Sokat buknak a németek az alacsony kamatok miatt

Az euróövezeti államadósság-válság miatt alacsonyan tartott kamatok fejenként 1400 euró (420 ezer forint) veszteséget okoztak a németeknek az utóbbi négy évben a DZ Bank becslése szerint.

A Die Welt című lap csütörtöki beszámolója szerint a hitelintézet számításai alapján a német háztartások a 2010-2014-es időszakban a megtakarításaik után járó kamatok meredek csökkenése miatt 112,5 milliárd euró veszteséget szenvedtek el, ami a szövetségi költségvetés egy évi kiadásainak nagyjából harmadát kitevő összeg. Az Európai Központi Bank (EKB) irányadó kamata 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a világméretű gazdasági válság elmélyülésével, majd az euróövezeti államadósság-válság kialakulásával párhuzamosan 2014 szeptemberéig szinte folyamatosan csökkent, így jelenleg csupán 0,05 százalékon áll.

 

A rekord mélységű kamatszint előnyöket is jelent, hiszen kedvezőbb feltételekkel lehet hitelhez jutni, de a németek számára a mérleg mégis negatív, mert a pénzvagyonuk nagyobb az adósságállományuknál. A veszteségekért nem csak az EKB kamatpolitikáját lehet okolni. Az is fontos tényező, hogy a német lakosság körében a kamatszintet süllyesztő válság közepette leginkább előnytelen megtakarítási formák - bankbetét, életbiztosítás, lakástakarék, készpénz - a legnépszerűbbek.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A német háztartások ezért nemigen részesülnek a részvényárfolyamok emelkedése révén elérhető nyereségből és a részvények után járó osztalékból - emelte ki a Die Welt, rámutatva, hogy a frankfurti tőzsde vezető mutatójában, a DAX-30-ban szereplő társaságok összesített értéke csak az idei első negyedévben 250 milliárd euróval emelkedett, és a cégek a következő hetekben nagyjából 30 milliárd euró osztalékot fizetnek ki.  (MTI)

Tartós krízisre készül Franciaország

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány nagyon szélsőséges hulláma várható Franciaországban, s a helyzet nehéz lesz a következő napokban.
2020. 03. 27. 21:00
Megosztás:

A magyar labdarúgás aranykorának emléket állító kiállítás nyílt Barcelonában

A magyar labdarúgás aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán spanyolországi sportsikereinek emléket állító nagyszabású kiállítást nyitottak meg ünnepélyesen a Katalán Testnevelési Egyetemen (INEFC) hétfő este Barcelonában.
2018. 11. 13. 05:30
Megosztás:

Leeuwarden és Valletta Európa kulturális fővárosa 2018-ban

Január elejétől egy éven keresztül a hollandiai Leeuwarden és a máltai Valletta viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet - közölte az Európai Bizottság szerdán.
2018. 01. 04. 01:30
Megosztás:

Határ menti szolgálatra képeznek ki rendőröket Ausztriában

A menekültügyi helyzet miatt ismét határ menti szolgálatra képeznek ki rendőröket Ausztriában - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) vasárnap.
2015. 12. 13. 21:00
Megosztás:

A görög kormány előzetesen egyeztette a benyújtott javaslatokat az Európai Bizottsággal

A görög kormány folyamatosan egyeztetett az Európai Bizottsággal annak a javaslatcsomagnak az összeállításakor, amelyet csütörtök este nyújtott be a hitelezőknek - mondta el Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi karának oktatója pénteken az MTI-nek Görögországból.
2015. 07. 10. 13:05
Megosztás:

Csaknem másfélszeresére nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban

Egy év alatt 44 százalékkal nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban, a Szíriából érkezők száma csaknem másfélszeresével emelkedett - közölte pénteken az unió statisztikai hivatala.
2015. 03. 21. 10:00
Megosztás:

Ausztriában 1,7 százalékos nyugdíjemelkedéssel számolnak 2015-től

Ausztriában 1,7 százalékos nyugdíjemelkedéssel számolnak 2015-től, miután két év szünet után a kormány ismét teljes mértékben ellensúlyozza a várható inflációt.
2014. 08. 15. 14:40
Megosztás: