Rettegtek, hogy kimaradnak: buborékok 2018-ban

Olyan mély és az egész globális pénzügyi rendszert fenyegető válság zajlott le villámgyorsan 2008-ban, amitől a világ vezető jegybankjai is – teljes joggal – nagyon megijedtek. Válaszlépésként irgalmatlan mennyiségű olcsó pénzzel árasztották el a tőkepiacokat. A pénz hihetetlen mennyisége és olcsósága, vagy még helyesebben nulla ára hosszú éveken át fennmaradt, ami eszközárbuborékokhoz vezetett. A pénz nagyon olcsó lett, és valahol éppen ezért minden, amit érte venni lehetett drasztikusan megdrágult. Az ingatlanok, arany, kötvények és részvények árai és árfolyamai különböző hullámokban és különböző helyeken, de részt vettek ebben a drágulási folyamatban 2009 és 2018 között. Az azóta gyengén teljesítő arany is (több mint) duplázott 2009 és 2011 között. Az azóta lefelező kínai részvényindex is duplázott hét hónap alatt 2015-ben. Gyorslefolyású mániákus emelkedések zajlottak le a világ sok pontján különböző időben, amiknek egyik közös forrása volt az olcsó jegybanki pénz.

Rettegtek, hogy kimaradnak: buborékok 2018-ban

A VILÁGBAN 2009 ÉS 2018 KÖZÖTT FELBUKKANÓ HEVES ESZKÖZÁR-EMELKEDÉSEKNEK MINDIG VOLT EGY KÖZÖS JELLEMZŐJÜK: TÚL SOK PÉNZ MOZDULT RÁ AZ ADOTT PILLANATBAN TÚL KEVÉS BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGRE.


Így érkeztünk meg 2017 végére egy olyan helyzetbe, amikorra a sokéves globális eszközárinfláció következtében szinte minden befektetési lehetőség árazása drága lett a befektetők szemében. A fennmaradó kevés lehetőséget a már szűkülőben lévő pénzbőség ellenére is komoly pénz kergette. Ennek az eredményeképpen gyorslefolyású és klasszikusan ciklusvégi mániák jöttek létre az elmúlt másfél évben, amikből a teljesség igénye nélkül most hármat szeretnék bemutatni.

Az altcoin mánia

A bitcoin éppen napjainkban lett tízéves. Személyesen sajnos még mindig csak annyira értem, hogy mi ez a dolog, amiképpen az alábbi nem-Örkény egyperces kisvideó ezt elmagyarázza.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


Egy szó, mint száz, valamikor 2016 végén a bitcoin árfolyama elindult fölfelé és végül teljes diadalmenetben száguldott egészen 2017 decemberéig. Az alábbi grafikon az NYSE bitcoin-indexet mutatja heti gyertyákkal 2016 elejétől napjainkig:


A történet valahol a 2016. májusi 450 dolláros árról indult. Innen 13 hónap alatt 3.000 dollárig emelkedett az ár (zöld téglalap). Ezt követte a narancssárga téglalap, amikor négy hónap alatt 8.000-ig rakétázott a bitcoin. Az igazi őrületet a 2017. november és 2018. január közötti időszak hozta. Ekkor pár hét alatt 19.000 dollár fölé lőtték az eredeti kriptopénz árfolyamát (lila téglalap), amivel az összes bitcoin értéke 300 milliárd dollár fölé ment. Mostanára ez az ötödére esett. Én simán el tudom képzelni, hogy a bitcoin árának ez nem volt az élete csúcsa, mert az elkövetkező években a befektetői közösség fog még ebben újra sok százmilliárd dolláros értéket látni. Miként a nulla közeli árazás sem lepne meg.

Amit nem tudok elképzelni, az a bitcoin másolatok újjáéledése, leszámítva egy-két kivételt. Az eredeti kriptodevizát ugyanis gőzerővel másolták le, így napjainkra a CoinMarketCap oldal már 2.103 másik kriptopénzt listáz.


SZÁMOMRA AZ EGÉSZ 2017 VÉGI BITCOIN TÖRTÉNET LEGDÖBBENETESEBB RÉSZE AZ ALTCOIN FRONTON ZAJLOTT LE. EZ VOLT A LEGNAGYOBB ÉS LEGGYORSABB LEFOLYÁSÚ FOMO-SZTORI, AMIT ÉLETEMBEN LÁTTAM.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A FOMO (fear of missing out) a mániák és a buborékok kialakulásának a végső szakaszában jön elő, ahogy arról nemrég írtam.

A bitcoin szárnyalásáról lemaradó befektetői tömeg a bitcoint drágálva ekkor már mindenre lőtt, ami az új digitális pénzvilágot jelentette a számukra.


NAPONTA JELENTEK MEG ÚJABB ÉS ÚJABB KRIPTODEVIZÁK. ÍGY 2018. JANUÁRJÁRA MÁR 42 OLYAN KRIPTOPÉNZ VOLT, AMINEK A PIACI KAPITALIZÁCIÓJA MEGHALADTA AZ EGYMILLIÁRD DOLLÁRT. EGY ÉVVEL AZELŐTT A TELJES BITCOINON KÍVÜLI ALTCOIN PIAC KAPITALIZÁCIÓJA ALIG VOLT TÖBB, MINT 2 MILLIÁRD DOLLÁR…


Ez a teljes altcoin (bitcoin nélküli) kriptokapitalizáció az elmúlt két évben ezt produkálta:

Leszámítva a néhány valamire értékelhető kivételt, így alakult a digitális semmik teljes piaci értéke. Az ATH-val jelölt (all-time high) élete csúcsát ez az összérték 2018. január 8-án érte el 551 milliárd dollárral. Sokan adtak el akkor jófajtának hitt digitális semmit annál sokkal jobbfajta dollárért a lemaradó befektetői hordának. Mostanra egy év alatt nagyjából megtizedelték a piaci értéket, így 60 milliárd dollárra taksálják a teljes altcoin piacot a még érdeklődést mutató invesztorok.A 2017 VÉGI-2018 ELEJI ALTCOIN-SZTORINAK A TULIPÁNHAGYMA ŐRÜLET MELLETT LESZ A HELYE A JÖVŐ GAZDASÁGTÖRTÉNETI KÖNYVEIBEN.

A kínai Netflix és néhány társa

A tavalyi év tavaszán jónéhány komoly kínai elsődleges részvénykibocsátás (IPO) zajlott le az USA tőzsdéin. Az online videómegosztó oldalak annak ellenére 100-200-300%-ot emelkedtek a kibocsátást követő néhány hétben, hogy ekkorra már elég rossz hangulat lengte be a Shanghaiban kereskedett kínai részvényeket.


A Baidu és a Xiaomi által is birtokolt Iqiyi (IQ) részvényeit március 29-én vezették be a Nasdaq platformjára. Ez az egyik legnagyobb online videós honlap Kínában, 500 milliónál is több havi aktív felhasználóval és havi 6 milliárd órányi letöltött anyaggal. Az akkor masszívan száguldó Netflix részvények sikerén felbuzdulva a kis közkézhányadot széttépték a befektetők:Az Iqiyi 10 hónapos tőzsdei története (napi gyertyákkal) ez a gyors triplázás (zöld nyíl), majd harmadolás (piros nyíl) volt vissza a kibocsátási árhoz. A csúcson 33 milliárd dollár volt a cég értéke. Hasonló mozgások voltak a két kisebb, szinte egy időben bevezetett szektortársban (HUYA és BILI tickerek) is.

És ekkor jött a kanadai drogliberalizáció

A téli kriptodeviza és a tavaszi kínai streaming buborékfújás után nyárra a „mániákus” befektetők már a kanadai marihuána-részvényekre fókuszáltak. A Tilray részvények valószínűsíthető bekerítéséről szólt ez az írás.


Ez a kis kanadai marihuána termesztő, feldolgozó és forgalmazó vállalat jelenleg 33 millió dollár éves árbevételt termel. A júliusi kibocsátási árhoz képest két hónap alatt 17-szerezett az árfolyam! A csúcson 28 milliárd dolláros tőkepiaci értékkel többet ért pár percre a cég, mint a Budapesti Értéktőzsde teljes részvénypiaci kapitalizációja.

A 2018-as év az októberi kanadai kábítószerhasználat liberalizáció kapcsán egy hatalmas intézményi rotációt hozott. A hagyományos alkohol- és dohányipari cégek árfolyama meglehetősen nagyot esett a tavalyi évben. Három vezető dohányipari és három vezető alkoholipari cég 2018-as teljesítménye látható az alábbi ábrán (zárójelben az aktuális piaci kapitalizáció milliárd dollárban):

Ez a hat céget a komoly 2018-as árfolyamesés után is még együttesen 428 milliárd dollárra értékeli a tőzsde. Ezzel szemben a négy legnagyobb marihuána-részvény (Canopy, Tilray, Aurora, Cronos) együttes piaci kapitalizációja most 30 milliárd dollár. Ez a tavalyi évnek az egyik legfigyelemreméltóbb folyamata.


A WALL STREET BEFEKTETŐI A KÖZELJÖVŐ FÜGGŐSÉGEIT ÉRTÉKELIK ÁT ÉPPEN. ÚGY LÁTJÁK, HOGY AZ ÉSZAK-AMERIKAI POLGÁROKNAK A KORÁBBINÁL ERŐSEBB SZEREKRE VAN ÉS LESZ SZÜKSÉGÜK. ZAJLIK A MARIHUÁNA LONG ÉS A DOHÁNY ÉS
ALKOHOL SHORT TRADE.


Ezzel csak egy nagy baj volt 2018-ban, és van mind a mai napig a tőzsdei kereskedés szempontjából. A több százmilliárd dollárnyi eladósorba került dohány- és alkoholipari részvénnyel szemben nincs kínálat még kábítószerrészvényekből. Így azokból nem igazán tudnak vásárolni a befektetők. Ezért kergették 2018 szeptemberében az égbe a néhány kósza marihuánapapír árfolyamát.


A KANADAI DROGLIBERALIZÁCIÓT MEGELŐZŐ KÁBÍTÓSZERRÉSZVÉNY-ÉHSÉG VOLT TALÁN A LEGÉGBEKIÁLTÓBB ESETE ANNAK, AMIKOR SOK PÉNZ ÉS EGY BEFEKTETŐI TÖMEG MAGAS KERESLETÉVEL SZEMBEN EGY NAGYON SZŰK KÍNÁLATOT TALÁLT. AZ ILYEN HELYZETET A PIAC PEDIG SZINTE KIZÁRÓLAG BUBORÉKFÚJÁSSAL „OLDJA MEG”.

Szektorokra szeparáltak maradtak a 2018-as mániák

A tavalyi év nagy érdekességei voltak az imént említett gyors felfutások és összeesések. Az egész globális és amerikai részvénypiacon viszont nem alakult ki az indexekben az 1929-es és 2000-es évhez, vagy az 1989-es japán részvénypiachoz hasonló alakzat. Az utoljára a technológiai szektorban 2000 elején látott megapénzt beszippantó mánia 2018-ban végül elmaradt. Szerencsére. De ez már egy másik történet.

(Címlapkép: Szappanbuborékok, forrás: kiragrafie/Pixabay)
Cikk forrása: Concordeblog.hu

Hozzászólások

Gyengült péntekre a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2020. 09. 25. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével mínuszban zártak a tőzsdék

London kivételével indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok vegyes kezdés után.
2020. 09. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhén erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 35,25 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 31 933,26 ponton zárt pénteken.
2020. 09. 25. 18:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indították a napot az amerikai tőzsdék

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi pozitív zárás után.
2020. 09. 25. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb nagy pénzügyi csomag kell az USA-ban, mert baj lesz...

Újraéledt a remény az USA-ban, hogy mégiscsak készül valamiféle fiskális segélycsomag a gazdaság számára.
2020. 09. 25. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint reggelre

Enyhén erősödött a forint a főbb devizákhoz képest csütörtök estétől péntek reggelig a nemzetközi bankközi piacon.
2020. 09. 25. 07:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2020. 09. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szinte üresek még a Ryanair téli járatai

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary arról panaszkodott, hogy a novemberi és decemberi járatokra a foglaltság alig 10%-a a szokásos értéknek, melyért a brit kormány intézkedéseit is felelőssé tette.
2020. 09. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 617,38 pontos, 1,90 százalékos csökkenéssel, 31 898,01 ponton zárt csütörtökön.
2020. 09. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szomorúan látja az ERSTE a MOL részvény kilátásait

Az Erste olaj- és gázipari elemzője frissítette az olajpiacra és az olajvállalatokra vonatkozó előrejelzését, és nem túl örvendetes eredményre jutott.
2020. 09. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel zártak csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok.
2020. 09. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az előző napi nagy árfolyamesés után az amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 09. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az INNOByte-csoportban

A 4iG Nyrt. kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte Zrt. és leányvállalata, az Innoware Kft. többségi tulajdonának megszerzésére, az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos tulajdont szerez az INNObyte Zrt.-ben - közölte a 4iG Nyrt. csütörtökön az MTI-vel.
2020. 09. 24. 10:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Járványhelyzetben is fehéredik a magyar gazdaság

A magyarok 30 százaléka szerint a koronavírus-járvány közepette is folytatódott a magyar gazdaság fehéredése - derül ki a Nézőpont Intézet „Hófehér Gazdaság felé 2020” kutatásából, melyet egy online konferencia keretében mutattak be szerda délelőtt. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a rendezvényen kiemelte, hogy a gazdaság további fehéredése további adócsökkentéseket tehet lehetővé. A Nézőpont Intézet a Hanns Seidel Stiftunggal együttműködésben immár hagyományosan megrendezte a magyar gazdaság fehéredését vizsgáló konferenciáját – a résztvevők biztonságának érdekében ezúttal az online térben
2020. 09. 24. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggelre.
2020. 09. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszok az ázsiai piacokon

Gyengüléssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, és a még nyitva tartó piacok indexei is mind a veszteséget jelző pirosban álltak.
2020. 09. 24. 08:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyereséggel zártak az európai tőzsdék

ozitív kezdés után nyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai tőzsdék.
2020. 09. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,65 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 32 515,39 ponton zárt szerdán.
2020. 09. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyakorlatilag leállt a gazdasági növekedés az euróövezetben

Szeptemberben gyakorlatilag leállt, minimálisra lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése.
2020. 09. 23. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az online értékesítések repítették a Nike-t

Komoly pozitív meglepetést okozott a Nike most zárult gazdasági első negyedévében.
2020. 09. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: