Hírek > Befektetési tipp: Itt az idő olajat venni! >

Befektetési tipp: Itt az idő olajat venni!

2016.08.10 07:15
Nagyot fordult a kőolaj árfolyama pár nappal ezelőtt. Hamarosan a csökkenő trendcsatornából is kitörhet a kurzus és célba veheti a júniusi csúcsát. (forrás: ERSTE Befektetési Zrt.)

Napokkal ezelőtt rally kezdődött a kőolajban. Az árfolyam 39,2 dollárról fordult pozitív irányba, és az emelkedést két hónapig tartó mélyrepülés előzte meg. Június első felében még 51,5 dollár felett járt az árfolyam, a múlt héten pedig már a 200 napos mozgóátlag alá esett és április óta nem látott minimumra süllyedt a kurzus.

 

Itt megérkezett a fordulat és a múlt hét eleje óta látványosan emelkedik az árfolyam. Az MACD indikátor is a napokban adott vételi jelzést. Tegnap a csökkenő trendcsatorna felső élét és a 20 napos mozgóátlagot tesztelte az árfolyam, az akadály áttörésével pedig a 44,5 dolláros ellenállás a következő célpont ahol a 20 napos mozgóátlag is húzódik. Ez nem nevezhető komolyabb ellenállásnak, erős szint az 50-51,5 dolláros zónában húzódik, ezért célárfolyamnak is 50 dollár környékét jelöljük meg. Stop-loss megbízást a 200 napos mozgóátlag alá tehetjük 40,5 dollárhoz.

 

Komoly short állomány épült az olajban

 

 

A határidős eladási kontraktusok száma az utóbbi hetekben meredeken emelkedett, és elérte a 0,295 millió darabot. A lenti grafikonon látható, hogy jelenleg már elég magas ez az állomány és a hirtelen short zárások pedig felfelé hajthatják az árakat, hasonlóan magasan csak idén januárban volt az elmúlt években, és akkor az olaj árfolyama lokális mélyponton volt.

 

olaj árfolyama

 

Informális ülést tarthat az OPEC

 

A tegnapi nap fő hajtóereje az a szóbeszéd volt, miszerint hamarosan informális OPEC ülés lehet, ahol ismét a kínálat csökkentése lehet a téma. A találkozóra szeptember végén kerülhet sor, egyébként nem ez az első alkalom, hogy a szervezet azt ígéri, hogy a piac stabilizálásáról folytat tárgyalásokat. A legutóbbi dohai egyeztetésen nem sikerült a kitermelési szintek befagyasztásáról megállapodni.

 

Mohammed Saleh Abdulla Al Sada az OPEC elnöke arról is beszélt, hogy a következő negyedévekben tovább emelkedhet az olaj iránti kereslet. A nyár elején a bővülő olajkínálat (túlkínálat a finomított termékekből), romló finomítói marzsok és a Brexit is hozzájárult az eséshez.

 

A kínálati oldal

 

A kínálati oldal szempontjából érdemes Nigériát és Líbiát megemlíteni. Az előbbi országban számos fegyveres támadás volt olajipari létesítmények ellen, így a termelés is látványosan visszaesett. A felkelőkkel jelenleg tárgyal a kormány, de így is kicsi a valószínűsége hogy rövidtávon rendeződjön a termeléskiesés.

 

Líbia kapcsán sem várható komolyabb felfutás a közeljövőben. Korábban 1,6 millió hordónyi kitermelési kapacitása volt az országnak naponta, a Citi szerint pedig a jelenlegi helyzet alapján napi 320 ezres kitermelés a reális kapacitás, de a politikai helyzet miatt ez is kétséges.

 

Az Egyesült Államok olajkitermelése több mint egy éve stabil csökkenést mutat. A 9,6 millió hordós csúcsról 8,6 millió hordóra esett vissza a napi olajkitermelés. A Baker Hughes jelentése alapján a fúrófejek száma nőtt az elmúlt hetekben, viszont a tengerentúli kitermelés alakulásában ez csak hónapokkal később fog lecsapódni.

 

tengerentúli olaj kitermelése

 

 

Határidős lejáratok

 

Az elmúlt hónapokban a kőolaj spot illetve a határidős árfolyamának különbsége ismét egyre nagyobb lett, vagyis az olaj határidős görbéje egyre meredekebbé vált. Például a 2017 augusztusi lejárat és a spot árfolyam között jelenleg 5,3 dollár a különbség. Ezt a jelenséget contangónak nevezzük és egyfelől az árak emelkedésére utal, másrészt hosszabbtávon ez veszteséget jelent a befektetőknek. Az alábbi ábra felső részében a spot árfolyam és a jövő augusztusi lejárat különbsége látható. Az olaj év eleji mélypontjánál volt a legnagyobb a spread, és a júniusi mélypont alkalmával 2 dollárra szűkült 12 dollárról, és jelenleg az árfolyam emelkedésével ismét egyre nagyobb a spread.

 

kőolaj spot áfolyam

  

Szezonalitás


Az olaj piacán tapasztalható szezonalitást mutatja az alábbi ábra, ami alapján elmondható, hogy átlagban (15 alkalomból 10-szer) január elejéhez képest decemberben feljebb zárt az olaj árfolyama, és az emelkedés csúcspontja nyár közepére esik. Ez alapján pedig még a következő egy-két hónapban is folytatódhat a kőolaj emelkedése.

 

olajÉs erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák