A műhelymunka a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentését célzó megvalósítási terv kidolgozásával zárul holnap.

„A FAO mezőgazdaság programjaiból, beleértve az állattartást is, a nőknek és férfiaknak egyenlően kell részesülniük, hogy elkerüljük az egyenlőtlenségeket újratermelődését,” – mondta Dono Abdurazakova, a FAO nemek közötti egyenlőséggel és szociális védelemmel foglalkozó szakértője. „Ehhez fel kell vérteznünk a FAO partnereit és munkatársait eszközökkel, hogy a szektorban dolgozó nők és férfiak különböző igényeire, problémáira és prioritásaira megfelelő választ adhassanak.”

A haszonállattartás alapevető fontosságú a vidéki térségekben élők számára, ám a nők számos akadállyal szembesülnek a termelő javakhoz és a döntéshozatalhoz való hozzáférés terén. Mivel ezek a termelékenységet és a gazdák élelmiszertermelő képességét akadályozzák, a nemek közötti egyenlőtlenségek felismerésével és csökkentésével a fejlesztési törekvések hatékonyságát és fenntarthatóságát is javítjuk. Ez pedig összességében a szegénység visszaszorításához és a vidéki térség lehetőségeinek bővüléséhez járul hozzá.

A nők főként a kisebb haszonállatokkal foglalkoznak (baromfi, juh és kecske), fejnek és feldolgozzák a tejet. Globálisan, mintegy 400 millió nő teszi ki az alacsony jövedelmű állattartók kétharmadát. Európában és Közép-Ázsiában mindkét nem aktív szereplője a haszonállattartás szektornak és a nők fontos szerepet töltenek be az állatok sokféleségének fenntartásában. Mindemellett, jelentőségük gyakran észrevétlen marad, visszafogva a szektor termelékenységét.

A FAO projekt, mely kettős hasznosítású szarvasmarha megőrzését és genetikai állományának fejlesztését célozta, egy jó példa a közelmúltból a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő intézkedésre. Ennek keretében nemek szerinti bontásban készülő adatgyűjtést végeztek Örményországban, Grúziában és Ukrajnában női szarvasmarhatartók körében, mely adatok elemzése hozzájárulhat a haszonállattartási rendszerek működésének jobb megértésében.

Ezáltal nem csupán a nők fontos hozzájárulására derült fény a szarvasmarhatartásban, főként a tejfeldolgozás terén, hanem a súlyos különbségekre nők és férfiak között a tulajdonjogok, a haszongépekhez és a szakmai tanácsadáshoz és oktatáshoz való hozzájutás tekintetében. Az adatgyűjtés ezáltal megerősítette annak szükségét, hogy a haszonállattartásban is foglalkozzunk a nemek között egyenlőtlenségek felszámolásával.

A tanulmányok részletes ismertetése, és további kapcsolódó információk melett a workshop résztvevők képzés kapnak eszközökről, melyeket mindennapi munkájuk során alkalmazva segítenek a meglévő nemi alapú akadályok felismerésében és lebontásában a szektor hatékonyságának növeléséért és a fenntartható és inkluzív fejlődés eléréséért.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Csökkent a Corteva Agriscience árbevétele

A Magyarországon is jelen lévő, globális mezőgazdasági cég, a Corteva Agriscience nettó árbevétele 3 százalékkal 13,8 milliárd dollárra csökkent tavaly a megelőző évi 14,28 milliárd dollárról szemben, elsősorban az árfolyamváltozás miatt - közölte a cég az MTI-vel.
2020. 02. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A FAO üdvözli a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatását az észak-afrikai sáskajárás ellen

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü üdvözölte a Bill és Melinda Gates Alapítvány 10 millió dolláros adományát, amit az Észak-Afrikát sújtó vándorsáska-járás elleni küzdelemre ajánlottak fel.
2020. 02. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

13 ezer hektár földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium

Több mint 13 ezer, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején, a meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik.
2020. 02. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

7 milliárd forint támogatás jut az erdők létesítésére

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról döntött az Agrárminisztérium - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.
2020. 02. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump további anyagi segítséget ígér az amerikai farmereknek

Donald Trump amerikai elnök pénteken további segítséget ígért az amerikai farmereknek, miután a kínai vásárlások kisebb mértékűek a tervezettnél.
2020. 02. 22. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi támogatást kapnak a méhészek

Méhcsaládonként ezer forintnyi támogatást kaphatnak a méhészek, ami éppen a duplája az eddigi támogatásnak - mondta az agrárminiszter szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 02. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a méz ára - egy ábrán

felvásárlási átlagár, Ft/kg; átlagár az állatpiacokon és -vásárokon, Ft/kg
2020. 02. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szja-mentes lesz a méhészeti termékek értékesítése

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte az agrárminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, hogy a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek személyijövedelemadó-mentességet élveznek majd.
2020. 02. 20. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vetőmagüzem épül Szegeden

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet a cég exportja - jelentette ki az agrárminiszter kedden a Tisza-parti városban.
2020. 02. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.
2020. 02. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly stagnált a mezőgazdaság kibocsátása

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől. A növénytermesztési árak 3,2 százalékos és az élőállatok és állati termékek árának 5,2 százalékos emelkedése jóvoltából a mezőgazdaság termelési értéke 3,6 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbb kiadott második becsléséből.
2020. 02. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élő aukciók sora várhat a hazai gazdákra

A mezőgazdasági gépek piaca nagy pezsgést mutat, az utóbbi időszakban különösen a használt eszközök iránti kereslet nőtt meg. Ilyen téren bővíti az agrárszakemberek lehetőségeit az Intergavel Kft., amely február 18-án élő gépárverést tart a Somogy megyei Kéthelyen, idővel pedig országos rendezvénysorozatot szervezne.
2020. 02. 10. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét tíz kategóriában adták át az év agrárembere díjat

Ismét tíz kategóriában adták át az év agrárembere díjat, amelynek odaítélésénél a vidék fenntartó erejét képező agrárgazdasági dolgozókat keresték - mondta a díjat alapító Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2020. 02. 10. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 21. században is piacképes a mangalicatenyésztés

A mangalicatenyésztés nem csupán hagyományőrzés, hanem folyamatosan fejlődő, a 21. században is piacképes értékteremtés - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton, a 13. Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján.
2020. 02. 08. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

250 millió forintból újult meg a ceglédi gyümölcskutató

Mintegy 250 millió forintból újult meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomása - közölte az agrárkutatási központ pénteken az MTI-vel.
2020. 02. 08. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így segítik a magyar gazdálkodókat

A mezőgazdasági támogatások kifizetésének elmúlt hét évi tapasztalatairól, az uniós közös agrárpolitikával (kap) kapcsolatos aktuális kérdésekről, valamint az öntözésfejlesztés, a birtokpolitika, valamint az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének hazai szabályozási helyzetéről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Hévízen tartott agrárkonferenciáján - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2020. 02. 08. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több diák választja az agrárgépész szakmát

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma, legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek - közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerdán az MTI-vel.
2020. 02. 05. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Agrárminiszter: A jelenlegi európai mézpolitika nem megfelelő

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.
2020. 01. 27. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több segítség a zöldség-és gyümölcstermesztőknek

Új, fontos ágazatot képviselő szakmaközi szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Takarékbank az AgroMash Expón. A Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a szerződés alapján nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását. Az ágazatban az átlagosnál alacsonyabb uniós támogatás miatt különösen fontos a banki szerepvállalás.
2020. 01. 27. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez, amelyek már elérhetőek a hivatal honlapján.
2020. 01. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások: