A váratlan események jobb vezetővé tesznek

Várd a váratlant! – ez volt a témája a Hammel & Hochreiter Business & Management Consulting szeptemberi szakmai rendezvényének, amelyben ismert cégvezetők és tanácsadók vitatták meg, hogy vajon lehetőséget vagy veszélyt jelentenek a váratlan helyzetek a cégvezetők számára.

A váratlan események jobb vezetővé tesznek

Virágh Rajmund, a Hammel&Hochreiter ügyvezetője köszöntötte az üzleti reggeli vendégeit, és a meghívott szakértőket, véleménye szerint minden fejben dől el, így, ha a váratlant lehetőségnek éljük meg, akkor az is lesz és legyen az negatív vagy pozitív váratlan esemény, mindenképp nyertesen kerülünk ki belőle.

A váratlan fordulat vagy helyzet egyeseknek vonzó kihívást vagy éppenséggel ígéretet jelent, másoknak viszont veszélyt és kerülendő kockázatot. Így is, úgy is, az üzleti életben mindannyian találkozunk vele. Hogyan készüljünk fel rá, hogyan hozzuk ki belőle a lehető legtöbbet, magunk, vállalatunk és ügyfeleink számára? Simó György üzletember, dr. Mérő László matematikus, gazdaságpszichológus professzor, dr. Szvetelszky Zsuzsanna vállalati kommunikációs szakértő, pletykakutató, Tóvári Zsuzsanna sportpszichológus és több nagyvállalati vezető osztotta meg gondolatait a témában és jutott érdekes megállapításokra.

Váratlan helyzeten azt a történést értjük, amely teljesen kiszámíthatatlan vagy legalábbis mi nem számítottunk rá és ezért nem is modellezhető. Azok az esetek, amelyeknek több kimenete van, nem váratlanok, hiszen valamilyen végeredményre számíthatunk. Az igazi kiszámíthatatlan helyzet azonban az, amire nem is gondoltunk, ezért nem is készültünk fel rá.

Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!

Bár ez félelmetesnek tűnhet, a szakértők szerint a váratlan helyzetek elől nem érdemes elmenekülni vagy homokba dugni a fejünket, az ilyen helyzetekre szükség van. Mégpedig azért, mert a váratlan kihoz belőlünk olyat, amiről nem is tudtuk, hogy ott van. Az adott helyzet kezelése egyénfüggő, de abban egyetértenek a szakértők, hogy a megoldás kulcsa az önismeret. Minél jobban ismeri egy cégvezető önmagát, a csapatát és a cégét és minél összeszokottabb csapatról van szó, annál hatékonyabban tudnak kezelni váratlan üzleti helyzeteket és kerülhetik el a komolyabb válságok kialakulását.

Az önismeret mellett a váratlan szituációk jó kezeléséhez érdemes begyakorolni, hogy mit teszünk egy olyan helyzetben, amikor kilöknek a komfortzónánkból. Ugyanis egy krízis-közeli eseménynél bizonyos döntéseket reflexből kell meghozni és fel kell ismernünk, hogy egy kiszámíthatatlan esemény erős érzelmi reakciót vált ki, amelyet kezelni kell. Ehhez segítséget nyújthat egyébként, ha normál üzletmenetnél megvannak bizonyos céges rituálék. Az ismétlődő szokások - ugyanúgy, ahogy a kisgyerekeknél -, az üzleti életben, a munkatársak számára is biztonságérzetet adnak.

Az üzleti reggeli moderátora, Kristóf Györgyi, a Hammel&Hochreiter Managing Partnere volt, egy személyes történetet mesélt el, egy igazán váratlan helyzetben a tapasztalat, a felelősségvállalás, a gyors döntés mentette meg, bár ez egy baleset volt, a szakértők megerősítették, hogy ez a három tényező az üzleti váratlan helyzetekben is „életet menthet”.

S hogyan hozzuk ki mégis a legtöbbet a helyzetből, ha mégis beüt a krach a cégünknél? Egy cégvezetőnek ilyenkor tudatos döntéseket kell hoznia és nem szabad hagynia, hogy elborítsák az érzelmek. Nagyon fontos a transzparencia, hogy az érintettek felé világosan kommunikáljon és empatikusan kezelje a munkatársakat. A szakértők szerint érdemes sokszor megállni egy pillanatra és elengedni a kontrollt, csak figyelni és reagálni az eseményekre, a kapkodás újabb problémákat szül. És érdemes emlékezni rá: a váratlan helyzetek izgalmasak, ezek fűszerezik az üzleti életet. Ne féljünk tőlük!


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Agrárlogisztikai központot és hűtőházat adtak át a Veszprém megyei Nemesvámoson

Agrárlogisztikai központot és hűtőházat adtak át a Veszprém megyei Nemesvámoson, a beruházás 274 millió forintba került.
2019. 09. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödik a V4-ek befolyása Európában

Erősödik a V4-ek befolyása Európában - többek között ezt állapította meg pénteken az MTI-hez eljuttatott elemzésében a Századvég.
2019. 09. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány

A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 126. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.
2019. 09. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

54 gyereket kezelnek a debreceni kórházakban szalmonella-gyanúval

Az elmúlt három napban 54 gyereket láttak el a Debreceni Egyetem (DE) szakorvosai feltételezett szalmonellózis gyanújával - közölte az egyetem klinikai központjának elnöke szombaton az MTI-vel.
2019. 09. 21. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyolc új trolibusz áll forgalomba Szegeden

Nyolc új trolibusz áll forgalomba idén Szegeden, ezek mellett rövidesen egy akkumulátoros hajtású, hibrid troli-elektromos busszal is találkozhatnak tesztüzemben az utazók - tájékoztatta a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) az MTI-t.
2019. 09. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mutatjuk az ötös lottó nyerő számait!

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2019. 09. 21. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bábolnára látogatott a japán hercegnő

Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének másodszülött gyermeke szombaton megtekintette a KOmárom-Esztergom megyei Bábolnán a Lovasmúzeumot, valamint a Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nagy István agrárminiszterrel ötösfogaton kocsiztak és lovasbemutatón vettek részt a lovardában.
2019. 09. 21. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Belső csatározásokkal kezdődik a brit Munkáspárt éves kongresszusa

A párton belüli, mindenekelőtt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) ügyében zajló csatározások közepette kezdődik a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt éves kongresszusa.
2019. 09. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat

A madarak őszi vonulását figyelhetik meg és rögzíthetik idén ősszel is az érdeklődők az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) keretében október 5-6-án - közölte az MTI-vel az esemény magyarországi koordinációját végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
2019. 09. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyakori a panasz az újsághirdetések alapján rendelt termékeknél

Gyakran érkeznek panaszok a fogyasztóvédelemhez az újsághirdetések alapján rendelt termékek miatt - mondta Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
2019. 09. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma tartják a Színházak éjszakáját

Ma van a Színházak éjszakája: kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó eseményekkel várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget, de számos vidéki színház is szervez programokat.
2019. 09. 21. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyien járnak színházba Magyarországon - egy ábrán mutatjuk

Színházba látogatók száma Magyarországon, 1990-2018; ezer fő
2019. 09. 21. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

20 milliárd forint jut a Balaton fejlesztéseire

Négy uniós projektből 24 milliárd forint jut a Balaton víz-és partvédelmét szolgáló kutatásokra fejlesztésekre a következő években ezek közül a Sió-zsilip átépítése és a Sió-csatorna meder-rehabilitációja október elején kezdődik - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI megkeresésére pénteken.
2019. 09. 21. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vízgazdálkodást segítő monitoringrendszert alakítottak ki a Dél-Alföldön és Vajdaságban

A vízgazdálkodást és a szélsőséges időjárási jelenségek okozta kockázatok mérséklését segítő monitoringrendszert alakítottak ki uniós támogatással a Dél-Alföldön és Vajdaságban.
2019. 09. 21. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos, hogy minél több fiatal válasszon informatikai pályát

Fontos, hogy minél több fiatal válasszon informatikai végzettséget nyújtó egyetemi, főiskolai szakot, ennek ösztönzését szolgálja a Programozd a jövőd! projekt - mondta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkétszereződött 2010 óta a roma egyetemisták száma

Kétszer annyi roma fiatal jár ma egyetemre mint amennyi 2010-ben volt, ez többek között a cigány szakkollégiumokban kialakult közösségi húzóerővel magyarázható - mondta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

New York polgármestere visszalépett az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből

Visszalép a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből New York polgármestere, Bill de Blasio, aki ezt maga jelentette be pénteken.
2019. 09. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétvégén tartják a vecsési káposztafesztivált

A hétvégén tartják a tizenkilencedik Vecsési Káposztafesztet, amelyen minden a messze földön híres káposztáról fog szólni.
2019. 09. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre emelkednek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati forrásai

Csaknem kétmilliárd forinttal emelkednek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi pályázati forrásai az ideihez képest - közölte a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.
2019. 09. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Klímaügyi javaslatokat vittek az államfőnek ellenzékiek

Az ellenzéki parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és a Momentum politikusa közösen vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz pénteken, hogy átadják a klímakatasztrófa megfékezéséről szóló határozati javaslatukat Áder János államfőnek.
2019. 09. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: