Hírek > Jöhetnek az offshore-vagyonok - a PSZÁF kijelölte a bankokat >

Jöhetnek az offshore-vagyonok - a PSZÁF kijelölte a bankokat

2011.02.24 06:21
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kijelölte azt a tíz magyar hitelintézetet, amelyen keresztül a magánszemélyek - élve a törvény adta lehetőséggel - hazahozhatják offshore vagyonukat és az után kedvezményesen adózhatnak.

Az Országgyűlés tavaly, a 2011. évi költségvetést megalapozó törvény részeként döntött arról: ösztönözi a magánszemélyeket, hogy az offshore társaságokban tartott vagyonaikat tőkejövedelem formájában hozzák Magyarországra. Kedvezményes mértékű, 10 százalékos adót fizethet a magánszemély az ellenőrzött külföldi társaságokban, illetve az ellenőrzött külföldi társaságnak nem minősülő külföldi illetőségű társaságokban tartott, oda közvetlen, illetve közvetett módon kiutalt vagyona után, ha azt Magyarországra behozza.

 

A PSZÁF szerdán tette közzé honlapján annak a tíz hazai hitelintézetnek a listáját, amelyen keresztül a magánszemélyek adókötelezettségüket a törvényben biztosított kedvezmény igénybevételével teljesíthetik. A pénzintézetek listája a jövőben bővülhet. A felügyelet a törvény végrehajtására tíz hitelintézetet jelölt ki: a Budapest Bank Nyrt.-t., CIB Bank Zrt.-t, az Erste Bank Hungary Zrt.-t, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t, a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-t, a Magyarorszagi Volksbank Zrt.-t, az MKB Bank Zrt.-t, az OTP Bank Nyrt.-t, a Raiffeisen Bank Zrt.-t és UniCredit Bank Hungary Zrt.-t.

 

A honlapon olvasható tájékoztatás szerint mivel az offshore-pénzek külföldi számlákról érkeznek a kijelölt hitelintézetekhez, elengedhetetlen, hogy a kijelölt bankok jól és zavartalanul működő nemzetközi pénzforgalmi kapcsolatokkal és országos fiókhálózattal rendelkezzenek. A PSZÁF szerint az adózási kedvezménnyel élni kívánó magánszemélyek pénzeszközeinek elhelyezése várhatóan rövid időn belüli, volumenében is jelentős betételhelyezést fog jelenteni a kijelölt hitelintézeteknél.

 

A feltételezés alapján a felügyelet a kijelölésnél figyelembe veszi, hogy az esetleges jelentősebb mértékű betétállomány változás ne torzítsa és ne tegye volatilissá a kijelölt hitelintézet forrásszerkezetét, a jelentősebb mértékű betétállomány hatékony felhasználására képes legyen a kijelölt hitelintézet, továbbá, hogy ne alakuljon néhány jelentősebb mértékű betét elhelyezéséből adódó likviditási függőség. A törvény szerint a magánszemélyeknek 2011 végéig élhetnek a lehetőséggel. A kedvezményes adót akkor vehetik igénybe az érintettek, ha a külföldi társaság az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmet legkésőbb 2010. október 31-ig bevételként elszámolta, vagy az legkésőbb 2010. október 31-ig a külföldi társaság bankszámláján szerepel. (MTI)


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák