Játékosok klubcseréi és trendek az európai fociban

Az átigazolási időszak és egyúttal a nagyobb játékosmozgások lezárultához közeledve, illetve a bajnokságok kezdetével elindul az esélyek latolgatása a számok nyelvén is. A „Study on Transfer System in Europe” című tanulmány szerint a futball, mint iparág működése nem sokban különbözik a gazdaság egészének működésétől. A jelenlegi igazolási rendszerről pedig elmondható: képes a versenyből fakadó egyenlőtlenségeket valamelyest kiegyensúlyozni.

Játékosok klubcseréi és trendek az európai fociban

Az Európai Klubszövetség (ECA) 2012-ben már vizsgálta az átigazolási rendszert, ami azonban sokszor személyes tapasztalatokon alapuló, szubjektív értékítélet lett. Éppen ezért most a rendszert irányító realitásokat keresve bízta meg a PwC-t és az olaszországi LIUC Egyetemet egy átfogó tanulmány elkészítésével.

 

A kutatás alapját az összes 2011-12 és 2012-13-as szezonban történt európai klubcsapatot érintő nemzetközi átigazolás adta. Ez szám szerint összesen 14 322 transzfert jelent 5147 millió dollár értékben. Ennek 66%-a (9511) az európai UEFA-országokból indult, a maradék 34% pedig a nem UEFA-országokba be- és kiáramló játékosigazolások között oszlott el - sorrendben a labdarúgás fellegvárának számító Dél-Amerikába (14%), majd Ázsiába (8%) és Afrikába (7%). A legtöbb Európán kívüli transzfert a portugál bajnokságban regisztrálhatták: Portugáliában a klubok legtöbbet Dél-Amerikával kötnek üzletet.

 

Egy átlagos európai játékostranszfer 0,4 millió dollárba kerül. Ha azonban nem számoljuk a többnyire pénzmozgás nélküli eseteket, azaz a lejáró szerződésű játékosokat (az átigazolások 73%-a), vagy a kölcsönadásokat (14%), akkor ez az összeg értelemszerűen magasabb, mert akiért fizetnek, azok átlagos átigazolási díja 2,7 millió dollár.

 

Az öt topbajnokság (a francia Ligue 1, a német Bundesliga, az angol Premier League, a spanyol La Liga és az olasz Serie A) klubjai esetében összesen 5491 igazolás történt a két szezon alatt. A legtöbb élő szerződéssel rendelkező játékos átigazolását Olaszországban jelentették be (szám szerint 856-ot, ami több mint kétszer annyi transzfert jelent, mint a listán az olaszok után következő angol liga esetében), ám az elmúlt két évben a szigetországban költötték a legtöbbet játékosokra (1369 millió eurót). Szintén a Premier League deficitje a legmagasabb, azaz az angol kluboknál nyílt legtágabbra az olló az igazolásokra költött és az azokból befolyó pénzösszeg között.

 

Érdekesség, hogy a La Liga csapatai az elmúlt két évben 551 millió Eurót költöttek játékosokra, bőven elmaradva az angolok kiadásaitól, ennek ellenére rendre két spanyol élcsapatnál érik el az átigazolási csúcsösszeget. Úgy néz ki, ez a 2014/2015-ös szezonban sem lesz másképp - az idei világbajnokság két dél-amerikai sztárja is klubot cserélt: a Barcelona 81 millió eurót fizetett a Liverpoolnak az uruguayi botrányhős Louis Suárezért, míg a vb legjobbjának választott kolumbiai James Rodríguez 80 millió eurót ért a Real Madridnak. 

 

Annak érdekében, hogy könnyebben azonosíthatóak legyenek az igazolási rendszert meghatározó trendek, az 54 UEFA-országot három csoportra osztották. „A legmagasabb csoportba tartozó országokban a fociipar fejlettebb és gazdagabb, így nem meglepő, hogy az itteni csapatok adják az európai futballbevételek 82%-át. Ezek az országok pedig gazdaságilag is jelentősen jobban teljesítenek, az összeurópai GDP 71%-a innen származik. Ebből is látható, hogy a foci is végső soron a gazdaság leképeződése: pozitív korreláció figyelhető meg a teljesítményben” – mondja Fekete Miklós, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási részlegének cégtársa.

 

 

A tanulmány rámutat, hogy a jelenlegi igazolási rendszer támogatja a méltányos újraelosztást a klubok között. A legmagasabb csoportba sorolt országok csapataiból 1054 játékos került ki más országok bajnokságaiba. Hasonló a helyzet a topligákban is: a tanulmány a topbajnokságokon belül is megkülönbözteti a csapatokat, az adott ligában elért eredményük alapján négy klaszterbe sorolja őket, melyek közül az első kettőből - az adott bajnokságban az első 10 között szereplők csapatok – 877 játékos igazolt a másik két klaszterbe tartozó klubokhoz. A redisztribúció mértéke értékben is hasonló: a legmagasabb csoport országai 1028 millió dollárt, míg a topligák első két klaszterének klubjai 904 millió eurót osztottak vissza az igazolások által.

 

„A szurkolói bázis adja a klubok profittermelő képességét, hiszen a több szurkoló több kereskedelmi és közvetítési bevételt is jelent. Az igazolási rendszer hivatott arra, hogy ennek a hihetetlen gazdagságnak egy részét újraosszák a többi, kisebb csapatnak is, így kiegyenlítve a versenyhelyzetet. E mellett azonban a játékosok szabad mozgását is támogatja a rendszer, jelenleg az igazolások 73%-a a szerződés lejártával, klubok közötti pénzmozgás nélkül történik ” – tette hozzá Fekete Miklós.

 

Az igazolási rendszer fontos eleme a kölcsönbe adás és vétel is, mely a tanulmány szerint az európai klubok esetében főként 23 év alatti futballistákat érint. Az öt topbajnokságban a kölcsönadások csupán 11%-ában kapott pénzt a játékjog felett rendelkező csapat, mely szintén a versenyegyensúlyt szolgálhatja. Csakúgy, mint az a tény, hogy az elmúlt tíz évben összesen 578 csapat (átlagban országonként 11 különböző együttes) léphetett nemzetközi porondra a különböző UEFA-rendezvényeken, és juthatott jó Bajnokok Ligája vagy Európa Liga szereplés esetén extra bevételekhez.

 

A tanulmány a magas ügynöki díjakra is felhívja a figyelmet, a szerepük alapos átgondolására figyelmeztet. A klubügynökök 865 igazolásban vettek részt – jellemzően az UEFA-országokon belül történő tranzakciók során -, díjuk a két év alatt 254 millió dollár volt, ami az igazolások értékének 14,6%-ára rúg.

 

A FIFA útmutatása alapján az átigazolási díj öt százaléka a nevelőegyesületet illeti, tehát azt a klubot, mely a játékost fiatal korában edzette, tanította és invesztált tehetségébe. Ez a kompenzációs rendszer a PwC és LIUC Egyetem szerint az elmúlt két évben összesen 57,9 millió dollárral segítette a többnyire kisebb, az átigazolási licitálásba bekapcsolódni nem tudó klubokat, ami azonban a térség transzferkiadásainak csupán 1,15%-át jelenti. 

 

„A PwC tanulmánya tehát rámutat, hogy a jelenlegi rendszer képes a versenyből fakadó egyenlőtlenségeket valamelyest kompenzálni, ám nagyobb fokú transzparencia, a játékos ügynökök jutalékának egységesítése, valamint a nevelési költségek rendezése az európai klubfutball javára válna” – összegezte Fekete Miklós.

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. közel harminc forint osztalékot fizet részvényenként

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. bruttó 29,45 forint osztalékot fizet részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 04. 26. 06:01
Megosztás:

Nagy beruházások és fejlesztések kezdődnek Nagykanizsán

Hat nagyobb projekttel indulhatnak el Nagykanizsán a Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) első beruházásai, erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése.
2024. 04. 26. 05:30
Megosztás:

A NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át - írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 04. 26. 05:00
Megosztás:

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás: