Hírek > Átszervezés alatt a MOB >

Átszervezés alatt a MOB

2017.01.04 11:30
Gyakorlatilag befejeződött az átszervezés a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB) annak nyomán, hogy a sporttörvény módosításával január elsejétől a sportirányítás szervezeti rendszere megváltozott formában működik tovább.
Átszervezés alatt a MOB

 Bartha Csaba, a MOB novemberben kinevezett főtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán reggel úgy fogalmazott: az ötkarikás bizottság korábbi 50-60 fős létszáma harmadára csökkent, jelenleg 18-20 munkavállalója van a MOB-nak, a külsős gárda két-három tagú.  
    

"Az átszervezés gyakorlatilag befejeződött, és megtörtént a szerződéskötés az újonnan létrejött köztestületekkel" - mondta Bartha Csaba, aki kiemelte: a MOB munkája a jövőben két fő területre összpontosul, egyrészt a multisport-események előkészítésére és bonyolítására, másrészt a szakmai javaslattételre.
    

A MOB eddigi tagozatai önálló köztestületként, külön alapszabállyal, saját vezetőséggel működnek tovább. A változás nyomán a szintén köztestületté vált MOB eddigi jogosultságait jelentős mértékben elveszíti, s alapfeladatainak döntő része, így a pénzelosztó szerep is visszakerül az állami sportirányításhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkárságához, amelyen keresztül a sport állami finanszírozása egyetlen csatornán keresztül valósul meg. Bartha Csaba ezzel kapcsolatban megjegyezte: a pénzelosztás során a MOB javaslatait is figyelembe veszik, ezeken is múlik, ki mennyi forráshoz jut.
    

A főtitkár azt mondta: a tisztújító közgyűlést áprilisra tervezik, ezen elnököt, elnökséget és bizottsági tagokat választanak, emellett az előző évi beszámolók is elhangoznak. A jelenlegi elnök, Borkai Zsolt már jelezte, hogy indul a posztért.
    

A MOB főtitkára a szerdai interjúban a 2024-es olimpia és paralimpia szeptemberi, limai helyszínkijelölését nevezte az év fő eseményének - ott dől el, hogy Budapest, Párizs vagy Los Angeles lesz-e a hét év múlva sorra kerülő ötkarikás esemény házigazdája -, de hozzátette: arra is nagyon büszkék, hogy Magyarország idén vizes világbajnokságot, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) és cselgáncs-vb-t rendezhet.
    

"A vizes vb és a győri EYOF ráadásul egy időben lesz, majd augusztusban következik a cselgáncs-vb. Minden eseménynek megvan a maga szervezőbizottsága, a MOB-nak legfőképpen az EYOF előkészítésével és lebonyolításával van dolga. Már most napi kapcsolatban vagyunk a győri szervezőkkel, valamint a különböző sportágak vezetőivel. Ez egy multisport-esemény, a szervezés is összetett feladat" - mondta Bartha Csaba.
    

Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A győri fesztiválra július 23. és 29. között kerül sor várhatóan mintegy háromezer, 14 és 18 év közötti résztvevővel.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák