Évtizedes mélypontra lassulhat az indiai gazdaság

A korábban előrejelzettnél is gyengébb gazdasági növekedésre számít az indiai kormányzat a feldolgozóiparban, a szolgáltatószektorban és a mezőgazdaságban mutatkozó lassabb növekedésének köszönhetően.

Az indiai kormányzat előrejelzése szerint a 2013-as pénzügyi évben a gazdaság mindössze 5 százalékos bővülést fog mutatni, ilyen alacsony növekedési rátára 2002-2003 óta nem volt példa, akkor a gazdaság 4 százalékkal gyarapodott. Korábban a kormányzat 5,7-5,9 százalékos növekedési ütemmel számolt.  Az előrejelzés szerint az építőipari termelés 5,9 százalékkal, a feldolgozó és mezőgazdasági szektor 1,9 és 1,8 százalékkal bővül. Ugyanakkor a bányaipar kibocsátása mindössze 0,4 százalékkal növekszik.

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett előrejelzése szerint az indiai gazdaság 5,4 százalékra lassul, mielőtt a 2013-14-es pénzügyi évben 6 százalékkal bővülne.  Múlt héten az indiai jegybank tette közzé várakozásait, a központi bank a korábbi prognózisában szereplő 5,8 százalékról 5,5 százalékra vágta vissza a növekedési előrejelzését. A jegybank januárban kilenc havi kihagyás után 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a gazdasági élénkítés érdekében.

Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a lakossági klasszikus pénzügyi vagyon bő harmada

Évtizedünk végére csak Magyarországon akár 10 dollármilliárdos is lehet majd a Blochamps Capital friss kutatásának prognózisa szerint. A gazdagoknál felgyorsult vagyonkoncentráció miatt idén több privátbanki szolgáltató is jelentős mértékben megemeli elitklubjába a belépési limitet.
2024. 04. 28. 18:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.
2024. 04. 28. 17:00
Megosztás:

Íme a magyar tőzsde, a BÉT Nyrt. árbevétele és nyeresége

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot jóváhagyták. A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.
2024. 04. 28. 16:00
Megosztás:

Következő fázisába léphet a hazai hidrogénipar - mit jelent ez?

Ezekben a hónapokban számos magyarországi hidrogénipari pilot projekt jut el a megvalósulás szakaszába, közülük jónéhány a Ganzair Kompresszortechnikai Kft. szakembereinek bevonásával valósult meg. Amint az a kecskeméti Neumann János Egyetemen szervezett fórumon megfogalmazódott, rövidtávon immár a hidrogénszakmai képzés, középtávon az urbanisztikai felhasználás, hosszútávon pedig a belföldi tömeggyártás az elérendő cél.
2024. 04. 28. 15:00
Megosztás:

Az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordítja 2023-as rekordnyereségét az AutoWallis

Megtartotta éves rendes közgyűlését az AutoWallis Csoport, ahol a részvényesek új Igazgatósági tagok választása mellett arról is döntöttek, hogy a további dinamikus növekedés támogatása érdekében a tavalyi rekordárbevétel mellett elért 9,8 milliárd forintos teljes átfogó eredményt az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordítják. Az AutoWallis frissített célszámait május 6-án mutatja be.
2024. 04. 28. 14:00
Megosztás:

Roszatom - a Paks II. Atomerőmű reaktortartály gyártásának kezdete

A Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas szentpétervári üzemében megkezdődött azoknak az öntvényeknek a kovácsolása, amelyekből a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartályát fogják elkészíteni.
2024. 04. 28. 13:00
Megosztás:

Kondor Béla 40 éve nem látott festményét árverezi el a Virág Judit Galéria

Gábor Jenő egyik lélegzetelállító főműve, Kondor Béla négy évtizede nem látott alkotása és Czigány Dezső egyik mesteri csendélete is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának kínálatában. Május 13-án, a Kongresszusi Központban indul a licitharc a festményekért, de a műveket már április 29-től bárki ingyenesen megtekintheti a galériában.
2024. 04. 28. 12:00
Megosztás:

GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek a jövő héten

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.
2024. 04. 28. 11:00
Megosztás:

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.
2024. 04. 28. 10:00
Megosztás:

Bálnák gyűjtik a Pepe tokeneket, a KangaMoon vásárlói 290%-os megtérülést érnek el, miközben a Floki ára megugrik a Revolut bejelentése után

Okos pénzügyi befektetési döntéseket hozni nehéz, de a legjobb kriptovaluta-befektetés hamarabb meghozhatja a várt nagy hozamot, mint gondolnánk. A Pepe (PEPE) jelentős emelkedést mutatott a Coinbase bejelentése óta, amely a token állandó jövőbeli listázásáról szólt. Emellett a Floki (FLOKI) ára is megugrott, miután bejelentették a Revolut listázását. Közben a KangaMoon (KANG) tovább folytatta bikás menetelését a kriptopiacokon. A szakértők szerint a korai befektetők több mint 700%-os nyereségre tehetnek szert, mielőtt a tőzsdéken történő listázás megtörténik.
2024. 04. 28. 07:00
Megosztás:

Megemelte a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegeket az alapító

Megemelte a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegeket az alapító - tájékoztatta a Prima Primissima Alapítvány kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t pénteken.
2024. 04. 28. 06:00
Megosztás:

Ausztrália a legkívánatosabb célország a munka miatt költözni vágyók számára és London vezeti a városok listáját

Világszerte a dolgozók 63 százaléka nyitott arra, hogy más országban vállaljon munkát, több mint 20 százalékuk aktívan keres így állást. A magyarok esetében jelenleg kisebb, 15% az aktívan külföldi állást keresők aránya – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), valamint a Stepstone Group, a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös globális tanulmányából.
2024. 04. 28. 05:00
Megosztás:

Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!

Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható. A részletszabályok még nem ismertek, de a Bankmonitor szakértőinek becslése szerint egy újonnan bejelentett könnyítésnek köszönhetően közel duplájára emelkedhet a jogosultak száma. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet.
2024. 04. 28. 04:00
Megosztás:

A Vitesco közgyűlése jóváhagyta a Vitesco Technologies Group AG és a Schaeffler AG egyesülési megállapodását

A Vitesco Technologies, a tiszta mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák és elektrifikációs megoldások vezető nemzetközi gyártója a mai napon tartotta 2024-es éves közgyűlését. A virtuális eseménynek a müncheni Gaszählerwerkstatt adott otthont.
2024. 04. 28. 03:00
Megosztás:

Folytatódik Zalaegerszeg legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása

Több mint 1,8 milliárd forint beruházással folytatódik Zalaegerszegen, a város legfontosabb észak-déli közlekedési útvonalán a Kosztolányi út kétirányúsítása - közölte pénteken a helyszínen a zalai vármegyeszékhely polgármestere.
2024. 04. 28. 02:00
Megosztás:

Így lesz magasabb a nyugdíjad: szerezz több szolgálati időt!

A magyar nyugdíjszámítás módszereit sajnos sokan nem látják át tisztán, így aki nincs tisztában a "képlettel" az nem is tudja, hogy mire kell figyelnie ahhoz, hogy magasabb összegű nyugdíja legyen. A hazai nyugdíj képlet egyik fontos tényezője nem más, mint az un. szolgálati évek száma. Minél több szolgálati évünk van a nyugdíj-rendszerben, annál több lesz a nyugdíjunk. A kérdés tehát ebből következik: hogyan lehet minél több szolgálati évet összegyűjteni?
2024. 04. 28. 01:00
Megosztás:

ChatGPT: Ezt gondolja a Bitcoin felezés utáni árfolyamáról, de mire számíthat a 99Bitcoins?

A Bitcoin felezési eseménye jött és ment, így a befektetők most azon tűnődnek, hogy mi a következő lépés a világ legnagyobb kriptovalutája számára. A sok találgatás közepette a ChatGPT mesterséges intelligenciamodell is beszállt a találgatásokba, és átfogó elemzésében egy feleződés utáni árfolyam-előrejelzést adott a BTC-re.
2024. 04. 28. 00:01
Megosztás:

Ismét megjelenhet nyilvános programokon Károly király brit uralkodó

Ismét megjelenhet nyilvános programjain a brit uralkodó, akit az év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelnek.
2024. 04. 27. 23:00
Megosztás:

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 27. 22:00
Megosztás:

Új élelmiszeripari fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelkedő élelmiszeripari fejlesztéseket adott át, melynek során a Juice Products Zrt. kiskőrösi üzemét, valamint a TOLNATEJ tolna vármegyei Tejipari Zrt. szekszárdi üzemében megvalósult beruházásokat tekintette meg. A figyelemre méltó fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország kormánya jelentősen hozzájárul az élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 27. 21:00
Megosztás: