Határ menti szolgálatra képeznek ki rendőröket Ausztriában

A menekültügyi helyzet miatt ismét határ menti szolgálatra képeznek ki rendőröket Ausztriában - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) vasárnap.

A képzés január elején kezdődik és az előírt 24 hónap helyett csupán fél éven át tart. A karintiai Krumpendorfban lévő kaszárnyában folyó oktatáson 23-an vesznek részt. A gyorsított kurzus alatt a legszükségesebb bevetési gyakorlatokat, fegyverhasználatot, taktikai lépéseket valamint az ehhez kapcsolódó jogi hátteret ismerhetik meg. A rendőrök a tanfolyam elvégzése után azonnal, tehát már július elsejétől szolgálatba helyezhetők lesznek. 

   
Az indoklás szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a határ menti feladatok ellátásához nagyobb erőforrásra van szükség. 

   
Ausztria 1997-ben csatlakozott a schengeni övezethez. Azóta, hogy a 2004. májusi uniós bővítés során többek között Magyarország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia is belépett az EU-ba, az osztrák határőrség nem teljesített szolgálatot az ezen országokkal közös határszakaszokon. 2011 végéig néhány határrendészeti felügyelet még végezte működését, azonban a belügyminisztérium azóta beszüntette ezen egységek tevékenységét. 
   
Az osztrák rendőrséget a menekülthelyzet új kihívások elé állította. Szeptember közepétől az osztrák kormány ideiglenesen bevezette a határellenőrzést több szakaszon. A szeptember 16. óta érvényben lévő határellenőrzést a tárca már többször, legutóbb november 4-én meghosszabbította. 
   
A minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy a menekültcsoportok sorozatos érkezése miatt a határátkelők biztonsága ellenőrzés hiányában nem garantálható. A tárca szerint a határellenőrzés nélkül az osztrák hatóságok nem tudnának pontos információt szerezni a beutazók ezreinek személyazonosságáról, ezért a belső biztonságot sem tudnák szavatolni. 
   
Jövő héttől paprikaspray-vel és egyéb, önvédelemhez szükséges felszerelésekkel látják el a határ mentén szolgálatot teljesítő katonákat - közölte az osztrák védelmi minisztérium vasárnap. A katonák körében ugyanis nagy volt az elégedetlenség, hogy felszerelésük nem biztosítja személyes védelmüket egy-egy bevetés során. 
   
A hadsereg egyik századparancsnokának beszámolója szerint a menekültek közötti esetleges összetűzésekbe a katonák védőeszközök nélkül avatkoztak be. A védelmi minisztérium közlése szerint a hadsereg rendelkezik védőfelszereléssel, azonban ezek használatáról a fegyveres erők parancsnoksága dönt.    (MTI)

 

Tartós krízisre készül Franciaország

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány nagyon szélsőséges hulláma várható Franciaországban, s a helyzet nehéz lesz a következő napokban.
2020. 03. 27. 21:00
Megosztás:

A magyar labdarúgás aranykorának emléket állító kiállítás nyílt Barcelonában

A magyar labdarúgás aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán spanyolországi sportsikereinek emléket állító nagyszabású kiállítást nyitottak meg ünnepélyesen a Katalán Testnevelési Egyetemen (INEFC) hétfő este Barcelonában.
2018. 11. 13. 05:30
Megosztás:

Leeuwarden és Valletta Európa kulturális fővárosa 2018-ban

Január elejétől egy éven keresztül a hollandiai Leeuwarden és a máltai Valletta viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet - közölte az Európai Bizottság szerdán.
2018. 01. 04. 01:30
Megosztás:

A görög kormány előzetesen egyeztette a benyújtott javaslatokat az Európai Bizottsággal

A görög kormány folyamatosan egyeztetett az Európai Bizottsággal annak a javaslatcsomagnak az összeállításakor, amelyet csütörtök este nyújtott be a hitelezőknek - mondta el Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi karának oktatója pénteken az MTI-nek Görögországból.
2015. 07. 10. 13:05
Megosztás:

Sokat buknak a németek az alacsony kamatok miatt

Az euróövezeti államadósság-válság miatt alacsonyan tartott kamatok fejenként 1400 euró (420 ezer forint) veszteséget okoztak a németeknek az utóbbi négy évben a DZ Bank becslése szerint.
2015. 04. 10. 07:25
Megosztás:

Csaknem másfélszeresére nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban

Egy év alatt 44 százalékkal nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban, a Szíriából érkezők száma csaknem másfélszeresével emelkedett - közölte pénteken az unió statisztikai hivatala.
2015. 03. 21. 10:00
Megosztás:

Ausztriában 1,7 százalékos nyugdíjemelkedéssel számolnak 2015-től

Ausztriában 1,7 százalékos nyugdíjemelkedéssel számolnak 2015-től, miután két év szünet után a kormány ismét teljes mértékben ellensúlyozza a várható inflációt.
2014. 08. 15. 14:40
Megosztás: