Az Erste Csoport 50 millió eurós megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal

A megállapodás a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja (EaSI) keretében jött létre. Az Erste Csoport mind a hét tagbankja alacsonyabb kamatok és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett nyújthat hitelt társadalmi célú vállalkozások és civil szervezetek számára. Az elkövetkezendő 5 év során legalább 500 vállalkozás részesül a program kínálta előnyökből

Az Erste Csoport 50 millió eurós megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal

Az Erste Csoport mind a hét tagbankjával írt alá garanciamegállapodást az Európai Beruházási Alap (EBA) a szociális célú vállalkozások támogatására. A cél, hogy finanszírozást biztosítsanak a társadalmi célú vállalkozások számára a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja (EaSI) keretében. Az új finanszírozási megállapodás létrejöttét az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által nyújtott támogatás tette lehetővé. Az EFSI az Európai Bizottság Európai Beruházási Tervének központi pillére.
 
A újonnan megkötött garanciamegállapodás lehetővé teszi az Erste Csoport helyi bankokból álló hálózata számára, hogy összesen 50 millió eurónyi hitelt folyósítsanak több mint 500 társadalmi célú vállalkozás részére az elkövetkezendő öt év során Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában.
 
Társadalmi vállalkozások és civil szervezetek részesülhetnek az alacsonyabb kamat és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett kínált, s az EU által támogatott hitelkeretből. A bankcsoport az oktatás, az egészségügy és a szociális szolgáltatások szektorában működő, valamint a fogyatékkal élők, a társadalom perifériájára szorultak és a veszélyeztetett csoportok tagjait munkavállalóként alkalmazó innovatív, szociális fókuszú szervezetek számára biztosít finanszírozást.
 
Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, a munkaerő képzettségéért és mobilitásáért felelős biztos a következőket jelentette ki: „A társadalmi és pénzügyi kirekesztettség elleni harc jegyében az Európai Bizottság teljes mértékig elkötelezett a társadalmi befogadást támogató vállalkozások tevékenysége mellett. Ezért örömmel üdvözlöm az Erste Csoporttal a mai napon kötött megállapodást, amely mintegy 500 társadalmi célú vállalkozást támogat majd Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában, valamint Magyarországon is, ahol ez lesz az első ilyen megállapodás. Társadalmi célú vállalkozások jutnak támogatáshoz a megállapodásnak köszönhetően, amellyel útnak indíthatják és továbbfejleszthetik üzleti elképzeléseiket, ezáltal munkahelyeket és a befogadást ösztönző növekedést teremtve ott, ahol a legnagyobb szükség van rá”.
 
Pier Luigi Gilibert, az EBA vezérigazgatója: „Örömömre szolgál, hogy az EaSI program keretében az Erste Csoporttal kötött garanciamegállapodásnak köszönhetően Európa-szerte hét ország fér hozzá a társadalmi célú vállalkozások számára kínált új finanszírozási lehetőséghez. Az Erste Csoport a szóban forgó piacokon elért piacvezetői pozícióját és kiterjedt fiókhálózatát kiaknázva kínál finanszírozási megoldásokat a gyakran a forrásokhoz nehezen hozzáférő szociális célú vállalkozások számára.”
 
Andreas Treichl, az Erste Csoport vezérigazgatója így kommentálta a megállapodás megkötését: „Meggyőződésünk, hogy a kelet-közép-európai régió folytatódó virágzásának kulcsa az, hogy a befogadást elősegítő növekedést és fenntartható fejlődést érjünk el. A társadalmi célú szervezetek igyekeznek megoldani társadalmunk legégetőbb problémáinak egyikét-másikát, s ezáltal is emberek életét változtatják meg és pozitív változást hoznak. A mi szerepünk az, hogy teljesítsük finanszírozási igényeiket annak érdekében, hogy növekedhessenek és még nagyobb hatást érjenek el a jövőben.

Üdvözöljük az Európai Unió részvételét a vállalkozások támogatásában, hiszen az EaSI garanciarendszere segítségével több társadalmi célú szervezetet tudunk megszólítani és finanszírozást kínálni számukra, amelynek révén növelni tudják kapacitásaikat. Az Ersténél nagyon komolyan vesszük ezt a kérdést, és keményen dolgoztunk az elmúlt években azért, hogy bankjaink ma személyre szabott hitelt tudjanak kínálni a társadalmi célú vállalkozások és civil szervezetek számára”.
 
Az Európai Bizottság finanszírozásában és az Európai Beruházási Alap kezelésében működő EaSI garanciarendszer 2015. júniusában indult útjára. Az EBA nem nyújt közvetlen pénzügyi segítséget a vállalkozások számára, hanem helyi pénzügyi közvetítőkön – például mikrohitelezési, szociális finanszírozást nyújtó intézményeken és garanciavállalatokon keresztül, valamint az Európai Unió 28 tagállamában és az EaSI-programban közreműködő további országokban aktív bankok bevonásával – biztosít finanszírozási lehetőséget. Az említett pénzügyi közvetítők közvetlenül foglalkoznak az érdeklődőkkel annak érdekében, hogy az EaSI garanciaprogramja által kínált támogatás célba érjen.

A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja
A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) célja, hogy támogassa az Európai Unió magasabb szintű foglalkoztatás, a megfelelő szociális védőháló, a társadalmi kirekesztés és szegénység elleni harc, valamint a munkakörülmények javítása irányában meghatározott célkitűzéseinek elérését. Az EaSI-program mikrofinanszírozásból és a társadalmi vállalkozások elérésből álló tengelye révén olyan pénzügyi közvetítők juthatnak támogatáshoz, amelyek vállalkozói mikrohiteleket kínálnak, valamint finanszírozást biztosítanak társadalmi célú vállalkozásoknak. A cél a legfeljebb 25 ezer euró értékű mikrohitelekhez való hozzáférés bővítése, elsősorban a kiszolgáltatott rétegek és a mikrovállalkozások részére. Emellett az Európai Bizottság első ízben támogat társadalmi célú vállalkozásokat legfeljebb 500 ezer euró értékű beruházások biztosítása révén. A támogatásokat az EaSI garanciaprogramján keresztül biztosítják, ami lehetővé teszi a pénzügyi közvetítők számára, hogy olyan (potenciális) vállalkozásokat érjenek el, amelyek kockázati megfontolások miatt egyébként nem jutnának hitelhez. A támogatás emellett az EaSI Capacity Building Investments Window [EaSI Kapacitásnövelő Beruházási Lehetőség] elnevezésű program keretében is rendelkezésre áll, amelynek célja a mikrohitelezést és a szociális célú vállalkozásokat fejlesztő pénzügyi közvetítők kapacitásainak megerősítése leginkább tőkebefektetéseken keresztül. Az Európai Bizottság az EBÁ-t választotta az EaSI-garancia és az EaSI Capacity Building Investments Window célba juttatására.
 
Emellett a Bizottság megerősíti az Európai Stratégiai Beruházási Alap szociális célú vállalásait a mikrofinanszírozás és a szociális célú vállalkozások fejlesztése terén egyaránt. Az említett területek támogatására irányított összeg várhatóan (az EaSI-programban szereplő 193 millió euróról) összesen mintegy egymilliárd euróra bővül, ami további hárommilliárd euró járulékos beruházást hív életre.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás: