Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a lakossági klasszikus pénzügyi vagyon bő harmada

Évtizedünk végére csak Magyarországon akár 10 dollármilliárdos is lehet majd a Blochamps Capital friss kutatásának prognózisa szerint. A gazdagoknál felgyorsult vagyonkoncentráció miatt idén több privátbanki szolgáltató is jelentős mértékben megemeli elitklubjába a belépési limitet.

Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a lakossági klasszikus pénzügyi vagyon bő harmada

Az infláció hajtotta hónapokban a gazdagok még gazdagabbak lettek. A Forbes legfrissebb listája szerint földünk dollármilliárdosainak kétharmada gazdagabb lett a hátunk mögött hagyott évben, a milliárdosok vagyona egyetlen év alatt több, mint 14 százalékkal, 14,2 ezer milliárd dollárra emelkedett. A vagyonkoncentráció példátlan: míg négy éve egyetlen személy lépte át a 100 milliárd dolláros vagyont, az amerikai üzleti magazin ma már 14 ilyen embert sorol fel, ám így is mellbevágó, hogy a világ 2781 dollármilliárdosának mindössze 0,5 százaléka diszponál az összvagyon 14 százaléka felett.

Az évtized végére 10 dollármilliárdos lehet Magyarországon

A helyzet Magyarországon is hasonló. Karagich István, a vagyonkezelési piac adatkutató cége, a Blochamps Capital ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarországon is már 5 dollármilliárdost tartanak publikusan számon - Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor, Felcsuti Zsolt, Gattyán György és Veres Tibor tartozik ebbe az elitklubba. Miközben 2015-ben még csak Csányi Sándor mondhatott magáénak 1 milliárd dollárt meghaladó vagyont, a top-gazdagok várható számának 3-6 éves előrejelzésében 2018 óta közel 100 százalékos találataránnyal bíró Blochamps prognózisa szerint 2025-re már 7 dollármilliárdosunk (minimum 380-400 milliárd forintos vagyonnal bíró személy) lehet, akiknek száma 2030-ra 10 főre nőhet. A legalább 100 milliárd forintos vagyonnal bírók számában 2020 és 2025 között 80 százalékos növekedést prognosztizáló Blochamps szerint az évtized végéig hátralévő 5 évben a 100 milliárdosok tábora 32 főről 45 főre bővülhet.

A vagyonkoncentráció hazánkban is plasztikus adatokat produkál: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által mért 96.400 milliárd forintos bruttó társadalmi pénzügyi vagyon 81.300 milliárdos nettó részének több, mint fele a lakosság 10 százalékánál jelenik meg, ám ennél is durvább, hogy a teljes társadalmi vagyon harmada a háztartások 1 százalékában, alig 40 ezer családban koncentrálódik.

A vagyonkoncentráció a privátbanki adatokban is visszaköszön. Míg 2015-ben a szolgáltatóknál átlagosan 23 millió forintra rúgott az affluens (azaz a 30-70 milliós megtakarítási kategóriát jelentő) szegmensben az egy ügyfélszámlára jutó átlagos vagyon, addig idén év elejére ez az összeg már 55 millióra nőtt. Mára már a legnagyobb, több ezres ügyfélkörrel rendelkező – a privátbanki ügyfélkör mellett affluens és prémium ügyfeleket is kezelő – szolgáltatóknál (pl. OTP, MBH, Erste, Raiffeisen) is 40-45 százalékot meghaladó a 100 millió forint feletti pénzügyi vagyonnal bíró ügyfélkör aránya, a specializálódott vagyonkezelési butikszolgáltatóknál pedig legfeljebb 30 százalék azon partnerek aránya, akik 100 millió forint alatti vagyont mozgatnak. – hívta fel a figyelmet a Blochamps tanulmánya.

A kezelt vagyon megugrásában kiemelkedő szerepe van a leggazdagabb rétegnek: a hazai szolgáltatók által tavaly év végén kezelt 8.575 milliárd forintnyi vagyon nem kevesebb, mint 60 százaléka köthető a milliárdosaink top-gazdag rétegéhez a Blochamps ügyvezetője szerint.

Sok pénz kell az elit klubhoz

Karagich István szerint a vagyonkoncentráció a szolgáltatói oldalon is változást követel: a megnövekedett vagyon miatt az igazi privátbanki elitklubokba való bekerüléshez magasabb limitekre van szükség. A Blochamps Capital ügyvezetője szerint a privátbanki szolgáltatók zöme 2024-ben már emelt, vagy a közeli hónapokban emelni fogja a privátbanki belépési limiteket, alig találunk majd olyan szolgáltatót, ahol 100 millió forint alatti vagyonnal befogadják majd a vagyonosokat a kiemelt ügyfélkezelés topligájába.

A Raiffeisen Bank Private Banking belépési limit értéke 50 százalékkal, a korábbi 100-ról 150 millió forintra nőtt, a bank az affluens ügyfelek belépési limitszintjét is 30-ról 50 millióra emelte. 75 millióról 100 millió forintra emelkedett az Equilor belépési szintje. Duplázva emeli várhatólag 100 millió forintra a belépési limitet a CIB Bank, az MBH Bank Private Bankingnél pedig szintén 50 százalékos limitszint-emelés történik, a korábbi 50 helyett 75 milliós lehet a belépési limit a privátbanki ügyfeleknek. A legmagasabb limitet az OTP Private Banking határozza meg, 300 millió forinttal, míg bécsi Bank Gutmann lényegében már egy évtizede 1 millió euróhoz köti a kiemelt ügyféltagságot a magyar ügyfeleknek is.

A másik oldalon a vagyonkoncentráció új kihívást is jelent a szektornak: a korábbiaknál jobban előtérbe kerül az ügyfélkiszolgálás minősége, a privátbankárok szerepe és a befektetés-allokációs tanácsok mellett az egyéb egyedi szolgáltatások jelentősége. Az ügyfelek megtartása tehát nemcsak elsődleges szempont marad, de alapos munkát kell fektetni a szolgáltatásfejlesztésbe, hiszen néhány tucat elit klubtag elpártolása így szemmel is látható csökkenést okozhat a szolgáltató által kezelt vagyonban – emlékeztet a Blochamps Capital ügyvezetője.

Letette esküjét az új északmacedón elnök

Letette esküjét vasárnap Szkopjéban Észak-Macedónia első női köztársasági elnöke, Gordana Sziljanovszka-Davkova.
2024. 05. 12. 22:00
Megosztás:

A napos időt felváltja az esős idő a jövő héten

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a jövő hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 05. 12. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 19. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 12. 20:00
Megosztás:

Első osztályú kényelem az autóban!

Sokat beszélünk az autók biztonságosságáról, töréstesztjéről, gyorsulásáról, műszaki jellemzőiről, a gumikról, a karbantartási költségekről – valamivel kevesebb szó esik azonban a kényelmi funkciókról. Pedig aligha lenne lényegtelen szempont, egyrészt a sofőr, másrészt az utasok számára. Családosok esetén különösen, gyerek mellett, hosszú távú utazások során már-már kardinális kérdést jelent mindez. A kényelem egyik fő támogatója az üléshuzat, de számos egyéb hasznos kiegészítőt is tehetünk a kocsiba.
2024. 05. 12. 19:00
Megosztás:

Több száz kiállító várja a vendégeket a Szegedi Borfesztiválon

Több száz kiállító, köztük 160 borász várja a vendégeket a csütörtökön kezdődő Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléje idén tizenegy napig tart majd - tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.
2024. 05. 12. 18:00
Megosztás:

Érezd magad a Szaharán Európában, egy japán bőrébe bújva!

Alighanem sokak fejében megfordult már az ötlet, vagy épp a bakancslisták közkedvelt eleme a Szaharán való quadozás. Nos, a 21. században ez nem is olyan drasztikus gondolat. Persze innen Magyarországról nem könnyű minden nap a Szaharába menni, de szerencsére nem is kell, hiszen otthon a kertben, az utcában vagy az erre kijelölt pályákon is átélhetjük a felejthetetlen quadozási élményt! És hogy jönnek ide a japánok? Nos, a legmegbízhatóbb, legminőségibb járműveket – részben – e téren is ők gyártják. Na és persze a németek – de az olaszok stílusa és szenvedélye nélkül se lenne teljes a kép.
2024. 05. 12. 17:00
Megosztás:

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Avasi Borangolást Miskolcon

Idén immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol május 16. és 19. között nyolcvan helyszínen hatvankét borászat várja az érdeklődőket - közölték az MTI-vel a szervezők.
2024. 05. 12. 16:00
Megosztás:

Jó befektetés egy trambulin?

Most őszintén, ki ne szeretne ugrálni egyet egy trambulinon, nem igaz? Már ebből is látszik, hogy befektetési szempontból nem nyúlhatunk mellé, ha vásárolunk egyet. De mégis milyet érdemes beszerezni? Lássuk!
2024. 05. 12. 15:29
Megosztás:

Babaváró: ketyeg az óra az átmeneti időszaknál, meg is ugrott a szerződések száma

Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma, amit az általános hitelpiaci fellendülés mellett az is magyarázhat, hogy az év végével lejár a 30 év feletti igénylőknek fenntartott átmeneti időszak. A megemelt maximális hitelösszeg adta lehetőséget pedig láthatóan kihasználják az adósok.
2024. 05. 12. 14:00
Megosztás:

A hosszú távú kedvezményes lakásáfa hozhatna kiszámíthatóságot a lakásfejlesztésben

TLE-interjú - Az ingatlanfejlesztők üdvözlik, hogy a kormány két évvel meghosszabbította a kedvezményes lakásáfát, ám igazán annak örülnének, ha ez még hosszabb távra, leginkább örökre szólna – jelentette ki az igylakunk.hu-nak Kiss Gábor a Metrodom ügyvezetője, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke.
2024. 05. 12. 13:00
Megosztás:

Magyar infláció: Nem kellett májusig várni, hogy újból emelkedést lássunk

Ma tette közzé a KSH az áprilisi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év negyedik hónapjában a fogyasztói árak 0,7 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Az éves inflációs ráta így enyhén emelkedett: 3,7 százalékra a februári-márciusi 3,6 százalékról. Ezzel együtt kedvező, hogy tovább lassult a maginfláció: 4,1 százalékos éves szinten állt áprilisban.
2024. 05. 12. 12:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1199,71 ponttal, 1,76 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 69 201,95 ponton, új történelmi csúcson zárt.
2024. 05. 12. 11:00
Megosztás:

Nem használják ki a fenntartható működésben rejlő üzleti lehetőségeket az európai cégek

A cégek többsége még nincs tisztában azzal, hogy a fenntartható működés miként járul hozzá az üzleti sikerhez – állapítja meg az EY friss, 15 európai ország 200 vállalatvezetőjének részvételével készült kutatása. Magyarországon idén január óta törvény kötelez számos hazai szervezetet arra, hogy zöldebbé váljanak.
2024. 05. 12. 09:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Pensum Group és a Livita-Dorta munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó projektmenedzsmentről

Együttműködési megállapodást kötött a munkaerő-kölcsönzés terén Magyarországon meghatározó pozíciójú Pensum Group és a Livita-Dorta. A megállapodás keretében a társaságok együttműködnek harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésével kapcsolatos projektmenedzsment és munkavállalóknak nyújtott szolgáltatások területén.
2024. 05. 12. 08:00
Megosztás:

Lemondott a Pénztárszövetség elnöke

Lemondott posztjáról Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke, utódjáról a szervezet május 14-i közgyűlésén születik majd döntés.
2024. 05. 12. 07:00
Megosztás:

Időben el kell kezdeni a felkészülést a bérszakadék megszüntetésére

A bérek átláthatóságára és a nemek közötti bérkülönbség kiküszöbölésére 2023 márciusában született az az európai uniós szabályozás, melynek a nemzeti jogrendbe történő átültetését 2026 júniusára tűzte ki a jogalkotó. 2027 júniusában pedig már a 150 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknak is jelentést kell közzé tenniük arról, hogy hol tartanak a nemek közötti bérszakadék megszüntetésében.
2024. 05. 12. 06:00
Megosztás:

Nem várt területeken is pezsgő lakáspiacra bukkanhatunk

Az Eurostat közelmúltban publikált lakáspiaci forgalmi kimutatása alapján a vizsgált uniós országok legpezsgőbb lakáspiacaként aposztrofálható a magyar. A statisztika módszereivel egy-egy országon belül is meghatározhatóak a piac tartósan aktív vagy csendesebb régiói.
2024. 05. 12. 05:05
Megosztás:

Új sorsjegy érkezik: Biliárd és Darts sorsjegyek

A népszerű kocsmasportok és a játékszalonok atmoszférája elevenedik meg a Szerencsejáték Zrt. legújabb, háromtagú sorsjegycsaládjának egyes darabjain. Az 1500 forintért elérhető testvérpár, a Biliárd és Darts sorsjegyekkel 75 millió forintot, míg a nagytestvérüknek számító, prémium árkategóriát képviselő Szalon kaparóssal akár 150 milliót is nyerhetnek a legszerencsésebbek.
2024. 05. 12. 04:00
Megosztás:

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél, a többi banknál is ez lesz hamarosan

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak. Szeptembertől minden magyarországi banknak meg kell ezt tenni, de az ügyfeleknek érdemes maguktól is beállítani átutalási limitet - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024. 05. 12. 03:00
Megosztás:

Váratlan pénz és szerencse jön! Heti pénzhoroszkóp Neked!

Fedezd fel, hogy a csillagok hogyan befolyásolják a pénzügyeidet és szerencsédet ezen a héten! Egyedi és izgalmas pénzügyi horoszkópunkkal megtudhatod, melyik nap a legjobb a lottózásra, milyen szerencsés számokra érdemes figyelned, és milyen váratlan találkozások vagy üzleti lehetőségek várnak rád. Ne hagyd ki a szerencsés állataidat sem, amik még tovább fokozhatják a jólétet! Horoszkóp a jövő hétre: 2024. május 13-19-ig.
2024. 05. 12. 02:00
Megosztás: