TAO bevallás - Számos új szabályt kell alkalmazni

A 2012 évre vonatkozó társaságiadó-bevallások elkészítésekor – többek között – a veszteségelhatárolásra, az alultőkésítésre, az elismert és nem elismert költségekre, illetve a látvány-csapatsportok támogatására vonatkozó, megváltozott szabályokat is alkalmazniuk kell a hazai vállalkozásoknak – mutat rá a MAZARS. A vezető könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint több ilyen módosítás pontos alkalmazását kiemelten vizsgálja idén az NAV.

TAO bevallás - Számos új szabályt kell alkalmazni

Közeledik a 2012. évi társaságiadó-bevallás 2013. május 31-i leadási határideje. A korábbi évekhez hasonlóan idén is történtek olyan, a társasági adózást érintő kisebb-nagyobb változások, amelyekre a bevallások elkészítésekor figyelniük kell az adózóknak. „Különösen fontos, hogy a cégek pontosan ismerjék az adóalap-csökkentését korlátozó változásokat, hiszen ezek a módosítások általában olyan területeket érintenek, amelyeket egyébként is kiemelten vizsgál az adóhatóság. Így a szabályok nem naprakész ismerete könnyen adóhiány megállapításához, illetve bírsághoz vezethet” – hívja fel a figyelmet Csizmadia Heléna, a MAZARS adóigazgatója. A MAZARS szerint a következő területeken érdemes a módosított szabályokat áttekinteni:

 

1. Veszteségelhatárolás

 

A veszteségelhatárolás lehetőségét jelentősen korlátozza több, 2012-ban hatályba lépett szabályozás, így például az elhatárolt veszteséget csak a veszteség figyelembe vétele nélkül számított adóalap maximum 50%-áig lehet felhasználni. A korlátlan veszteségelhatárolásnak tehát továbbra sincs akadálya, csak az igénybevétel tolódhat el a későbbi adóévekre a szóban forgó korlátozó szabály miatt. Átalakulás és cégvásárlás esetén csak bizonyos feltételek fennállása esetén van mód a veszteség felhasználására. „Azok a társaságok, amelyek átalakulásban vettek részt, vagy amelyek közvetlen tulajdonosa megváltozott, és a korábbi évekről veszteséget hoztak át, a veszteség felhasználás előtt mindenképpen győződjenek meg arról, hogy a 2012-es szabályok szerint jogosultak-e erre” – tanácsolja a MAZARS szakértője.

 

2. Nem realizált árfolyamnyereség

 

A MAZARS szerint a hazai cégek jelentős része nem ismeri azt a kedvező új szabályt, amely halaszthatóvá teszi az év végi egyes átértékelésből adódó, nem realizált árfolyamnyereség adózását. A 2011-es beszámolókban nagyon sok társaság rendkívüli mértékű árfolyamveszteséget kényszerült kimutatni az év végi gyenge forint-euró árfolyam miatt (311 Ft). Ehhez képest a tavaly évi végi árfolyam (291 Ft) jelentős „javulást” hozott, így a mostani záráskor ezek az átértékelések jelentős nyereséget jelenthetnek, amelyekkel – választás szerint – az adóalap csökkenthető. Az adózás ugyanis halasztható addig, amíg az árfolyamnyereség realizálódik. Fontos, hogy ez a szabály nem minden átértékelésre, csak a fedezeti ügylettel nem fedezett, külföldi pénzértékre szóló befektetett pénzügyi eszközök és hosszú lejáratú kötelezettség átértékelésére alkalmazható.

 

3. Alultőkésítés

 

A saját tőke mértékét jelentősen meghaladó hitelek utáni kamat adóalapból történő levonását tiltó szabály (közismert nevén: „alultőkésítési szabály”) 2012-től kiterjed a kamatmentes kötelezettségekre is, ha az adózó a kamat szokásos piaci mértékével a transzferár szabályok alapján csökkenti adóalapját.A korábbi joghézagot befoltozó törvénymódosítás ugyanakkor „túlteljesítette” eredeti célját. 2012-ben ugyanis nem csak a hitelezési, hanem egyéb kötelezettségeket – így például a bérleti díjat is, ha azzal kapcsolatban adóalap módosítás volt – is figyelembe kell venni a kötelezettség sajáttőke-arányának számításakor. Ugyanakkor egyes pénzkövetelések pedig levonhatóak lettek a kötelezettség napi átlagos állományából – így akár az adófolyószámlán mutatkozó túlfizetés összege is. „2013-tól, az ismételten változott törvény rendezi ezeket a furcsaságokat, de ez, sajnos, visszamenőleges hatállyal, 2012-re nem alkalmazható. Ezért fontos, hogy minden az alultőkésítettségi témában érintett társaság részletesen tájékozódjon az aktuális szabályokról” – foglalta össze Csizmadia Heléna.

 

4. Látvány-csapatsport támogatása

 

A látvány-csapatsport társasági adókedvezménye csak akkor érvényesíthető a 2012-es adó terhére, ha a támogató 2012. december 31-ig kézhez vette a támogatói igazolást és eddig az időpontig a támogatás átutalása is megtörtént. További feltétel az átutalás teljesülésének bejelentése az adóhatóságnak az utalást követő 8 napon belül, amelyhez ugyancsak mellékelni kell a támogatási igazolás másolatát, továbbá az átutalást igazoló bankbizonylatokat is. „A bejelentés késedelmes teljesítése vagy elmulasztása esetén 2012-re mulasztási bírság szabható ki, 2013-tól pedig az ilyen adminisztratív mulasztásnak jogvesztő hatálya van” – mutatott rá a MAZARS adóigazgatója.

 

5. Osztalék

 

Új osztalékfogalom került be a törvény szövegébe. Ezért, ha külföldi társaságtól kapott osztalékkal szeretnénk az adóalapot csökkenteni, meg kell vizsgálni, hogy milyen elvet követ az osztalék elszámolásának számviteli módja a külföldi társaságnál. Amennyiben pedig az ottani szabályozás alapján az osztalékot az adózás előtti eredmény terhére kell elszámolni, nem lehet ezzel az itthoni adóalapot csökkenteni.

 

6. Elismert költségek/Nem elismert költségek

 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a reprezentáció, üzleti ajándék esetében megint nem kell az adóalapot megnövelni. Az ilyen juttatások esetében újra személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Egyszerűsödtek az adományra vonatkozó szabályok: kiemelkedően közhasznú, közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezet, a Magyar Kármentő Alap, illetve a Nemzeti Kulturális Alap részére adható adomány esetén nincs szükség a támogatott pozitív eredményre vonatkozó nyilatkozatára és az ezt igazoló beszámolóra ahhoz, hogy a juttatott összeg a vállalkozás érdekében elismert költségnek minősüljön. A támogatott által kiállított igazolásra azonban továbbra is szükség van, ahhoz, hogy az adóalapot ne kelljen a támogatás összegével megnövelni. Adománynak nem minősülő ingyenes juttatás esetében azonban rendelkezni kell a juttatásban részesülő pozitív eredményére vonatkozó nyilatkozatával. Mindenképpen növeli az adóalapot, ha az ingyenes juttatást külföldi személynek vagy üzletvezetési helye alapján külföldi illetőségű szervezetnek adták. Nem elismert költség társasági adó szempontjából a K+F közvetlen költsége, ha az az adózó vállalkozási, illetve bevételszerző tevékenységéhez nem kapcsolódik.

 

7. Bejelentett immateriális jószág/bejelentett részesedés

 

2012-től nemcsak a bejelentett részesedés, hanem az ún. bejelentett immateriális jószággal kapcsolatos árfolyamnyereség is adómentes. Bejelentett immateriális jószágnak minősül az a jogdíjbevételre jogosító szellemi termék, vagyoni értékű jog, melynek megszerzést 60 napon belül bejelentették az adóhatósághoz. A legalább egy évig a könyvekben nyilvántartott bejelentett immateriális jószág értékesítésén, illetve az apportként történő kivezetésen elért nyereség levonható a társaságiadó-alapból, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha a kivezetés miatt veszteség keletkezik, az adóalap növelő tétel lesz. Bejelentett részesedésre elszámolt értékvesztés úgyszintén nem vonható le az adóalapból. Feltételes adómentesség érhető el azon immateriális jószágok esetében elért árfolyamnyereségén, amelyeknél ugyan bejelentés nem történt (pl. korábbi években történt megszerzéskor), de az adómegtakarítást lekötött tartalékként tartja nyilván a társaság, és azt három éven belül újabb immateriális jószág megszerzésére használja fel.

 

8. Termőföldből átminősített ingatlanvagyon

 

A termőföldből átminősített ingatlanvagyonon szerzett jövedelemnek – akár az ingatlan, akár a cég kerül eladásra – a törvény által megadott szokásos eredményt (ingatlan/részesedés bekerülési értékének a tartási időszakra számított napi 0,3 százaléka) meghaladó részével kétszer is meg kell növelni az adóalapot, azaz, erre a részre az adóteher háromszoros. 9. Visszavásárolt részesedés A Számviteli törvény visszavásárolt saját részesedés elszámolásával kapcsolatos változásával összhangban (2012-től a visszavásárolt saját részesedés névértéket és könyv szerinti értékét a saját tőke változásaként kell elszámolni) a visszavásárolt saját részesedés bevonása miatt már nem kell csökkenteni a társasági adó alapot.

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél című pályázat nyerteseinek figyelniük kell arra, hogy a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyéhez kötött - hívta fel a figyelmet a hivatal pénteki közleményében.
2024. 05. 04. 18:00
Megosztás:

A rendszeres megtakarítók átlagosan 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta.
2024. 05. 04. 17:00
Megosztás:

Mit tehetünk az egyre gyakoribb betörések ellen?

Érdemes átgondolni, milyen módon védekezhetünk a különböző vagyon elleni bűncselekmények ellen. A szakember szerint a leghatékonyabb még mindig a biztonsági kamera felszerelése, ám van egy két szabály, amikre érdemes odafigyelnünk, ha ilyen módon akarjuk biztosítani a védelmünket.
2024. 05. 04. 16:00
Megosztás:

Komoly bírságot kapott a 4Life Directre

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) negyvenmillió forint bírságot szabott ki a 4Life Directre és biztosító-partnereire, mert hiányosan teljesítették korábbi vállalásukat, a fogyasztóknak csak egy részét kompenzálták - tájékoztatta a versenyhatóság pénteken az MTI-t.
2024. 05. 04. 15:00
Megosztás:

Nehezen talál magára a használtautó-import

Noha a hazai jövedelmek reálértéke ismét felfelé ível, a kereslet növekedése az autópiacon ezt csak bizonyos késéssel fogja követni - kommentálta a használt személyautók importjára vonatkozó legfrissebb adatokat pénteki elemzésében Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.
2024. 05. 04. 14:00
Megosztás:

Áprilisban kilőtt az újautó-piac

A Datahouse által közétett, legfrissebb adatok szerint idén áprilisban 10 402 új személyautót helyeztek forgalomba.
2024. 05. 04. 13:00
Megosztás:

Alig élénkült a lakásépítés az első negyedévben

2024. első negyedévében 2779 új lakás épült, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4524 volt, 9,3 százalékkal maradt el a 2023. azonos időszakitól - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 04. 12:00
Megosztás:

Keresettek az EU-kötvényeket

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint az Európai Unió egyre közelebb jár annak a céljának az eléréséhez, hogy a tőkepiaci szereplők szuverén kötvénykibocsátónak tekintsék.
2024. 05. 04. 11:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság meghosszabbítja a mezőgazdasági és halászati engedélyeket

Az Európai Bizottság hat hónappal meghosszabbítja azokat az ideiglenes intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az uniós tagországok kormányai számára, hogy állami támogatást fizessenek a piaci zavarok által érintett mezőgazdasági és halászati termelőknek - közölte csütörtökön a brüsszeli testület.
2024. 05. 04. 10:00
Megosztás:

Lassú változás megy végbe a magyarországi használtautó-piacon

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak, azonban már látható, hogy középtávon a most feltörekvő márkák lesznek keresettek - vélekedik Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója a használtautó-kereskedő hálózat közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2024. 05. 04. 09:00
Megosztás:

Hazánknak szüksége van Kínára

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére - mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a Kína-Magyarország Övezet és Út Pragmatikus Együttműködés Tematikus Fórumon.
2024. 05. 04. 08:00
Megosztás:

A DOT lenyűgöző piaci kapitalizációja, az ICP felgyorsítja a globális terjeszkedést, míg vezető elemzők ezt az új kriptót tartják a következő 100-szoros érmének

Az Internet Computer coin lenyűgöző évet tudhat maga mögött, amely során dominanciáját mutatta a grafikonokon, hiszen az ára éves szinten (YTD) 135%-kal növekedett. E lendületre építve, az Internet Computer Crypto bejelentette terveit a globális terjeszkedés felgyorsítására, amit az átalakító ICP Global Community Town Hall révén kíván megvalósítani.
2024. 05. 04. 07:00
Megosztás:

Új holdingvállalatot hoz létre a 4iG Nyrt.

A 4iG Nyrt. új holdingvállalatot alapít 4iG Űr és Technológiai Zrt. néven, amelynek főbb piaci területe lesz az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizáció - közölte a 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 05. 04. 06:00
Megosztás:

Idén nyáron egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be. Ezzel 2024. július 1-jétől az MVM Next az országban egyedülálló módon, egységes márka alatt szavatolja a földgáz- és a villamos energia egyetemes szolgáltatást az ügyfeleknek - közölte az MVM Next csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 04. 05:00
Megosztás:

A Dunántúl bőségesen a Tiszántúl alig részesül csapadékban

Záporok öntözik előbb az ország délnyugati, majd északkeleti felét, de csak a Dunántúlon várható nagyobb mennyiségű csapadék, míg a Tiszántúlon többfelé alig fog esni, és tovább szárad a talaj - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 04. 04:00
Megosztás:

Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni

Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni a "drasztikusan csökkenő megrendelések" miatt - írta a vállalat közlését idézve az economedia.ro.
2024. 05. 04. 03:00
Megosztás:

Eldőlt! Betiltják a dízel és a benzines autókat - mutatjuk a pontos dátumokat

Világszerte forradalmi változások várnak az autóiparra, ahogy egyre több ország tervezi a belső égésű motorokkal szerelt járművek forgalmazásának betiltását. Az Európai Unió is tervezi fokozatosan kiszorítani a piacról a benzines és dízelmotorral szerelt autókat, míg más országok eltérő ütemterveket dolgoztak ki. Nézzük, melyik országban melyik év a nagy vízválasztó (azaz inkább benzin- és dízelválasztó év)!
2024. 05. 04. 02:00
Megosztás:

Az állattartás mindig meghatározó elem lesz a mezőgazdaságban

Az Agrárminisztérium (AM) a jövőben is elkötelezett az ágazat segítése mellett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre - mondta az AM parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján a minisztérium közleménye szerint.
2024. 05. 04. 01:00
Megosztás:

Anyu pincéjéből a kriptópiac élére

A Sealana egy újonnan indított Solana mém érme, amely váratlanul komoly vihart kavart, miután az előértékesítés első óráiban máris 125 ezer dollárt gyűjtött össze. Ez a korai siker tükrözi a piac mém érmék iránti csillapíthatatlan étvágyát, még akkor is, amikor más kriptovaluták küszködnek.
2024. 05. 04. 00:01
Megosztás:

Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet a NAV

Az egyszerűbb és kényelmesebb adózás érdekében Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 03. 23:00
Megosztás: