Ilyen évet zártak a bankok: csúcsot döntöttek a lakáshitelek 2021-ben

Féloldalas helyreállás jellemezte a lakossági hitelpiac 2021-es évét a Bank360 gyorsértékékelése alapján. A két évvel ezelőtti válságban is talpon maradó lakáshitelek valósággal kirobbantak tavaly az MNB friss adatai szerint, a személyi kölcsönök és babaváró statisztikák azonban kevésbé mutatnak erős hitelpiacot.

Ilyen évet zártak a bankok: csúcsot döntöttek a lakáshitelek 2021-ben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái alapján már a teljes tavalyi évről képet kaphatunk, így a 2020-as válság miatt bezuhanó folyósításhoz képesti kilábalást is nyomon lehet követni. Ami nem is igazán kilábalás, hiszen azok a jelzáloghitelek tudtak tavaly nagy mértékben növekedni, amelyek vissza sem estek két éve.  A koronavírust valóban megsínylő személyi kölcsönök viszont a javulás ellenére sem hozták a válság előtti számokat, a babaváró kölcsönt pedig fokozatos süllyedés jellemezte már az indulása óta.

Egekben voltak a lakáshitelek tavaly

A lakáshiteleket március óta töretlenül 100 milliárd forint feletti havi folyósítás jellemezte, ami korábban soha nem fordult elő, így nem lehetett kétséges az éves rekord. A 2020-as - egyébként szintén rekordnak számító - 928 milliárd forintos folyósítást még közel 400 milliárdnyival haladta meg tavaly a lakáshitelek kihelyezése. Így az 1303 milliárd forintos éves szám a lakosság töretlen lakásvásárlási és -építési kedvét támasztja alá, ami a koronavírus után csak még nagyobb mértékben szabadult rá a hitelpiacra.

A személyi kölcsönök kilábalása ugyanakkor még nem mondható teljesnek. Bár a tavalyi bezuhanás már a múlté, a 2019-ben 559 milliárd forintos hitelkihelyezést nem érte utol a személyi hitelek piaca. A tavalyi 468 milliárd forintos folyósítás így az erős válság előtti és a gyenge válság alatti érték között helyezkedik el.

A babaváró hitelnél pedig nem is a kilábalást érdemes figyelni, hanem a kedvezményes hiteltípus iránti kereslet lassú mérséklődését. A 2019 júliusában induló babaváró kölcsönt kapkodták az első hónapokban, a 2019-es szám valamivel alacsonyabb értékét ugyanis mindössze fél év alatt érte el – évesítve 900 milliárd feletti számot ad ki az induló év. A 2020-as 618 milliárd forint ennél alacsonyabb volt, a tavalyi 550 milliárdos folyósítás pedig azt mutatja, hogy még egy fokkal csökkent az érdeklődés az egy gyermek után kamatmentes hitel iránt, bár hirtelen bezuhanásról nem lehet beszélni, az alacsonyabb számokat stabilon hozza a babaváró - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Decemberben még nem ömlöttek a zöld hitelek

A lakáshitelek decemberi folyósítási száma már csökkenést mutatott a korábbi hónapokhoz képest, a 105,2 milliárdos hitelkihelyezés azonban így is jelentősnek számít. Egy évvel korábban ugyanis még 71,5 milliárd forintot tett ki a lakáshitelek folyósítása. A zöld hitelek azonban még nem tudták ellensúlyozni a piaci lakáshitelek csökkenését, amit a kamatemelések és a nyári feltorlódott hiteligénylések csökkenése okozhatott.

Az MNB már korábban nyilvánosságra hozta, hogy december 31-ig mindössze 8 milliárd forintos összegben folyósították a bankok a kedvezményes, de szigorú energetikai feltételeket támasztó zöld hiteleket. (Várhatóan 2022-ben ugorhat meg a zöld hitelek folyósítása, mert a szerződött állomány már december végén is 20 milliárd forint fölött volt.) A mai statisztikák alapján döntően az energiatakarékos házat maguk építők kaphatták meg már a hitelt, építésre és bővítésre ugyanis összesen 15,1 milliárd forintot folyósítottak decemberben a pénzügyi intézetek, ami rekordmagas összeg. A lakásfelújítási cél és az új lakás vásárlása ennél kevésbé lehetett domináns.

A karácsony nem segített a személyi kölcsönökön

A személyi hitelek markáns visszaesést szenvedtek el decemberben, a 33,3 milliárd folyósításnál utoljára februárban volt alacsonyabb a havi folyósítás. A válság alatti alacsony számokat azonban így is felülmúlják, 2020 decemberében ugyanis mindössze 22,1 milliárd forintot folyósítottak a szabad felhasználású kölcsönből.

Év végén szépített a babaváró

A babaváró kölcsön decemberi 41,2 milliárd forintos folyósítása meghaladta az előző havi 37,6 milliárd forintos kihelyezést, a kedvezményes kölcsön lassú csökkenését azonban jól mutatja, hogy a korábbi év decemberéhez képest 8,5 százalékkal csökkent a havi folyósítás. Egy évvel ezelőtt ugyanis még nem az volt a kérdés, hogy vajon meghaladja-e a gyermekvállalást elősegítő kölcsön folyósítása a 40 milliárdot, hanem hogy elérhető-e még a 60 milliárdos összeg- utóbbi már lehetetlenül nagy számnak tűnik a babaváró hitel számára.

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 17. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 04. 28. 20:05
Megosztás:

Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a lakossági klasszikus pénzügyi vagyon bő harmada

Évtizedünk végére csak Magyarországon akár 10 dollármilliárdos is lehet majd a Blochamps Capital friss kutatásának prognózisa szerint. A gazdagoknál felgyorsult vagyonkoncentráció miatt idén több privátbanki szolgáltató is jelentős mértékben megemeli elitklubjába a belépési limitet.
2024. 04. 28. 18:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.
2024. 04. 28. 17:00
Megosztás:

Íme a magyar tőzsde, a BÉT Nyrt. árbevétele és nyeresége

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot jóváhagyták. A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.
2024. 04. 28. 16:00
Megosztás:

Következő fázisába léphet a hazai hidrogénipar - mit jelent ez?

Ezekben a hónapokban számos magyarországi hidrogénipari pilot projekt jut el a megvalósulás szakaszába, közülük jónéhány a Ganzair Kompresszortechnikai Kft. szakembereinek bevonásával valósult meg. Amint az a kecskeméti Neumann János Egyetemen szervezett fórumon megfogalmazódott, rövidtávon immár a hidrogénszakmai képzés, középtávon az urbanisztikai felhasználás, hosszútávon pedig a belföldi tömeggyártás az elérendő cél.
2024. 04. 28. 15:00
Megosztás:

Az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordítja 2023-as rekordnyereségét az AutoWallis

Megtartotta éves rendes közgyűlését az AutoWallis Csoport, ahol a részvényesek új Igazgatósági tagok választása mellett arról is döntöttek, hogy a további dinamikus növekedés támogatása érdekében a tavalyi rekordárbevétel mellett elért 9,8 milliárd forintos teljes átfogó eredményt az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordítják. Az AutoWallis frissített célszámait május 6-án mutatja be.
2024. 04. 28. 14:00
Megosztás:

Roszatom - a Paks II. Atomerőmű reaktortartály gyártásának kezdete

A Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas szentpétervári üzemében megkezdődött azoknak az öntvényeknek a kovácsolása, amelyekből a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartályát fogják elkészíteni.
2024. 04. 28. 13:00
Megosztás:

Kondor Béla 40 éve nem látott festményét árverezi el a Virág Judit Galéria

Gábor Jenő egyik lélegzetelállító főműve, Kondor Béla négy évtizede nem látott alkotása és Czigány Dezső egyik mesteri csendélete is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának kínálatában. Május 13-án, a Kongresszusi Központban indul a licitharc a festményekért, de a műveket már április 29-től bárki ingyenesen megtekintheti a galériában.
2024. 04. 28. 12:00
Megosztás:

GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek a jövő héten

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.
2024. 04. 28. 11:00
Megosztás:

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.
2024. 04. 28. 10:00
Megosztás:

Bálnák gyűjtik a Pepe tokeneket, a KangaMoon vásárlói 290%-os megtérülést érnek el, miközben a Floki ára megugrik a Revolut bejelentése után

Okos pénzügyi befektetési döntéseket hozni nehéz, de a legjobb kriptovaluta-befektetés hamarabb meghozhatja a várt nagy hozamot, mint gondolnánk. A Pepe (PEPE) jelentős emelkedést mutatott a Coinbase bejelentése óta, amely a token állandó jövőbeli listázásáról szólt. Emellett a Floki (FLOKI) ára is megugrott, miután bejelentették a Revolut listázását. Közben a KangaMoon (KANG) tovább folytatta bikás menetelését a kriptopiacokon. A szakértők szerint a korai befektetők több mint 700%-os nyereségre tehetnek szert, mielőtt a tőzsdéken történő listázás megtörténik.
2024. 04. 28. 07:00
Megosztás:

Megemelte a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegeket az alapító

Megemelte a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegeket az alapító - tájékoztatta a Prima Primissima Alapítvány kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t pénteken.
2024. 04. 28. 06:00
Megosztás:

Ausztrália a legkívánatosabb célország a munka miatt költözni vágyók számára és London vezeti a városok listáját

Világszerte a dolgozók 63 százaléka nyitott arra, hogy más országban vállaljon munkát, több mint 20 százalékuk aktívan keres így állást. A magyarok esetében jelenleg kisebb, 15% az aktívan külföldi állást keresők aránya – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), valamint a Stepstone Group, a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös globális tanulmányából.
2024. 04. 28. 05:00
Megosztás:

Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!

Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható. A részletszabályok még nem ismertek, de a Bankmonitor szakértőinek becslése szerint egy újonnan bejelentett könnyítésnek köszönhetően közel duplájára emelkedhet a jogosultak száma. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet.
2024. 04. 28. 04:00
Megosztás:

A Vitesco közgyűlése jóváhagyta a Vitesco Technologies Group AG és a Schaeffler AG egyesülési megállapodását

A Vitesco Technologies, a tiszta mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák és elektrifikációs megoldások vezető nemzetközi gyártója a mai napon tartotta 2024-es éves közgyűlését. A virtuális eseménynek a müncheni Gaszählerwerkstatt adott otthont.
2024. 04. 28. 03:00
Megosztás:

Folytatódik Zalaegerszeg legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása

Több mint 1,8 milliárd forint beruházással folytatódik Zalaegerszegen, a város legfontosabb észak-déli közlekedési útvonalán a Kosztolányi út kétirányúsítása - közölte pénteken a helyszínen a zalai vármegyeszékhely polgármestere.
2024. 04. 28. 02:00
Megosztás:

Így lesz magasabb a nyugdíjad: szerezz több szolgálati időt!

A magyar nyugdíjszámítás módszereit sajnos sokan nem látják át tisztán, így aki nincs tisztában a "képlettel" az nem is tudja, hogy mire kell figyelnie ahhoz, hogy magasabb összegű nyugdíja legyen. A hazai nyugdíj képlet egyik fontos tényezője nem más, mint az un. szolgálati évek száma. Minél több szolgálati évünk van a nyugdíj-rendszerben, annál több lesz a nyugdíjunk. A kérdés tehát ebből következik: hogyan lehet minél több szolgálati évet összegyűjteni?
2024. 04. 28. 01:00
Megosztás:

ChatGPT: Ezt gondolja a Bitcoin felezés utáni árfolyamáról, de mire számíthat a 99Bitcoins?

A Bitcoin felezési eseménye jött és ment, így a befektetők most azon tűnődnek, hogy mi a következő lépés a világ legnagyobb kriptovalutája számára. A sok találgatás közepette a ChatGPT mesterséges intelligenciamodell is beszállt a találgatásokba, és átfogó elemzésében egy feleződés utáni árfolyam-előrejelzést adott a BTC-re.
2024. 04. 28. 00:01
Megosztás:

Ismét megjelenhet nyilvános programokon Károly király brit uralkodó

Ismét megjelenhet nyilvános programjain a brit uralkodó, akit az év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelnek.
2024. 04. 27. 23:00
Megosztás:

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 27. 22:00
Megosztás: