Hírek > Újra itt az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál! >

Újra itt az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál!

2016.11.23 10:00
Hat egész estés animáció száll versenybe a ma kezdődő 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelyen tizenhárom új egész estés alkotást és csaknem 200 rövidfilmet kínálnak az érdeklődőknek vasárnapig Budapesten négy helyszínen.
Újra itt az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál!

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ moziban és a Szlovák Intézetben zajló fesztivál a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmjének, az Oscar-díjas francia Michaël Dudok de Wit A vörös teknős című művének vetítésével veszi kezdetét szerdán.
    

Az egész estés alkotások versenyében látható Jan Bultheel Cafard belga alkotó Hazaút a pokolból című első világháborús filmje; Jean-Francois Laguionie Louise a parton című alkotása; a francia Sébastien Laudenbach A levágott kezű leány című Grimm-adaptációja; Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók szürreális, antiutópisztikus fantáziája, a Pszichonauták - Az elveszett gyerekek; a kanadai Leanne Pooly Április 25. című animációs dokumentumfilmje; valamint Yeon Sang-ho Szöul, végállomás című animációs zombifilmje. A fődíjról háromtagú zsűri dönt: Vessela Dantcheva holland és Hardi Volmer észt filmrendező, valamint Vácz Péter, aki a Nyuszi és Őz című mesterszakos diplomafilmjével több mint 120 fesztiváldíjat nyert.
    

A rövidfilmes versenyben 30 film indul, köztük számos magyar alkotás. Versenybe száll Gauder Áron Kojot és a fehérember című filmje, Bucsi Réka LOVE című munkája, valamint Tóth Luca Superbia, Dell'Edera Dávid Balkon és Nadja Andrasev A nyalintás nesze című filmje. A rövidfilmes zsűri tagja Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer, Mihai Mitrica, a romániai Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója, és az 1990 óta Budapesten élő Milorad Krstic, aki 1995-ben a My Baby Left Me című rövidfilmjével Ezüst medve-díjat nyert a 45. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az idén először a legjobb rövidfilmet 2000 euróval jutalmazzák.
    

Az eseményen a világ számos animációs fesztiválja és filmiskolája is bemutatja idei legjobb filmjeit. Csütörtökön az ART+ moziban 71 percnyi animáció pereg majd Dublinból, de bemutatják a minden évben Badenben megrendezett Fantoche Fesztivál legjobbjait is. Pénteken közel százpercnyi lengyel animáció, és két dán rövidfilm-válogatás lesz látható. Szombaton a Fest Anca szlovákiai animációs filmfesztivál legjobb alkotásaiból vetítenek válogatást, míg vasárnap élő népzenei koncerttel egybekötött finnugor mesék szórakoztatják a közönséget.  
    

A Szlovák Intézetben csütörtökön a Visegrádi Animációs Fórum új tehetségei mutatkoznak be, szombaton a kortárs cseh animáció legjobbjait láthatják az érdeklődők.
    

Mindezek mellett számos szakmai program is várja a közönséget: csütörtökön az Urániában angol nyelvű kerekasztal-beszélgetést tartanak Európa animációs fesztiváljainak működéséről. Ezt követően dán, ír és magyar animációs iskolák képviselői beszélgetnek arról, hogy milyen pályára számíthatnak az animáció szakos hallgatók, és mire készítik őket fel az alma materek.
    

Szombaton a közönség az esemény összes résztvevőjével találkozhat az Uránia Filmszínház kávézójában, hogy a fesztiválon bemutatott munkáikról beszélgessenek, este pedig átadják az Anilogue díjait.
    

A fesztivál részletes programja a www.anilogue.com oldalon érhető el.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák