Összeomlott az angol font - hazajönnek a magyarok?

Szegény angliai magyarok (és lengyelek, románok), most jól pórul jártak. Legalábbis azok, akik kimentek dolgozni abban a reményben, hogy félretett pénzükből néhány év alatt majd megváltják a világot és a jó sok angol fontból új életet kezdenek az Óhazában. Nekik most elő kell venniük újra a matekot.

Összeomlott az angol font - hazajönnek a magyarok?

Az angol font csúnyán kifeküdt az elmúlt hónapokban

 

Mi is történik lényegében? Először is érdemes érteni egy kicsit a devizapiacok működéséhez. Hogy hány forintba is kerül épp egy angol font az két dologtól is függ, melynek oka az, hogy a GBP/HUF árfolyam egy kettős árjegyzés eredményeként adódik. Mivel az angol fontot (GBP) nem jegyzik közvetlenül a tőzsdén a forinttal (HUF)szemben, így a két pénzt csak az EURÓ közbeiktatásával lehet egymásba átváltani.

 

Tehát az angol fontot első lépésben EUR-ba, az EUR-t második lépésben HUF-ra kell váltani. Így tehát a szegény angliai vendégmunkások, akik GBP-ben kapják a fizetésüket, de azt hazautalva HUF-ban akarják (majd) elkölteni kénytelenek két tőzsdei árfolyamot is megrizikózni.

 

1. GBP/EUR

2. EUR/HUF

 

Nézzük meg miért DUPLA KOCKÁZAT ez most!

 

1. GBP/EUR - a BREXIT miatt (Nagy Britannia elhagyja az Uniót) az angol font hatalmas zuhanásba kezdett, ami azt jelenti, hogy egy euróért egyre több fontot kell adni. Vagy ha fordítva nézzük a kivándorlók szemszögéből, akkor ők azt érzik, hogy a rossz angol fontjukért egyre kevesebb eurót tudnak venni. De ez csak a probléma első része.

 

Egy fontért egyre kevesebb eurót adnak

 

 

2. EUR/HUF - a magyar gazdaságot immár két hitelminősítő is felminősítette, ezzel ismét a befektetésre ajánlott kategóriába került Magyarország. A magyar gazdaság így ismét a befektetők célpontjába kerül, ami azt jelenti, hogy a forint is szexibb lett. Ennek eredménye az, hogy erősödik a forint az euróval szemben és 1 EUR az eddigi 315-320 Ft helyett már csak közel 300 Ft-ot ér. Ez a probléma második része.


Egy EUR viszont egyre kevesebb forintot ér

 

 

A két probléma együtt: duplaszívás

 

Tehát ha összerakjuk az előzőekben bemutatott két devizapiaci problémát, akkor józan paraszti ésszel belátjuk: egy angol font egyre kevesebb eurót ér, amely euró egyre kevesebb forintot ér. Puff neki! Az elmúlt közel fél évben a GBP/HUF kurzusa 440-ről 340-re csökkent és még egyáltalán nem biztos, hogy ez itt az alja!


Az angol font forintban - mélyrepülésben

 

 

Lehet, hogy ezen az árfolyamon már nem annyira vonzó az angliai munkavégzés? 

 

Bár aki hosszabb távon sem tervezi a hazamenetelt és hazautalnia sem kell semmit, annak nem sok vizet zavar az életében, hogy éppen most mennyi a GBP/HUF árfolyam, hiszen fontot keres és fontot is költ.

 

Kapcsolódó cikkünk: Miért omlott össze az angol font?

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

Tovább erősödött a forint

Fél százalékkal emelkedett a forint árfolyama kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon az MNB elemzői várakozásoknak megfelelő kamatemelését követően.
2021. 08. 24. 20:00
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött kissé a forint kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 24. 08:30
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult, alig változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 23. 19:30
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest.
2021. 08. 20. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 19. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 18. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött kissé a forint szerdán reggelre az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 18. 08:00
Megosztás:

Biztonságos és átlátható digitális pénzügyek – saját kriptoindexet indított egy magyar tulajdonú fintech

BlockBen Index Token, vagyis BIT néven indított kriptoindexet a számos innovációs díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú BlockBen. A fintech szektor tipikusan olyan megoldásokat kínál, amelyek átláthatóbbá és egyszerűbbé teszik a digitális pénzügyeket. A digitális eszközök piaca 8 év alatt nőtt 1500-szorosára, így egyre többen érdeklődnek a szektor iránt. A hagyományos pénzügyi rendszerekben is fellelhetőek az új megoldások adott elemei, amelyek az újításoknak és a piac növekedésének köszönhetően egyre vonzóbbak a kriptovaluták világában.
2021. 08. 14. 17:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint estére

Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest: az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva erősödött, a frankkal összevetve viszont gyengült.
2021. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Nem sokat változott a forint árfolyama

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 08. 13. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Minimálisan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel a szerda esti szintekhez képest.
2021. 08. 12. 07:30
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, vegyesen alakult a forint árfolyama szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora reggel

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd estéhez viszonyítva.
2021. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint hétfő reggel a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon a péntek esti szintekkel összevetve.
2021. 08. 09. 08:00
Megosztás: