Megugrottak júliusban a globális élelmiszerárak
A FAO élelmiszerár-indexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számolnak ki minden hónapban - júliusban az egy hónappal korábbi szinthez képest, 12 ponttal, 6 százalékkal, 213 pontra emelkedett, ami megegyezik az áprilisi értékkel. Ezzel lényegében a májusi és júniusi csökkenést teljes mértékben ledolgozta a mutató. Az év elején, januárban is 213 ponton állt az index, februárban és májusban azonban 216 ponton tartózkodott.
A gabonafélék árát monitorozó index júniushoz képest jelentősen 17 százalékkal, 38 ponttal 260 pontra emelkedett, ez pedig mindössze 14 ponttal marad el a mindenkori csúcsnak számító 274 ponttól, melyet még 2008 áprilisában mértek.
Súlyosan romlottak a kukorica termés kilátásai az USA-ban a szárazságnak köszönhetően, mindez pedig a kukorica árában is visszatükröződött, amely júliusban 23 százalékos emelkedést mutatott. A búza nemzetközi árfolyama 19 százalékkal emelkedett a romló oroszországi termeléskilátások miatt. Ugyanakkor a rizs ára változatlan maradt a hónap folyamán.
Közel két havi stagnálás után júliusban szintén jelentős mértékben emelkedett a FAO cukor-árindex, júniushoz képest a mutató 12 százalékkal, 34 ponttal az áprilisi szintjére 324 pontra kapaszkodott vissza.
A húsok ára ugyanakkor csökkenést mutatott júliusban, a szegmensre vonatkozó FAO árindex 1,7 százalékkal, 3 ponttal 168 pontra csökkent.