Egyre többen költöznek ki Budapestről az agglomerációba. Miért?

Több éve töretlenül tart az a kiköltözési tendencia, melynek keretében egyre többen költöznek ki a fővárosból az agglomerációba. A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy fővárosból kiköltözők döntő többsége a Pest megyei agglomerációban vesz ingatlant, igaz a Pest megye közvetlen szomszédságában lévő, a fővárostól nagyságrendileg 30 km-es távolságban lévő Fejér megyében is kimutatható a lakosságszám növekedése.

Fővárosi lakás áráért, akár kertes házat is

Néhány kifejezetten drága Pest megyei települést leszámítva a házak és lakások négyzetméterenkénti átlagára valamelyest alatta marad a fővárosi áraknak. Ebből az következik, hogy amennyiben valaki a fővárosból kiköltözést tervezi, viszonylag nagy számban talál olyan települést, ahol a budapesti ingatlana áráért nagyobb lakást vagy éppen kertes házat vehet. Budapest lakásárai évek óta emelkednek, igaz a legfrissebb adatok szerint a drágulás mérték kissé megtorpanni látszik. Nem túlzás azt állítanunk, hogy jelenleg a budapesti átlagérték alapján 20 millió forintból egy nagyságrendileg 39-40 m2-es lakás vásárolható.

És bár utóbbi természetesen kerületenként változhat, – például a belvárosban ugyanebből az összegből csak egy 23 m2-es lakásra telhet, míg a XX. kerületben már 80 m2-es ház is elérhető lehet az ingatlant keresők számára – az ingatlanvásárlók többsége szívesen lemond a nagyobb négyzetméter érdekében a budapesti kerületekről. Míg az agglomeráció legfelkapottabb településein – legyen szó Budaörsről, Érdről, Diósdról, Törökbálintról, Biatorbágyról, vagy éppen Pátyról – 20 millió forintos összegből nem kapunk ingatlant, némi önerővel, esetleg valamilyen jó konstrukcióban felvett hitellel már 30-40 millió forintért találunk újépítésű lakást, esetleg kisebb telekkel rendelkező családi házat.

Ingázni sem feltétlenül kell

A kiköltözésben gondolkodók számára persze joggal vetődik fel a dilemma az ingázásból adódó költségnövekedés miatt. Az ingázás következtében a mindennapi költségek ténylegesen megnövekedhetnek, hiszen a Budapest bérlet mellett valamilyen távolsági tömegközlekedési eszközre váltott bérlettel is számolni kell. Tény ellenben az is, hogy a közszférában nagy részét megtérítik, így az agglomerációba költözés bizonyos esetekben csak kevés többletköltséggel jár a munkába, iskolába járás tekintetében.

Az agglomerációba költözés után persze sokan igyekeznek függetleníteni magukat munkahelyválasztás tekintetében korábbi lakhelyétől. Az agglomeráció települései nemcsak viszonylag jól elérhető távolságra van Budapest belső városrészeitől, de a legtöbb helyen nagyságrendekkel magasabb az óvodai férőhelyek aránya is, ráadásul az agglomeráció településein egyre több kiváló szolgáltatást nyújtó óvoda és iskola található.

Jobb közbiztonság

A fővárosban és a nagyobb városokban tapasztalható bűnözési formák csak kisebb számban fordulnak elő, magyarán a közbiztonság lényegesen jobb. Egészen nyugodtan tervezhetünk esti sétát önvédelmi oktatóleckék nélkül is úgy, hogy nem fogunk félni a szembe jövő sötét alakoktól.

Fő a tisztább levegő a csend és a nyugalom

Sokan persze mindenekelőtt azért költöznek ki a fővárosból az agglomerációba, hogy egy csendes, nyugodt környéken éljen távol a szmogtól és a rohanástól. Ennek szellemében tény, hogy az agglomerációba költöző, valami olyasvalamit is megvesz a budapesti lakásárakhoz képest méltatlanul olcsón, amire a legtöbben azonnal szinte nem gondolunk. Ez a fővárosi levegőhöz képest valamelyest frissebb levegő.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy vannak olyan falvak, ahol a vegyes tüzelésű kazánok sokasága miatt a fővárosi kerületekhez képest viszonylatokhoz képest lényegesen tisztább levegőt lélegezhetünk be mindennapjainkban.  Ez nem mindenkinek fontos előny elsőre, de amikor valaki gyermekvállalásban is gondolkozik, mindjárt sokat ugorhat előre ez a szempont. Az agglomeráció településeinek többségében észrevehetően friss a levegő, mivel a lakosság egyre kisebb mértékben fűt szénnel vagy fával.

Hozzászólások

Idén is rangsorolja a Figyelő a legjelentősebb magyar cégeket

Idén is rangsorolja a leggyorsabban növekvő és a legnagyobb magyar cégeket a Figyelő - derül ki az üzleti hetilap közleményéből.
2019. 11. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 384,63 pont zárt pénteken, 56,79 ponttal, 0,13 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2019. 11. 17. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egészségtelenné tehetik a szívet az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek - derült ki egy kutatásból, amelyet az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be.
2019. 11. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége az új növényegészségügyi szabályozás miatt

Novemberben jelenik meg az uniós rendelet, amely szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, ezért vizsgálatköteles termékek köre; december 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság nyilvántartásában - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2019. 11. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bűnösnek találták Trump egyik korábbi tanácsadóját

Egy esküdtbíróság pénteken bűnösnek találta Donald Trump amerikai elnök egyik korábbi tanácsadóját, Robert Stone-t, a kongresszus akadályozásában és tanúk megfélemlítésében.
2019. 11. 17. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentheti az idősotthonok várólistáját a szociális törvény módosítása

Csökkentheti az idősotthonok várólistáját a szociális törvény parlament előtt fekvő módosítása, amely lehetővé teszi állami támogatás nélküli intézmények létrehozását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.
2019. 11. 17. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire gyakori a koraszülés hazánkban? - egy ábrán mutatjuk

A 2500 grammon aluli súllyal születettek (koraszülöttek) aránya
2019. 11. 17. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szolgálati járműveket kapott a büntetés-végrehajtás

Új szolgálati járműveket kapott a büntetés-végrehajtás, a 18 új jármű értéke 2,4 milliárd forint - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel.
2019. 11. 17. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit nézel? Vakok harca: See

November elsejével az Apple is beszállt a streaming háborúba és elindította saját platformját Apple TV+ néven. A szolgáltatás nem működik másként, mint ahogy azt már a Netflix vagy az HBO Go esetében megtapasztalhattuk, azaz hűségidő nélkül, havonta fizethetünk elő rá (1890 Ft-ot ebben az esetben), cserébe pedig szabadon böngészhetünk a kínálatukból, természetesen reklám nélkül. Az Apple TV+ több saját gyártású sorozattal és egy családi természetfilmmel rajtolt, valamelyikből 3, másból akár 8 rész is elérhető jelenleg. Lehetőség van egy egyhetes, ingyenes próbaidőszakra, mielőtt a rendes előfizetés megkezdődne.
2019. 11. 17. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben 0,6 százalékkal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon

Októberben 0,6 százalékkal, azaz 40 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.190 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel pénteken.
2019. 11. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajna nem fogja eltörölni sem az oktatási, sem a nyelvtörvényt

Ukrajna nem fogja eltörölni sem a 2017-es oktatási törvényt, sem az ukrán mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt, de kész az egyenrangú párbeszédre és a megállapodásra Magyarországgal - jelentette ki Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes a Szevodnya című ukrán lapnak adott interjújában, amely pénteken jelent meg az újság honlapján.
2019. 11. 17. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

100 ezres bírságot kapott az RTL Klub

A médiatanács 100 ezer forintnyi bírságot szabott ki az RTL Klub, és 200 ezer forintnyit az M5 szolgáltatójára - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.
2019. 11. 17. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A szurkolók szerint világszínvonalú a Puskás Aréna

A szurkolók egyöntetű véleménye, hogy világszínvonalú lett a Puskás Aréna, melyet pénteken a Magyarország-Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzéssel avattak fel.
2019. 11. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőn egyeztet a Normafa ügyében a kerület és a főváros

Hétfőn egyeztet a Normafán áthelyezendő parkolóról és a fogaskerekű meghosszabbításáról Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester - közölte a hegyvidéki önkormányzat szombaton az MTI-vel.
2019. 11. 16. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 11. 16. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták az idei Hazám-díjakat

Dávid Gyula irodalomtörténész, Fischer Ádám karmester, Kulka János színművész, Losonczi Ágnes szociológus, Németh Miklós közgazdász, politikus, Parti Nagy Lajos költő és Radnóti Zsuzsa dramaturg nyerték el idén a Hazám-díjat; a XXI. Század Társaság elismerését szombaton adták át Budapesten.
2019. 11. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Százezrek követelték a cseh kormányfő lemondását

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte szombaton Prágában a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte nagygyűlés legalább 200 ezer résztvevője.
2019. 11. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a méz ára - egy ábrán

felvásárlási átlagár, Ft/kg; átlagár az állatpiacokon és -vásárokon, Ft/kg
2019. 11. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szén-monoxid-szivárgás miatt kiürítettek egy budapesti iskolát

Szén-monoxid-szivárgás miatt kiürítettek egy oktatási intézményt szombaton a XIV. kerületi Telepes utcában - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.
2019. 11. 16. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem ért véget az árveszély Velencében

Továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van életben Velencében, ahol vasárnap az ár ismét teljesen víz alá temetheti a szigeteket.
2019. 11. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: