Hol találja meg új helyét az árupiac?

A Bloomberg árupiaci indexe hat év óta először mutatott nyereséget 2016-ban, köszönhetően elsősorban az ipari fémek és az energiahordozók teljesítményének. Ahhoz, hogy ez a teljesítmény 2017-ben is megismétlődjön, több akadályt is le kell győzni. Donald Trump január 20-án foglalja el az USA elnöki posztját, és a piac árgus szemekkel figyeli minden lépését, amelyet az Egyesült Államok gazdaságának növekedése érdekében tesz. Bár Trump sikeres lehet a növekedési politika prezentálásában, a kereskedelmi háború kockázata – különösen Kínával – árthat a nemzetközi növekedésnek és az árupiaci keresletnek.

Hol találja meg új helyét az árupiac?

Az árupiaci kereslet kilátásainak taglalásakor Kína szokás szerint kiemelt figyelmet kap. A környezetszennyezés elleni küzdelem, amely decemberben már szinte kilátástalannak tűnt Kína északi részén, a devizákkal és a likviditással kapcsolatos félelmekkel együtt visszafoghatja a növekedést, így a kereslet növekedését is, különösen az ipari fémek esetében.

 

Az energiaszektorban több fő hatásra kell figyelnünk. Az USA-beli földgázpiacot az ottani tél keménysége és az ebből eredő gázigény határozza meg. Az olajpiac eközben arra fókuszál, hogy az Opec-en belüliés a szervezeten kívüli termelők képesek-e betartani az ígért termeléscsökkentést. Az Opec korábban nem igazán tartotta magát a saját termelési célkitűzésekhez sem, ráadásul Líbia és Nigéria növelheti a termelést, valamint az észak-amerikai palaolaj-termelőknek az esetleg növekedő olajárakra adott válaszával is számolni kell. Ez akár már az első negyedévben megtörténhet, ami megnöveli a decemberben felhalmozott rekord méretű long pozíciók likvidálásának esélyét. Mi azonban arra számítunk, hogy a termelők csökkentik a kitermelést, még ha nem is a megállapodás szerinti mennyiséggel.

 

A piacon kívüli fejlemények is több-kevesebb szerepet kapnak az olajár alakulásában. Donald Trump megnyerte az USA elnökválasztását azzal, hogy adócsökkentéseket és több infrastrukturális beruházást ígért a gazdaság fellendítésére. Ezek az ígéretek eddig erősítették a dollárt és növelték a kötvényhozamokat, ahogy megváltozott az USA inflációs kockázatának beárazása. A protekcionizmus, az erősebb dollár és a finanszírozás növekedő költségeinek kockázata azonban gondot okozhat egyes fejlődő piacoknak, ezáltal negatívan befolyásolják az olaj iránti keresletet, de ezzel ellentétes hatású lehet az Iránnal szembeni szankciók megújításának kockázata.

 

2016 végén az ipari fémek jelentették az árupiac növekedésének motorját, a jelentős kínai kereslet hatására és Trump győzelme után az amerikai növekedési várakozásoknak köszönhetően. A réz, miután több mint egy évig oldalirányban mozgott, közel 15%-kal emelkedett novemberben és decemberben. Trump megválasztása és az infrastrukturális beruházások nagymértékű fellendítésére tett ígérete jelentősen megnövelte a spekulatív határidős pozíciókat a new yorki, a londoni és a shanghaji tőzsdéken. Ami a fundamentális tényezőket illeti, az előttünk álló évben a kínálat növekedése valószínűleg gyenge marad, ami támaszt jelent a réz árának mindaddig, amíg Kína képes fenntartani a réz iránti jelentős keresletét. Ez azonban megkérdőjelezhető lehet, miután Kína tavaly decemberben hajlandóságot mutatott arra, hogy pénzügyeinek kontrollálása érdekében megengedje a gyengébb növekedést.


Forrás: Ole Hansen, Saxo Bank

 

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi adójóváírás járna nekem éves szinten?

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

ÁFA adó-kalkulátor

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Az MNB szeptemberben méri fel a kamatemelések eredményeit

A monetáris tanács a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében értékeli átfogóan a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítja az inflációs kilátásokat övező kockázatokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.
2021. 08. 24. 23:00
Megosztás:

Javította a cseh gazdasági prognózist a prágai pénzügyminisztérium

Javította a cseh gazdasági előrejelzését a prágai pénzügyminisztérium. A kedden nyilvánosságra hozott új előrejelzése szerint az idén 3,2 százalékkal fog emelkedni a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, míg áprilisban a tárca 3,1 százalékos növekedést várt.
2021. 08. 24. 22:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Az olaj ára nagyot emelkedett, Kínában (állítólag) nincs új Covid fertőzés

A WTI a soron következő, októberi határidőre 66 dollárig emelkedett. A hírek szerint Kínában nem találtak új Covid fertőzést az elmúlt napokban, ami jót tett a piacnak, ráadásul az ázsiai országban kezd az élet teljesen visszatérni a korábbi kerékvágásba.
2021. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Lengyelország ezért épít kerítést a fehérorosz határon

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát - jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.
2021. 08. 24. 08:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Ősztől újra törlesztene a még moratóriumban lévők nagy többsége

Pozitív, jövőközpontú és a problémák megoldására irányuló kommunikációt várnak a pénzügyi szolgáltatójuktól a lakossági ügyfelek a koronavírus-járvány okozta új környezetben – derül ki a CIB Bank nemrégiben a saját ügyfélkörében elvégzett online kutatásából. Az immár második alkalommal elvégzett felmérés alapján a válaszadók legnagyobb félelme változatlanul az, hogy egy családtagjuk elkapja a koronavírust, miközben az anyagi biztonságért inkább a fiatalabb, az egészségéért pedig az idősebb generáció aggódik jobban. A CIB Bank még hitelmoratóriumban lévő lakossági ügyfeleinek többsége szeptember után inkább már újra törlesztene.
2021. 08. 23. 23:00
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

A múlt heti nagy zuhanás után emelkedik az olaj árfolyama

A WTI 63,3 dollárig tudott erősödni, miután a delta variáns okozta félelem jelentős olajár zuhanást okozott a múlt héten.
2021. 08. 23. 14:00
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Merkel szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha megpróbálja fegyverként használni Ukrajnával szemben az Északi Áramlat-2 gázvezetéket - jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap Kijevben, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.
2021. 08. 22. 19:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás: