Hírek > Iszapömlés - Az amerikai olajkatasztrófához fogható a vörösiszap-katasztrófa >

Iszapömlés - Az amerikai olajkatasztrófához fogható a vörösiszap-katasztrófa

2010.10.08 15:43
Az Egyesült Államok történetének eddigi legsúlyosabb környezeti katasztrófájához, a Mexikói-öbölben történt olajszivárgáshoz fogható nagyságú környezetszennyezés a magyarországi iszapömlés - emelték ki pénteki tudósításaikban amerikai hírügynökségek.

Az AP és a DowJones hírügynökség egyaránt arról számolt be, hogy az aktuális, hivatalos becslés szerint 600 és 700 ezer köbméter között lehet a Kolontár melletti zagytározóból kiömlött vörösiszap-mennyiség. A hétfőn történt katasztrófa így a szennyezőanyag mennyiségét tekintve a mélytengeri olajszivárgás okozta környezetszennyezéshez fogható.

 

A BP brit energetikai konszern Deepwater Horizon nevű kitermelő tornyánál április 20-án történt robbanás következtében 200 millió gallon, vagyis 757 ezer köbméter nyersolaj került a Mexikói-öbölbe. Magyar kormányzati illetékesek korábban 1 millió köbméter - 264 millió gallon - körülire becsülték a zagytározó körüli településékre rázúdult vörösiszap mennyiségét - emelte ki az AP.

 

A BP szeptemberben kiadott összesítésében arról számolt be, hogy az olajszivárgás megakadályozására és a következmények elhárítására összesen 9,5 milliárd dollárt fordítottak. A munkálatokban még szeptember második felében is 25 ezren vettek részt, több mint 2.500 vízi és több tucat légi járművel. A BP az amerikai kormányzat nyomására egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot állított fel. Szeptember 20-ig 146 ezer kártérítési kifizetést teljesített a cég, összesen 639 millió dollár értékben.

 

Az áprilisi robbanásban 11 ember halt meg. A sérült kutat a baleset után öt hónappal, szeptember 19-én sikerült végleg lezárni. A Kolontárnál október 4-én történt katasztrófában a péntek délutáni, hivatalos adatok szerint 6 ember halt meg. A sérültek száma 150 felett van.

 

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki tájékoztatása szerint az iszapkatasztrófa utáni helyreállítás sokmilliárdos nagyságrendű költségekkel jár majd. Nemzetközi sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta: pillanatnyilag 4 ezer emberrel és mintegy 300 járművel dolgoznak a kárelhárításon, ennek költségeit egyelőre nem számolják, de pontosan feljegyzik.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák