Hírek > Vám- és pénzügyőrök vágya: kiszámíthatóság, méltányos fizetés >

Vám- és pénzügyőrök vágya: kiszámíthatóság, méltányos fizetés

2016.03.24 23:01
Kiszámíthatóságot, méltányos bérezést és életpályamodellt kérnek a vám- és pénzügyi dolgozók a Nemzeti Adó és Vámhatóság (NAV) irányítóitól - fogalmazott a Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Holecz Gábor szerint a NAV-nál folyó szervezeti átalakítás - amelynek része a vám- és pénzügyi (adóügyi) igazgatási szervezet létszámának csökkentése is - veszélyezteti a vám- és pénzügyi terület működését, csökkenti a minőségi munkavégzés lehetőségét.

 

A VPDSZ elnöke annak a véleményének is hangot adott, hogy a vám- és az adóigazgatási terület összevonása szervezetileg nem volt szerencsés, a két szervezet munkája külön-külön hatékonyabb volt. Például hathatósabb fellépést tett lehetővé a fegyvercsempészet, valamint a pénzmosás ellen. A NAV átalakítása során olyan "létszámmódosulások történtek", amelyek veszélyeztetik a NAV működését - tette hozzá.

 

Ezt a véleményt osztották az Európai Vám- és Adóügyi Szervezetek Uniójának (UFE) vezetői is, akik szintén jelen voltak a sajtótájékoztatón. Az uniós országokban általában a gazdasági válság miatt megnyirbálták a kormányok e terület finanszírozását is, ami Serge Colen UFE elnök szerint megengedhetetlen. Ez ugyanis veszélyezteti a terrorizmus elleni uniós fellépést is - mondta. Hozzátette: szorosabb együttműködésre van szükség az uniós tagállamok vám- és adóhatóságai, de más állami szervezetei között is.

 

Ezt a véleményt tudatták Pierre Moscovicivel, az unió adóügyi biztosával is. A VPDSZ elnöke elmondta: az együttműködés jegyében szeretnék uniós kollégáikkal megismertetni az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) magyar tapasztalatait, és szorgalmazzák a szorosabb európai együttműködést. Újságírói kérdésre közölte: a NAV-nál 21-22 ezren dolgoznak, és a múlt év októberétől ez év márciusáig mintegy 1000-1200 dolgozó munkahelye szűnt meg.

 

Kapcsolódó kalkulátor:

Mennyi a fizetésem valójában? 


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák