Piaci sokkot okozna Donald Trump győzelme

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Brexit-népszavazás utáni rövid távú piaci sokkhoz hasonló reakcióra lehetne számítani abban az esetben, ha a keddi amerikai elnökválasztást Donald Trump nyeri. Egyes citybeli elemzői vélemények szerint ugyanakkor hosszabb távon komoly reálgazdasági veszteségeket, akár recessziót is okozhatna Trump győzelme, ha a republikánus jelölt végrehajtaná választási ígéreteit.

Piaci sokkot okozna Donald Trump győzelme

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a keddi elnökválasztás elé időzített helyzetértékelésében közölte: véleménye szerint a New York-i értéktőzsde és a Nasdaq részvényeiből válogató, széles merítésű S&P 500-as index Trump győzelme esetén hirtelen meredek ívben zuhanna, majd a gyenge dollár és a radikális gazdaságpolitikai irányváltások valószínűsíthető elmaradása nyomán felfelé indulna. Ez valamelyest hasonlítana arra a pályára, amelyet a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE 100-as indexe a brit EU-tagságról rendezett - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - júniusi népszavazás után bejárt - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.
   
A ház szerint két fő ok is van annak feltételezésére, hogy az S&P 500-ast alkotó részvények eladási nyomása nem tartana sokáig, és később a veszteségeknél nagyobb arányú erősödés lenne várható Trump győzelme esetén.
   
Az első ok az, hogy a dollár valószínűleg jelentősen gyengülne, mivel a piaci szereplők közül sokan számítanának arra, hogy az amerikai monetáris politika a korábban vártnál hosszabb ideig maradna lazább alapállású.
   
Donald Trump győzelme után ugyanis a tőke átmenetileg más hagyományosan biztonságosnak tartott - elsősorban japán jenben vagy svájci frankban denominált - fejlett piaci eszközökbe áramlana, az emiatt gyengülő dollár pedig jól jönne az S&P 500-asban domináns súllyal szereplő multinacionális nagyvállalatok versenyképességének.
   
A Capital Economics londoni elemzői szerint mindez ellentételezhetné azokat a piaci félelmeket, amelyek a republikánus jelölt külkereskedelemi programjával szemben várható protekcionista ellenintézkedésekhez fűződnek.
   
A ház szerint a második fő ok az, hogy ha Donald Trump meg is nyeri az amerikai elnökválasztást, nem biztos, hogy győzelme valóban olyan radikális változásokkal járna, amelyektől sokan félnek. Trump elnökként jó eséllyel enyhítene a kereskedelmi politikával kapcsolatos retorikáján, és költségvetés-politikai elképzeléseit is nehezen tudná áthajtani a Kongresszuson.
   
Mindemellett Trump elnökké választásának geopolitikai következményei sem lennének feltétlenül és egyértelműen negatívak - érvelnek tanulmányukban a Capital Economics londoni elemzői.
   
Mindezek alapján a ház azzal számol, hogy Donald Trump győzelme esetén az S&P 500 részvényindex rövid távon 2000 pont alá zuhanna, ám a cég elemzői ebben az esetben sem látnának okot arra, hogy módosítsák 2017 végére szóló előrejelzésüket, amely 2300 pontos S&P 500-as évzáró szintet valószínűsít.
   
Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői Trump esetleges győzelmének hosszú távú reálgazdasági hatását modellezték különböző forgatókönyv-változatok alapján.
   
A ház közölte: továbbra is a demokrata jelölt, Hillary Clinton győzelmét, valamint a demokrata ellenőrzésű szenátus és republikánus többségű képviselőház kombinációját tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Ennek megvalósulása esetén a cég 2 százalék körüli éves amerikai gazdasági növekedésekkel számol a belátható előrejelzési távlatban.
   
Az Oxford Economics azonban kidolgozott Trump győzelmének esetére egy mérsékelt - "Trump moderate" -, és egy kedvezőtlen - "Trump adverse" - forgatókönyvet is.
   
A mérsékelt forgatókönyv azzal számol, hogy Trump elnökként alaposan "felvizezi" választási ígéreteit, vagy azok teljes körű végrehajtásának a Kongresszus állja útját.
   
E forgatókönyv alapján a Trump-kormány a kínai importra 15 százalékos, a mexikóira 10 százalékos vámot vet ki, és a két ország megtorlásként hasonló vámokat ró ki az amerikai termékekre, de végül az amerikai kormány 2018 végéig törli e vámokat.
    

A Kongresszussal folytatott intenzív tárgyalások nyomán a Trump által megígért 10 ezer milliárd dollár összértékű adócsökkentésből végül ezer milliárd dollárnyi valósul meg, és ennek 75 százalékát fedezi a költségvetési kiadások csökkentése.
   
A Trump-kormány évente 600 ezer illegális bevándorlót toloncol ki az Egyesült Államokból.
   
E mérsékelt forgatókönyv alapján az Oxford Economics londoni szakértőinek modellszámításai szerint az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) nominálértéken fél százalékkal lenne alacsonyabb 2017-ben a cég alapeseti előrejelzésénél.
   
A "Trump adverse" forgatókönyv szerint ugyanakkor Donald Trump jóval nagyobb - bár így sem teljes - mértékben tudja megvalósítani választási ígéreteit.
   
Ennek alapján az amerikai kormány a kínai és a mexikói importra 45, illetve 35 százalékos, a dél-koreai és az indiai importra egyaránt 20 százalékos vámokat vet ki Trump teljes hivatali idejére, az ezer milliárd dolláros adócsökkentést teljes mértékben a költségvetési kiadások lefaragásával fedezi, és évente 1,4 millió illegális bevándorlót toloncol ki.
    

Az Oxford Ecomomics számításai szerint e forgatókönyv esetén az amerikai gazdaság 2018 végén recesszióba kerül, és 2020 végére a nominális amerikai GDP-érték hozzávetőleg 5 százalékkal lenne alacsonyabb az alapeseti előrejelzésnél.

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Az Egyesült Államok evakuálja a nagykövetség személyzetét

Az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség - még az afgán fővárosban tartózkodó - személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba - jelentette be vasárnap Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában.
2021. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének (ügyvivő) vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.
2021. 08. 15. 16:00
Megosztás:

Megemelkedett a koronavírusos esetek száma Obama születésnapi összejövetele után

A Barack Obama korábbi amerikai elnök hatvanadik születésnapja alkalmából tartott, több száz fős összejövetel után megemelkedett a koronavírusos esetek száma azon a Massachusetts állam partjainál fekvő szigeten, ahol a rendezvényt tartották - jelentette a Breitbart News című amerikai lap brit forrásra hivatkozva.
2021. 08. 15. 03:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az amerikai termelői árak

Éves bázison a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban az Egyesült Államokban, havi bázison pedig a szolgáltatások költségeinek növekedése ért el rekordszintet a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 13. 04:30
Megosztás:

Az amerikai szenátus elfogadta az infrastruktúra csomagot

69:30 arányban jóváhagyta az amerikai Szenátus az 550 milliárd dolláros infrastruktúra csomagot.
2021. 08. 11. 13:00
Megosztás:

10 millió üres állás Amerikában, miközben 9 millió ember nem talál munkát

A relatíve magas munkanélküliségi ráta meglehetősen torz képet ad az amerikai munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről. A legfrissebb statisztikák szerint májusban és júniusban ismét több volt a betöltetlen állások száma Amerikában, mint a munkanélküli embereké.
2021. 08. 10. 17:00
Megosztás:

További szankciókra számíthat Fehéroroszország

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újraválasztásának egyéves évfordulója alkalmából az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben - derül ki Joe Biden amerikai elnök hétfői bejelentéséből.
2021. 08. 10. 11:00
Megosztás:

Nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliség az USA-ban

A vártnál nagyobb mértékben nőtt júliusban a foglalkoztatottak száma és szintén a vártnál nagyobbat csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteki jelentése alapján.
2021. 08. 07. 20:00
Megosztás: