Egyre többen költöznek ki Budapestről az agglomerációba. Miért?

Több éve töretlenül tart az a kiköltözési tendencia, melynek keretében egyre többen költöznek ki a fővárosból az agglomerációba. A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy fővárosból kiköltözők döntő többsége a Pest megyei agglomerációban vesz ingatlant, igaz a Pest megye közvetlen szomszédságában lévő, a fővárostól nagyságrendileg 30 km-es távolságban lévő Fejér megyében is kimutatható a lakosságszám növekedése.

Fővárosi lakás áráért, akár kertes házat is

Néhány kifejezetten drága Pest megyei települést leszámítva a házak és lakások négyzetméterenkénti átlagára valamelyest alatta marad a fővárosi áraknak. Ebből az következik, hogy amennyiben valaki a fővárosból kiköltözést tervezi, viszonylag nagy számban talál olyan települést, ahol a budapesti ingatlana áráért nagyobb lakást vagy éppen kertes házat vehet. Budapest lakásárai évek óta emelkednek, igaz a legfrissebb adatok szerint a drágulás mérték kissé megtorpanni látszik. Nem túlzás azt állítanunk, hogy jelenleg a budapesti átlagérték alapján 20 millió forintból egy nagyságrendileg 39-40 m2-es lakás vásárolható.

És bár utóbbi természetesen kerületenként változhat, – például a belvárosban ugyanebből az összegből csak egy 23 m2-es lakásra telhet, míg a XX. kerületben már 80 m2-es ház is elérhető lehet az ingatlant keresők számára – az ingatlanvásárlók többsége szívesen lemond a nagyobb négyzetméter érdekében a budapesti kerületekről. Míg az agglomeráció legfelkapottabb településein – legyen szó Budaörsről, Érdről, Diósdról, Törökbálintról, Biatorbágyról, vagy éppen Pátyról – 20 millió forintos összegből nem kapunk ingatlant, némi önerővel, esetleg valamilyen jó konstrukcióban felvett hitellel már 30-40 millió forintért találunk újépítésű lakást, esetleg kisebb telekkel rendelkező családi házat.

Ingázni sem feltétlenül kell

A kiköltözésben gondolkodók számára persze joggal vetődik fel a dilemma az ingázásból adódó költségnövekedés miatt. Az ingázás következtében a mindennapi költségek ténylegesen megnövekedhetnek, hiszen a Budapest bérlet mellett valamilyen távolsági tömegközlekedési eszközre váltott bérlettel is számolni kell. Tény ellenben az is, hogy a közszférában nagy részét megtérítik, így az agglomerációba költözés bizonyos esetekben csak kevés többletköltséggel jár a munkába, iskolába járás tekintetében.

Az agglomerációba költözés után persze sokan igyekeznek függetleníteni magukat munkahelyválasztás tekintetében korábbi lakhelyétől. Az agglomeráció települései nemcsak viszonylag jól elérhető távolságra van Budapest belső városrészeitől, de a legtöbb helyen nagyságrendekkel magasabb az óvodai férőhelyek aránya is, ráadásul az agglomeráció településein egyre több kiváló szolgáltatást nyújtó óvoda és iskola található.

Jobb közbiztonság

A fővárosban és a nagyobb városokban tapasztalható bűnözési formák csak kisebb számban fordulnak elő, magyarán a közbiztonság lényegesen jobb. Egészen nyugodtan tervezhetünk esti sétát önvédelmi oktatóleckék nélkül is úgy, hogy nem fogunk félni a szembe jövő sötét alakoktól.

Fő a tisztább levegő a csend és a nyugalom

Sokan persze mindenekelőtt azért költöznek ki a fővárosból az agglomerációba, hogy egy csendes, nyugodt környéken éljen távol a szmogtól és a rohanástól. Ennek szellemében tény, hogy az agglomerációba költöző, valami olyasvalamit is megvesz a budapesti lakásárakhoz képest méltatlanul olcsón, amire a legtöbben azonnal szinte nem gondolunk. Ez a fővárosi levegőhöz képest valamelyest frissebb levegő.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy vannak olyan falvak, ahol a vegyes tüzelésű kazánok sokasága miatt a fővárosi kerületekhez képest viszonylatokhoz képest lényegesen tisztább levegőt lélegezhetünk be mindennapjainkban.  Ez nem mindenkinek fontos előny elsőre, de amikor valaki gyermekvállalásban is gondolkozik, mindjárt sokat ugorhat előre ez a szempont. Az agglomeráció településeinek többségében észrevehetően friss a levegő, mivel a lakosság egyre kisebb mértékben fűt szénnel vagy fával.

Hozzászólások

Újabb testkamerákat vásárol a MÁV-Start

A MÁV-Start az év végéig mintegy 70 új testkamerát vásárol, a beszerzésre kiírt pályázatra június 19-ig várják az ajánlatokat, eredményes eljárás esetén a szerződést az eszközbeszerzésről várhatóan július közepén kötik meg - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.
2020. 06. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezető irányítja az egykori Pénzügyminisztérium felújításának munkálatait

Halmai Zoltán váltja Borbély Pált a Pénzügyminisztérium budai várnegyedben található egykori épületének felújítását koordináló PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatói posztján június 8-án - közölte a pénzügyi tárca az MTI-vel pénteken.
2020. 06. 06. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen egy jó főnök a koronavírus idején?

Az elmúlt hónapok gyökeresen megváltoztatták életünket és munkánkat. A digitalizáció és a home office robbanásszerű terjedése, illetve a jelenlegi átmeneti helyzet új, eddig ismeretlen kihívásokat teremtett – és teremt folyamatosan. Ez a vezetők szerepét is a korábbitól eltérő megvilágításba helyezte: egészen mást jelent ma jó vezetőnek lenni, mint néhány hónappal ezelőtt. A Profession.hu szakértője bemutatja, hogyan változtatta meg az új helyzet a vezetői szerepeket.
2020. 06. 06. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A Twitternek megint gondja volt Trumppal

A Twitter pénteken törölte Donald Trump amerikai elnök oldaláról a minneapolisi rendőrök durvaságának áldozataként meghalt George Floyd megemlékezéséről szóló videórészletet.
2020. 06. 06. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílnak a szlovák és az osztrák határátkelők

Péntek estétől megnyílik az összes átkelő a szlovák-magyar és az osztrák-magyar határon - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.
2020. 06. 06. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilencmilliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok

Kilencmilliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok, a vissza nem térítendő támogatást az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekre és felújításokra lehet fordítani - közölte a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel.
2020. 06. 06. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat; Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.
2020. 06. 06. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány ellenére erősen nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban

Az elemzői várakozásokra rácáfolva nem zuhant, hanem erőteljesen nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban májusban, amikor is a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések lazításával párhuzamosan részben újraindult a gazdaság.
2020. 06. 05. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Belgiumban már kockázat nélkül lehet kilépni az utcára

A járványügyi szakértők szerint annyira lelassul a koronavírus terjedése Belgiumban, hogy már kockázat nélkül lehet kilépni az utcára - közölte pénteken a helyi sajtó.
2020. 06. 05. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump gazdasági fellendülést ígér 2021-ig

Donald Trump amerikai elnök pénteki sajtókonferenciáján gazdasági fellendülést ígért 2021-ig, miután májusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellenére 2,5 millió új munkahely jött létre az országban.
2020. 06. 05. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

37%-os visszaesésről kezdődhet a magyar ipar talpra állása

Áprilisban – a korrigált számok szerint – közel 37 százalékos hanyatlást könyvelt el az ipar, a márciusi 10 százalékos mínusz után. A következő hónapokban javulhat a helyzet, de a felívelés nagyban függ a külpiacoktól és attól, hogy lesz-e újabb hulláma a járványnak.
2020. 06. 05. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon pénteken: a dollárhoz képest gyengült, az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben viszont erősödött.
2020. 06. 05. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét három havi csúcsra kúsztak fel a tőzsdeindexek

Jelentős emelkedéssel, három havi csúcsra kúsztak fel a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, nagy volt a kereslet a koronavírus-járvány miatt korábban drasztikus mértékű árfolyamcsökkenést elszenvedő bankok, utazási irodák és autógyártók iránt, miután egyre több jel mutatja, hogy a világgazdaság kezd magához térni.
2020. 06. 05. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biotechnológiai cég vezetője nyerte az EY Az Év Üzletembere világversenyt

Az indiai Biocon Limited ügyvezető elnökasszonya, Dr. Kiran Mazumdar-Shaw nyerte az EY World Entrepreneur of the Year nemzetközi díjat. Az online fináléba 41 ország győztesei kerültek be. Magyarországot a verseny hazai fődíjasa Horváth Gyula, a C3S Elektronikai Fejlesztő Kft. alapítója és ügyvezetője képviselte a döntőn.
2020. 06. 05. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2,7 millió ügyfél választotta a törlesztési moratóriumot

A lakossági ügyfelek kétharmada és a vállalati adósok négyötöde, összesen több mint 2,7 millió ügyfél választotta a hiteltörlesztési moratóriumot június elejéig - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t pénteken.
2020. 06. 05. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Svájc már június 15-én megnyitja uniós határait

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.
2020. 06. 05. 18:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy az érdeklődés az Nhp hajrá iránt

Már az indulás utáni első hetekben jelentős érdeklődés mutatkozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá konstrukciója iránt, mely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújt kedvező, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású, széles körben felhasználható forrást - közölte a jegybank pénteken a honlapján.
2020. 06. 05. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Magyar Telekom kivételével pluszban zártak a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 725,60 pontos, 1,95 százalékos emelkedéssel, 37 985,66 ponton zárt pénteken.
2020. 06. 05. 17:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Folytatódnak a tárgyalások

Korlátozott előrelépést sikerült csak elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott negyedik fordulóján, de a tárgyalások folytatódnak - közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.
2020. 06. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig terjed a számlabefogadó felelőssége?

Új kihívások elé állíthatja az adózókat és alapjaiban írhatja át az áfalevonási gyakorlatot az online számlaadatszolgáltatási kötelezettség bővítése.
2020. 06. 05. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások: