Billiókat lehetne megspórolni, ha terjedne az egészséges táplálkozás
 
			
		    Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban ma megjelent kiadása szerint akár 690 millióan is éhezhettek 2019-ben, ami 10 milliós növekedést jelent az előző és majd 60 milliósat öt évvel ezelőtthöz képest. A magas költségek miatt több milliárdan nem engedhetik meg maguknak, hogy egészségesen és táplálón étkezzenek. Számszerűen a legtöbb éhező Ázsiában van, de a növekedés mértéke Afrikában a legnagyobb. A jelentés világszerte 130 millióra becsüli azok számát, akik a koronavírus-járvány miatt kerülhetnek a tartósan éhezők táborába ez év végéig.
Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban az  irányadó globális kiadvány, mely az éhezés és a hiányos táplálkozás  felszámolásában elért eredményekről számol be. Az ENSZ Élelmezésügyi és  Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési  Alap (IFAD), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Világélelmezési Program  (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttműködésében készül.  Az előszavában a szervezetek vezetői hangsúlyozzák, „öt évvel azután,  hogy a világ elkötelezte magát az éhezés és a hiányos táplálkozás minden  formájának felszámolása mellett, még mindig nem haladunk jó úton ennek  megvalósításához 2030-ig.”
A számokról részletesebben
A 2019-es kiadvány kiemelt jelentőségű friss adattal szolgál Kínáról és más népes országokról, ami a globális éhezésre vonatkozó előzetes becslések csökkenését hozta magával. Ennek ellenére a tendencia változatlan. Az adatokat 2000-ig visszamenőleg újraszámolva is ugyanerre a következtetésre jutunk: évtizedek stabil javulása után 2014-ben a krónikus éhezés újból növekedni kezdett, ami kitart egészen napjainkig.
Ázsiában  élnek a legnagyobb számban éhezők (381 millió), azt követi Afrika (250  millió), majd Latin-Amerika és a Karib-térség (48 millió). Az  alultápláltság aránya 8,9%, ami minimális változást jelent az abszolút  számok növekedése mellett 2014 óta. Vagyis az elmúlt öt évben az éhezők  száma együtt nőtt a globális lakosságszám-bővüléssel.
Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!
A  számok elfedik a kontinenseken belüli különbségeket: arányaiban az  afrikai kontinens a leginkább sújtott térség (és válik egyre inkább  azzá) a maga 19,1%-os alultápláltsági mutatójával. Ez több mint  kétszerese az ázsiainak (8,3%) és a latin-amerikai és karib-térségi  értéknek (7,4%). Ha a jelenlegi trend folytatódik, 2030-ra Afrikában él  majd a világban súlyosan éhező emberek több mint fele.
A járvány hatása
Miután az éhezés elleni küzdelem gyengélkedni látszik, a koronavírus-járvány felerősítette a bizonytalanságokat és az egyenlőtlenségeket a globális élelmiszer-ellátási rendszerekben, vagyis minden az étel előállításával, elosztásával és fogyasztásával kapcsolatos tevékenységben és folyamatban. Bár még korai felmérni a lezárások és a járvány terjedését akadályozni hivatott egyéb rendelkezések teljes hatását, a jelentés szerint 83 milliótól akár 132 millióig is terjedhet azok száma, akik a COVID-19 gazdasági hatása miatt válhatnak éhezővé. Ez a visszalépés a 2-es számú fenntartható fejlődési cél (zéró éhezés) megvalósítását is veszélybe sodorja.
Egészségtelen táplálkozás, alultápláltság és hiányos táplálkozás
Az éhezés és a hiányos táplálkozás minden típusának megszűntetése (köztük az alultápláltság, mikrotápanyaghiány, túlsúly és elhízás) túlmutat a túléléshez szükséges táplálék biztosításán: az ételnek – különösen a gyermekekének – egyúttal táplálónak is kell lennie. Ezen ételek magas ára és az egészséges táplálkozás alacsony elérhetősége azonban számtalan családot akadályoz ebben.
A  jelentés bizonyítékkal szolgál, hogy az egészséges étrend költsége  meghaladja a nemzetközi szegénységi küszöböt ($1,9). Még a legolcsóbb  egészséges étrend is ötszöröse egy szénhidrát-túlsúlyos diéta árának. A  tápanyagban gazdag ételek, a tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, és az  állati vagy növényi fehérjék a legdrágább alapanyagok világszerte.
A  legújabb becslések szerint 3 milliárd ember (vagy még több) nem  engedheti meg magának, hogy egészségesen táplálkozzon. A szubszaharai  Afrikában, Dél-Ázsiában a lakosság 57%-ra igaz ez, de még Észak-Amerika  vagy Európa sem kivétel. Részben emiatt a hiányos táplálkozás elleni  harc meginogni látszik. A jelentés szerint 2019-ben az öt év alatti  gyermekek 25-30%-a (191 millió) maradt el növekedésében, további 38  millió volt túlsúlyos. A felnőttek körében az elhízás járványszerű  méreteket ölt.
Felhívás cselekvésre
A jelentés azzal érvel, hogy a fenntarthatósági szempontok figyelembe vétele mellett, az egészséges táplálkozásra való globális átállás visszafoghatja az éhezés növekedését és jelentős költségmegtakarítást is jelenthet. Azzal számolnak, hogy a helytelen táplálkozással összefüggő egészségügyi kiadások, ami akár az 1,3 billió dollárt is elérheti 2030-ban, szinte teljesen eltűnnének, miközben az üvegházhatású-gázkibocsátás táplálkozással összefüggő társadalmi kiadásait (mintegy 1,7 billió dollár) akár negyedére is lehetne csökkenteni.
A  kiadvány ezért az élelmezési rendszerek átalakítását sürgeti, hogy a  tápláló ételek és az egészséges táplálkozás elérhetőbbé váljanak. Bár a  megoldások országról országra eltérhetnek, vagy akár azokon belül is, a  végső választ a teljes élelmiszer-ellátási láncba, a környezetbe és a  politikai gazdaságtanba való beavatkozás jelentheti, ami a  kereskedelmet, közkiadásokat és befektetéseket határozza meg. A jelentés  felszólítja a kormányokat, hogy vegyék figyelembe a táplálkozás  szempontjait a mezőgazdaságban; dolgozzanak az árnövelő tényezők  kiiktatásán az élelmiszertermelésben, -tárolásban, -szállítmányozásban,  -elosztásban és -értékesítésben – köztük a hatékonytalanság és az  élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésével; támogassák a  kistermelőket a táplálóbb alapanyagok termelésében és biztosítsák piacra  jutásukat; kezeljék a gyermekek táplálkozását kiemelt prioritásként;  segítsék elő a változást oktatás és tájékoztatás révén; és építsék be a  táplálkozást a nemzeti szociális és befektetési programokba.
Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban mögött  álló öt ENSZ szervezet vezetője elkötelezett ezen időszerű változás  támogatásában, úgy, hogy mindez „az emberek és a bolygó számára  fenntartható módon” történjék.
 
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        