A második negyedévben sem vásárol orosz gázt a Naftohaz

A második negyedévtől sem vásárol földgázt a Gazpromtól Ukrajna, mivel az orosz gáz ára nem versenyképes az európai árral - tájékoztatta hétfőn közleményben a Naftohaz az MTI-t.

A második negyedévben sem vásárol orosz gázt a Naftohaz

A Naftohaz megjegyzi, hogy továbbra is kész tárgyalásokat folytatni az orosz gáz piaci kondícióknak megfelelő árának kialakításáról.

 

Az orosz tranzitgáz szállítása az európai fogyasztóknak az érvényes szerződések és vonatkozó törvények értelmében zavartalanul folytatódik - szögezi le a közlemény.

 

A Naftohaz 2015. november 25-én állította le a földgáz vásárlását a Gazpromtól az európai gázárak csökkenése miatt. A Gazprom és a Naftohaz között a téli gázáról létrejött megállapodás érvénye 2016. március 31-én járt le, a Naftohaz azonban az első negyedévben egyáltalán nem vásárolt földgázt a Gazpromtól, mivel olcsóbban jutott hozzá az európai piacon.

 

Ukrajna március 31-ével már 125 napja nem vásárolt orosz gázt, azaz első alkalommal orosz gázszállítás nélkül vészelte át a három téli hónapot. Ezalatt az idő alatt az európai fogyasztók 27 milliárd köbméter orosz gázt kaptak Ukrajnán keresztül. A szállítások minden fennakadás nélkül, a Naftohaz szerződéses kötelezettségeivel teljes összhangban zajlottak - szögezi le a közlemény.

Őrültség lehet a világ leghosszabb gázvezetékének terve?

Izrael a világ leghosszabb, kétezer kilométeres vezetékének megépítését tervezi tengeri földgázmezőjétől Ciprusra, onnan Kréta szigetére, tovább a görög partokhoz, és onnan egészen Olaszországig - értesült hétfőn a Jiszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.
2017. 04. 04. 07:00
Megosztás:

2021-ig biztos a gázellátásunk

Minden elemében létrejött az a megállapodás, amely biztosítja Magyarország gázellátását 2021-ig - olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselőnek adott válaszában.
2017. 02. 21. 02:00
Megosztás:

A biztonsági gáztartalék idén is érintetlen

A teljes lakossági téli gázfogyasztás 2,3 milliárd köbméter, az enyhének ígérkező február elején pedig több mint 1,5 milliárd köbméternyi gáz van a tárolókban, a biztonsági tartalékhoz az idén sem kell hozzányúlni - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2017. 02. 06. 11:00
Megosztás:

Hidegben, fagyban is változatlanul jön a gáz

Bár a hideg időjárás miatt Magyarországon az utóbbi hetekben nőtt a gázfogyasztás, továbbra is biztosított mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók folyamatos földgázellátása - szögezte le a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdai közleményében.
2017. 02. 01. 17:00
Megosztás:

A Gazprom európai földgázexportja - ábra

A Gazprom európai földgázexportja (2012-2016) (Mrd. m3)
2017. 01. 20. 20:00
Megosztás:

Hol találja meg új helyét az árupiac?

A Bloomberg árupiaci indexe hat év óta először mutatott nyereséget 2016-ban, köszönhetően elsősorban az ipari fémek és az energiahordozók teljesítményének. Ahhoz, hogy ez a teljesítmény 2017-ben is megismétlődjön, több akadályt is le kell győzni. Donald Trump január 20-án foglalja el az USA elnöki posztját, és a piac árgus szemekkel figyeli minden lépését, amelyet az Egyesült Államok gazdaságának növekedése érdekében tesz. Bár Trump sikeres lehet a növekedési politika prezentálásában, a kereskedelmi háború kockázata – különösen Kínával – árthat a nemzetközi növekedésnek és az árupiaci keresletnek.
2017. 01. 18. 08:00
Megosztás:

A gáztárolásé a jövő?

Jó üzleti lehetőség lenne Magyarországnak a hazai szükségleteken felüli gáztárolók bérbe adása - mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője az M1 aktuális csatornán kedden.
2016. 12. 13. 14:00
Megosztás:

A Tigáz és a Főgáz sikeresen kooperált

A Tigáz és a Főgáz sikeresen megvalósította az 1,2 millió egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfél szolgáltatóváltását október 1-jén, az előírt határidőre. Az egyetemes szolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges ügyfél törzsadatok és a számlázáshoz szükséges adatok átkerültek a Főgáz adatbázisába, az adatmigráció megfelelési aránya 99% felett volt. Hétfőtől, október 3-tól, a gázszolgáltatással kapcsolatos ügyeket az ügyfelek akadálytalanul intézhetik a két szolgáltató által működtetett ügyfélszolgálati irodákban, azonban a hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos ügyekben az ügyfelek már a külön e célra kialakított új TIGÁZ-DSO ügyfélszolgálati irodákat kereshetik fel.
2016. 10. 05. 11:30
Megosztás:

Nincs gáz, vegyél gázt!

Az USA földgáz piaca, ami 2008-as válság után jelentős csapást kapott, aminek hatására szinte folyamatosan csökkent az elmúlt 8 év során az ár. Az utóbbi hónapokban azonban élénkült a piac részben a meleg nyári időjárásnak köszönhető, részben a termelés lassulása miatt. Összeszedtünk néhány fontos szempontot, ami miatt a gázpiac tovább emelkedhet, illetve azokat az eszközöket, melyeken keresztül be lehet ide fektetni.
2016. 09. 06. 07:00
Megosztás:

Országos CNG-kúthálózat épülhet ki hazánkban

A következő két évben 39 új CNG (sűrített földgáz) töltőállomás épülhet Magyarországon, a Rajna-Duna, a kelet-mediterrán, valamint a mediterrán folyosó mentén, az Európai Unió tagállami küldötteiből álló bizottsága támogatta egyebek mellett ezt a projektet is - közölte a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE).
2016. 07. 27. 01:00
Megosztás:

Újra gázt talált a Mol Pakisztánban

A Mol Nyrt. újra földgázt talált a pakisztáni TAL blokkban, amelynek a társaság a kutatás-kitermelési irányítója (operátor). Ez a tizenharmadik találata az országban, és a kilencedik a blokkban - közölte a magyar olajipari cég csütörtökön a BÉT honlapján.
2016. 06. 24. 05:00
Megosztás:

2020-tól olcsóbb lehet a földgáz szállítása Európába

A Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat szerint 2020-tól kezdve jóval olcsóbb lesz Ukrajnán keresztül szállítani az orosz földgázt Európába, mint a tervezett Északi Áramlat-2 vezetéken.
2016. 06. 18. 02:30
Megosztás:

A Mol kőolajat és földgázt talált Pakisztánban

A Mol Nyrt. kőolajat és földgázt talált a pakisztáni Tal blokkban, ez a magyar olajipari cég nyolcadik találata a blokkban és a tizenkettedik az országban - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban.
2016. 06. 17. 20:30
Megosztás:

Putyin: nem mondtunk le sem a Déli, sem a Török Áramlat megépítéséről

Oroszország nem mondott le véglegesen sem a Déli, sem a Török Áramlat földgázvezeték megépítéséről, de világos állásfoglalást vár az Európai Bizottságtól - jelentette ki kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök.
2016. 06. 08. 03:30
Megosztás:

Ukrajna az orosz gázszállítás felújítását kérte

Az ukrán Nafrogaz levélben kérte az orosz Gazpromtól a földgázszállítás felújítását - jelentette be Alekszej Miller, az orosz gázipari holding vezérigazgatója kedden Moszkvában újságíróknak.
2016. 06. 08. 00:30
Megosztás:

Új módszertan alapján számolják a betárolandó földgázmennyiséget

Az idei betárolási időszaktól kezdve új módszertan alapján számolják ki, hogy a téli felkészülés során mekkora földgázmennyiséget szükséges a hazai kereskedelmi és biztonsági tárolókban elhelyezni - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.
2016. 06. 03. 11:40
Megosztás:

Hosszabb távon földgázra kell átállítani a kamionokat a Shell tanulmánya szerint

Dízel üzemről hosszabb távon valamilyen alternatív, például cseppfolyós földgáz vagy elektromos üzemre kell átállítani a közúti teherszállító járműveket, mert a növekvő teherforgalom mellett másként nem lesz teljesíthető a német kormány károsanyagkibocsátás-csökkentő előirányzata - idézi a német Die Welt a Shell olajtársaság tanulmányát.
2016. 06. 02. 13:20
Megosztás:

Csökkent a lakossági gázár, az áram viszont drágult az EU-ban

A lakossági gázár 1,7 százalékkal csökkent, az elektromos energia viszont 2,4 százalékkal drágult az Európai Unió (EU) tagállamaiban 2015 második fele és 2014 második fele között. A háztartások a 2008-as árakhoz képest 33 százalékkal fizettek többet az áramért, a gáz pedig 14 százalékkal került többe a tavalyi második fél évben - közölte az EU statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken.
2016. 05. 27. 15:20
Megosztás:

Megkezdte a Főgáz a Tigáz lakossági fogyasztóinak átvételét

A Tigáz 1,2 millió lakossági fogyasztójának átvételére koncentrál a Főgáz, a folyamat az előre fizetős mérővel rendelkező fogyasztók átszerződésével már megkezdődött - közölte a társaság az MTI-vel kedden.
2016. 05. 17. 13:20
Megosztás:

Egyre olcsóbb az orosz földgáz

Felére csökkent a Németország határán átadott orosz földgáz szerződéses átlagára februárban az egy évvel korábbihoz hasonlítva.
2016. 03. 29. 13:20
Megosztás: