Hol lesz jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

Napjainkban teljesen természetes, hogy magyar diákok közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat külföldi oktatási intézményben folytatják. „Az, hogy a diák hol jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, többek között attól függ, hogy van-e magyar hallgatói jogviszonya, vagy hogy dolgozik-e tanulmányai mellett.” – emelte ki dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Hol lesz jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

Alanyi jogon azok a diákok vehetik igénybe Magyarországon az egészségügyi szolgáltatásokat, akik kiskorúak, és magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, vagy ha nagykorúak, akkor köznevelési intézményben tanulnak nappali oktatási rendszerben, vagy magyar egyetemmel állnak hallgatói jogviszonyban nappali tagozaton. Ha nagykorúak, és nem rendelkeznek magyar egyetemen hallgatói jogviszonnyal (nem tanulnak és nem is dolgoznak), akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük a jogosultság megszerzéséhez.

„Alapvetően három lehetőség van a külföldön tanuló diákok egészségbiztosítási helyzetére vonatkozóan. Vagy automatikusan itthon biztosított a diák, és nincs teendője; vagy csak akkor lesz biztosított, ha bejelentést tesz, és önmaga fizeti a járulékot; vagy külföldön válik biztosítottá az ottani szabályok szerint. Nagyon fontos, hogy diák és családja, helyesen válasszon a három lehetőség közül.” – figyelmeztetett Elek Diána, a LeitnerLeitner senior tanácsadója.

Ha egy magyar hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák külföldi tanulmányai miatt szünetelteti azt, vagy a belföldi jogviszonyának keretében tanul külföldön, teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult Magyarországon. A tanulmányok alatt szükségessé váló ellátásokat pedig külföldön a Magyarországon kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EHIC-kártya) veheti igénybe.


Milyen lenne a helyes vérnyomás érték az én koromban? ITT kiszámolhatod!

Milyen bajra milyen gyógynövény a jó? ITT megnézheted!


Azonban, ha egy magyar állampolgárságú nagykorú diák külföldi egyetemmel áll hallgatói jogviszonyban, míg állandó lakhelye és elsődleges kötődése Magyarországon marad, akkor csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével válik jogosulttá az ellátásokra Magyarországon. Létérdekei központjának akkor maradhat Magyarország, ha például rendszeresen és gyakran hazajár, nem vállal huzamosabb ideig munkát külföldön, nincs ott ingatlantulajdona, tanulmányait a szülei finanszírozzák, nem kap jelentősebb ösztöndíjat külföldön.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2020-ban 7710 forint. A kötelezettség keletkezését és megszűnését is 15 napos határidővel kell az adóhatósághoz bejelenteni. A hallgatói jogviszony megszűnése is ilyen kötelezettséggel járhat. A bejelentések és befizetések elmaradásával a hatósági nyilvántartásokban tartozás keletkezik, amely végső soron a magánszemély egészségügyi ellátásra való jogosultságának korlátozását és elvesztését eredményezheti.

Teljesen más a helyzet, ha valaki külföldi tanulmányai mellett munkát is végez külföldön, önállóan, szülői segítség nélkül él. Külföldi munkavégzés esetén az EU közösségi jog szerint a munkavégzés államában keletkezik biztosítási kötelezettsége, és ott lesz jogosult az adott személy többek között az egészségbiztosítási ellátások igénybevételére is. Az EU tagállamok, Svájc, Norvégia, Liechtenstein, Izland szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítást és annak megszűnését is 15 napon belül be kell jelenteni itthon az illetékes kormányhivatalnál személyesen, postán vagy ügyfélkapun keresztül. A bejelentéssel az itthoni TAJ számot ideiglenesen érvénytelenítik. A hazai egészségügyi ellátásokat orvosilag szükséges mértékben a külföldi biztosítás alapján az uniós tagállamban kiállított EHIC-kártyával lehet igénybe venni.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás: