Konferencia a versenyképes oktatásról

A versenyképes oktatás megteremtéséről rendezett konferenciát az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden Budapesten.

Konferencia a versenyképes oktatásról

Az eseményen rendezett kerekasztal-beszélgetésen Palkovics László, az Emmi oktatásért felelős államtitkára kiemelte: az elkövetkező tizenöt-húsz évben annyi új szakma jelenik meg a piacon, hogy a mostani diákok kétharmada olyan munkakörben fog dolgozni, amely ma még nem létezik. Viszont nehézséget jelent felkészíteni a diákokat arra, amit ma még nem ismerünk - mutatott rá.
    

Az államtitkár úgy vélte, a megoldást az jelentheti, hogy fel kell készíteni a diákokat arra: életük során többször kell majd új dolgokat megtanulniuk. Az a tudás, amellyel akkor rendelkezünk, amikor befejezzük az iskolát, hamar elévül, de ez nem jelenthet problémát, ha megvan az a képességünk, hogy tanuljunk - mondta.
    

Palkovics László közölte: január óta intenzívebb társadalmi párbeszéd zajlik a következő nemzeti alaptantervről, a diákok túlterheltségéről. A tanár látja a legjobban, hogy mennyire fárad el az osztálya, és ettől függően eltérhet az alaptantervtől, hiszen nem annak "letudása", hanem elsajátítása a cél - tette hozzá.
    

Papp István, a HIPA alelnöke elmondta: a legtöbb iparágban új technológiai megoldásokat alkalmaznak, és így új szakmák alakulnak ki. Segítve és követve a munkaerőpiac változásait a HIPA arra törekszik, hogy egyre több innovatív technológiát alkalmazó befektetés és kutatás-fejlesztési beruházás jöjjön Magyarországra. A versenyképesség szempontjából lényeges az oktatás, hiszen ez az egyik legfontosabb tényező, amelyet egy befektető megvizsgál, amikor a beruházásról dönt - mutatott rá.
    

Pongrácz Ferenc, az AmCham elnöke hangsúlyozta: a világ gyorsan változik és a technológiai fejlődéssel a munkaerőpiacnak is tartania kell a versenyt. Az a cél, hogy a magyar fiataloknak hosszú távon is jövőképet biztosítsanak, és munkaerőpiaci szempontból fenntartható befektetői környezetet hozzanak létre - közölte.
    

A 2015-ben megrendezett, első Versenyképes oktatás konferencia célja az volt, hogy az érintettek - döntéshozók, pedagógusok, vállalati képviselők - együtt tekintsék át a munkaerőpiac oktatási rendszerrel szembeni elvárásait, a fejlesztendő területeket és az együttműködés lehetőségeit. További feladat olyan párbeszéd kialakítása a vállalatok és a kormányzat között, amely hozzájárul Magyarország hosszú távú munkaerőpiaci versenyképességének javításához. Az idei konferencia célja, hogy ebbe a párbeszédbe bevonja az oktatás legfontosabb szereplőit, a diákokat.
    

A konferencia részeként indította el az AmCham - a HIPA, az Emmi és az NGM szakmai támogatásával - a Tudsz jobbat! pályázatot, amelynek keretében a diákok kreatív formában, csoportosan fogalmazhatták meg gondolataikat a jövő iskolájáról és munkahelyéről. A felhívásra 39 pályamű érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium, valamint a törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola csapatának ítélte az első díjat.

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások, igényelhetők a diákhitelek

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások és igényelhetők a diákhitelek - mondta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2021. 08. 24. 05:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Ideje felkészülni az iskolakezdésre – digitális vagy offline család?

Nyakunkon a szeptember, és hamarosan újra becsengetnek az iskolákban. Idén remélhetőleg már nem az otthoni íróasztal vagy ebédlőasztal előtt kuporognak a diákok, hanem végre az iskolapadot koptathatják. Egy azonban biztos, fel kell készülnie a szülőknek egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatásra. A világ megváltozott, már nem lehet többé csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni, a diákoknak digitális eszközökre is szükségük van.
2021. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Változatlanul indul a tanév Montenegróban

A megszokott időben, szeptember elsején kezdődik a tanév Montenegróban, a tantermi oktatás 45 perces órákkal zajlik majd - közölte kedden a montenegrói oktatási minisztérium.
2021. 08. 19. 02:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás:

Várt ütemben bővült az európai gazdaság

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő lett a tegnap délelőtt közzétett második negyedéves eurózónás előzetes GDP adat.
2021. 08. 18. 15:00
Megosztás:

A magyar 17%-os GDP növekedést 2 ország is megverte Európában

Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt elég a spanyol 20 és az olasz 18,7 százalékos növekedés mögött.
2021. 08. 18. 14:00
Megosztás:

Többre lehet képes a magyar gazdaság

A második negyedévben 17,9 százalékkal növekedett a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint. A jó adat fényében akár 7 százalék feletti növekedés is elképzelhető 2021-ben.
2021. 08. 18. 07:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás: