Aggódnunk kell a feltörekvő piacok miatt?

Az erős dollár, az alacsony nyersanyagárak és a kínai gazdasági növekedés lassulása fenyegetést jelent néhány nagy feltörekvő piac számára. A világgazdaságot ismét veszélyes kockázatok fenyegetik, ideértve a lassuló kínai gazdasági növekedést, az erős dollárt és az alacsony nyersanyagárakat. A PwC közgazdászainak legújabb gazdasági elemzése szerint a feltörekvő piacok a legsebezhetőbbek, míg a fejlett gazdaságok a pénzügyi válság után közel egy évtizeddel még mindig a kiutat keresik az alacsony növekedési környezetből.

 

Amint a fenti 1. ábrából kitűnik, a hét legnagyobb feltörekvő piac (E7) közül hat esetében a korábbi trendekhez képest lassult a gazdasági növekedés üteme. 2015-ben egyedül India gazdasága bővült a saját középtávú átlagos növekedési ütemét meghaladó mértékben. Ezzel szemben Brazília és Oroszország gazdasága zsugorodik.

 

Mi áll gazdasági kilátásaik romlása mögött?

 

A kínai gazdasági növekedés lassul, a nyersanyagárakra vonatkozó előrejelzések pedig további esést jeleznek. A 2000 és 2011 között évi 8%-ot meghaladó kínai gazdasági növekedés üteme tavaly valamivel 7% alá csökkent, és a PwC közgazdászai szerint 2017-ben várhatóan 6% körüli szintre esik. „Bár ez a trend bizonyos mértékig várható volt, a lassulás üteme meghaladta az elemzők többsége által néhány éve előre jelzett szintet. Továbbra is a lassulás irányába mutató kockázatok vannak túlsúlyban, annak ellenére, hogy legújabb vezérigazgatói felmérésünk szerint a kínai cégvezetők amerikai társaiknál bizakodóbban ítélik meg cégük bevételnövelési kilátásaikat” – mondja Richard Boxshall, a PwC vezető közgazdásza. A kínai gazdasági növekedés lassulásának hatása közvetlenül főként a kereskedelemben érezhető. Ebből a szempontból Brazília és Indonézia gazdasága a legsebezhetőbb. A Kínába irányuló indonéz árukivitel 10%-os esése például az indonéz GDP 0,2 százalékpontos csökkenésével járna. A kínai kereslet csökkenésével párhuzamosan eső nyersanyagárakon keresztül a kínai gazdasági növekedés lassulása közvetetten más feltörekvő piacokat is érint. Az olyan nettó alapanyag-exportőr országok, mint Oroszország, Indonézia, Brazília, illetve kisebb mértékben Mexikó, mind érzik ezt a hatást.

 

Egyes feltörekvő gazdaságokat a magas devizaadósság-állomány is hátrányosan érinti.

 

Amint az a lenti 2. sz. ábrán látható, az erős dollár és a dollárban denominált adósság mértéke egyes feltörekvő piacokon továbbra is aggodalomra ad okot a vállalkozások, a háztartások (és, kisebb mértékben, a kormányok) számára. A PwC elemzése szerint:

- Brazília gazdasága – akárcsak Törökországé – az ország devizaadóssága miatt rendkívül sebezhetővé vált. • Kína külső adóssága továbbra is viszonylag védett az erős dollár hatásától, mivel a kínai gazdaság egészéhez képest a devizaadósság-állomány nem jelentős; egyes kínai vállalatok számára azonban ez a kockázat magasabb.

- A világ legnagyobb feltörekvő gazdaságai közé tartozó Indonézia, Mexikó, Oroszország és India e tekintetben valahol középen helyezkedik el, és így a dollárral szembeni kitettsége szempontjából vegyes képet mutat, melyet az első három ország esetében a nyersanyagárakhoz és/vagy a Kínába irányuló exporthoz kapcsolódó további kockázatok árnyalnak. India védettebbnek tűnik, és jelenleg a nagy feltörekvő gazdaságok közül a legerősebbnek tekinthető.

 

 

2. ábra: A legtöbb E7 ország számára még mindig kockázatot jelent az erős dollár

 

A politikai döntéshozóknak van mozgástere a gazdaság élénkítésére:  

- Egyes E7 országok rendelkeznek bizonyos költségvetési mozgástérrel, mivel költségvetési hiányuk, illetve relatív adósságszintjük viszonylag alacsony. Az államadósság még Mexikóban és Oroszországban is, ahol a hiány meghaladja a GDP-arányos 3%-os küszöbértéket, a GDP 60%-a alatt van. Ha folytatódik a gazdasági növekedés lassulása, a politikai döntéshozók keresletélénkítő költségvetési ösztönzőkhöz fordulhatnak.

- Kevésbé egyértelmű a helyzet a monetáris politika területén, mivel az infláció például Brazíliában, Oroszországban és Törökországban továbbra is magas, míg Kínában a célérték alatt van. Mivel azonban a kamatok a feltörekvő piacokon magasabbak, mint a fejlett gazdaságokban – az irányadó kamat az E7 országok közül Mexikóban a legalacsonyabb, 3,25% – a politikai döntéshozók számára nyílik némi mozgástér a gazdaság monetáris eszközökkel történő élénkítésére.

 

„A feltörekvő gazdaságok rövid távú gazdasági kilátásai összességében romlottak, noha hosszú távon számos feltörekvő piac jelentős potenciállal bír. Ezért ügyfeleinknek azt javasoljuk, hogy üzleti terveiken végezzenek stressztesztet egy olyan forgatókönyv alapján, mely az elkövetkező néhány évben a nagy feltörekvő piacok vártnál lassabb ütemű növekedését feltételezi” - összegezte megállapításait Richard Boxshall.

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Az olaj ára nagyot emelkedett, Kínában (állítólag) nincs új Covid fertőzés

A WTI a soron következő, októberi határidőre 66 dollárig emelkedett. A hírek szerint Kínában nem találtak új Covid fertőzést az elmúlt napokban, ami jót tett a piacnak, ráadásul az ázsiai országban kezd az élet teljesen visszatérni a korábbi kerékvágásba.
2021. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

Nőtt a kínai távközlési szektor bevétele

Jelentősen nőtt a kínai távközlési szektor bevétele az idei első hét hónapban - közölte a kínai ipari és informatikai minisztérium.
2021. 08. 23. 12:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás:

Várt ütemben bővült az európai gazdaság

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő lett a tegnap délelőtt közzétett második negyedéves eurózónás előzetes GDP adat.
2021. 08. 18. 15:00
Megosztás:

A magyar 17%-os GDP növekedést 2 ország is megverte Európában

Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt elég a spanyol 20 és az olasz 18,7 százalékos növekedés mögött.
2021. 08. 18. 14:00
Megosztás:

Többre lehet képes a magyar gazdaság

A második negyedévben 17,9 százalékkal növekedett a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint. A jó adat fényében akár 7 százalék feletti növekedés is elképzelhető 2021-ben.
2021. 08. 18. 07:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Az idei első fél évben nőtt a román gazdaság

Az idei első fél évben a nyers adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2021. 08. 17. 13:00
Megosztás:

Szárnyal a Deloitte kockázati tőke bizalmi indexe

A Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a tapasztalat, a bevált növekedési stratégiák és a javuló gazdasági kilátások növelik a bizalmat a magántőke-befektetők körében.
2021. 08. 17. 05:30
Megosztás:

Megszűnt a legnagyobb hongkongi tüntetéseket szervező szövetség

Bejelentette feloszlását vasárnap a legnagyobb hongkongi tüntetéseket megszervező jogvédő ernyőszervezet, a Civil Human Rights Front (CHRF) - jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2021. 08. 16. 08:00
Megosztás: