Ha 1982-2002 közötti években születtél, kaphatsz 10 millió Ft-ot

Cikkünk címe bár elég figyelemfelhívó, de célunk az, hogy felhívjuk a Kedves Olvasóink figyelmét arra, hogy év végéig még elérhető a 0%-os kamatozású, akár 10 millió Ft összegű támogatott konstrukció, mely a fiatal házasok számára komoly lehetőséget jelent a családi életkezdéshez, tervezgetéshez, lakásvásárláshoz, gépkocsivásárláshoz stb. Ha valami okból mégsem kaphatsz, ne csüggedj, arra is van megoldás, csak olvasd végig a cikket alaposan!

Ha 1982-2002 közötti években születtél, kaphatsz 10 millió Ft-ot

Mivel a Babaváró Hitel szabad felhasználású hitel, így az összeg szabadon elkölthető akár gépkocsi vásárlására, lakásfelújításra, ingatlan vásárlására stb. A legtöbben lakásvásárlás céljára szokták felhasználni az igényelt összeget, de ez nem kötelező.

Cikkünkben azt mondjuk el, hogy ki jogosult erre az államilag támogatott pénzforrásra, hogy minél hamarabb és legkisebb erőfeszítéssel tudjanak hozzájutni az akár 10 millió Ft-hoz az arra jogosult családok.

Babaváró hitel: meghosszabbítva

A meghosszabbított Babaváró továbbra is segítséget jelent gyermeket vállaló házaspároknak a lakásvásárláshoz. A money.hu korábban összegyűjtötte, hogy a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken egy 50 négyzetméteres lakás árának mekkora részét fedezheti a 10 millió forintos kedvezményes hitel.

Budapesten több mint 22 százalékos, Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden pedig 27-32 százalékos az arány, de Salgótarjánban majdnem eléri a 80 százalékot.

Továbbra is elérhető a gyermekvállalás ösztönzését célzó állami támogatás, a maximum 10 millió forintos - szabad felhasználású - Babaváró hitel. A múlt év végén életbe lépett jogszabály szerint 2024-ig elérhető ez a kedvezményes - lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható - konstrukció, amely az érintetteknek számára az első lakásuk megvásárlásához jelenthet jelentős segítséget.

A money.hu összeállításából kiderül, hogy a Budapesten és a vármegyeszékhelyeken eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára alapján egy 50 négyzetméteres lakóingatlan árának mekkora részére elég a Babaváró. 

A sikeres kereskedés IDE kattintva javítható

babaváró hitel lakásvásárlásra

Felértékelődhet a Babaváró hitel a lakáspiacon

A Babaváró szerepe várhatóan felértékelődik a lakáspiacon a kedvező feltételek miatt. Bár a lakások ára az elmúlt években fokozatosan növekedett (bár az elmúlt hónapokban már erőteljes fékeződés látható, sőt több helyen csökkenő lakásárakat láthatunk), a drágulás üteme a múlt év során megtorpant a kereslet csökkenése miatt.

Közben a kínálat bővülést mutat, ennek eredőjeként a különböző térségek, városok, települések egyes részein a korábbi időszakhoz képest komoly alkupozícióba kerültek a vásárlók. Ha pedig a babavárós vevőjelöltek ki tudják használni a piaci helyzetből adódó előnyüket, és lejjebb tudják szorítani a vételárat, akkor ez a kedvezményes hitelösszeg is nagyobb szerepet kap. 

Továbbá a bérek várható emelkedése is javítja az összképet. Igaz, hogy az árak emelkedése miatt sok családnál, köztük a gyermekvállalást tervezőknél is növekedtek a kiadások, ám ez jó eséllyel csak rövid távon lesz így. Hosszabb távon az áremelkedés üteme lassulni fog, miközben a bérek továbbra is emelkedő pályán maradhatnak.

Így a Babaváróhoz kapcsolódó - maximum 50 ezer forintos - havi törlesztés az arányokat tekintve kisebb megterhelést jelent majd a családi költségvetésben. Lényeges szempont emellett, hogy a Babaváró hitel törlesztése minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető.

Ráadásul az első gyermek megszületése után a hitel kamatmentessé válik, ha pedig futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik babánál pedig a teljes tartozást átvállalja.

Mire elég a Babaváró Budapesten, Győrben, Debrecenben vagy Miskolcon?

A money.hu összeállítása szerint egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos Babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elegendő, vagyis az önrészt fedezi a támogatás.

A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos az eredmény.

Az alacsonyabb - 12,8-22,9 milliós - lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni a Babaváró összegéből. 

A money.hu összeállítása felhívja a figyelmet arra, hogy a Babavárónak szigorú, minden banknál azonos feltételei vannak, ugyanakkor a hitelbírálati eljárás pénzintézetenként eltérő lehet, például a minimális életkort vagy az elvárt jövedelem mértékét tekintve. Ezért is érdemes alaposan tájékozódni a támogatás igénylése előtt.

Szintén tanácsos átnézni a banki ajánlatokat, ha a Babaváró mellé a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező házaspár a szintén államilag támogatott csokos vagy piaci kamatozású lakáshitellelegészítené ki a Babaváró összegét a kiszemelt lakás megvásárlásához.

Miért kedvező megoldás a Babaváró Hitel?

- gyors elbírálás után akár 10 millió Ft-ot is kaphattok

- a pénzt szabadon használhatjátok bármire (hiszen ez egy un. szabad felhasználású hitel)

- a Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, és ha az első 5 éven belül gyermek születik akkor a futamidő végéig kamatmentes is marad

- ha 5 éven belül egy gyermek születik, akkor 3 évig nem kell törlesztő részletet sem fizetni

- ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés és a fennmaradó tartozás 30%-át elengedik

- ha a harmadik gyerek is megérkezik a családba, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik

Ne ijedj meg, ha már van gyermeked, mert ez nem kizáró ok a Bababaváró Hitel esetén. És akkor se rémülj meg, ha egyáltalán nem születik gyermeketek (hiszen ezt senki nem tudhatja biztosan, hogy összejön), mert arra is van megoldás.

Kinek és miért is jó a Babaváró Hitelkonstrukció?

- Nektek, ha házastársak vagytok

- Nektek, ha 18 évesek elmúltatok (és a hölgy nem idősebb, mint 41 év - bizonyos bankok 21 éves alsó korhatárt határoztak meg, ezért szerepel cikkünk címében a két évszám, mint indikáció)

- legalább egyikőtöknek van 3 év folyamatos, bejelentett munkaviszonya (TB jogviszony, tanuló is lehet akár)

- ja, és nem szerepeltek a BAR (KHR) listán..., az sajnos kizáró ok :(

- de ami jó hír, hogy nem kell a hitelhez ingatlan fedezet (jelzálog)

Szóval nem túl szigorúak a feltételek... Ha mégsem felelsz meg valamelyik feltételnek, akkor IDE kattints.

Hová fordulj, ha szeretnél Babaváró Hitelt igényelni?

Mivel a bankok feltételei különbözhetnek a hitelösszeg megítélésében és néhány lényeges kérdésben, ezért érdemes felkeresni egy független pénzügyi tanácsadót, aki tisztában van a különböző pénzintézetek feltételeivel, így megtudhatjuk tőle melyik bankot érdemes választani ahhoz, hogy a legjobban járhassunk. Így rengeteg időt és fáradságos bankban üldögélést spórolhatsz meg.

További részletek ITT

HU-rizont program: 8 milliárd forint támogatás hazai egyetemek nemzetközi léptékű kutatásaihoz

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) új pályázata 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, amelyek Magyarország és ezen keresztül a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak.
2024. 05. 06. 03:00
Megosztás:

A nyugdíjasok legnagyobb félelme, ha a postás bedobja ezt a levelet...

Magyarország egyre növekvő nyugdíjas népességét nemcsak a gazdasági bizonytalanságok és az egészségügyi problémák sújtják, hanem egy új, szívfájdító helyzet is.
2024. 05. 06. 02:00
Megosztás:

ChatGPT - ennyi lesz az EURÓ / Forint árfolyama az év végén a mesterséges intelligencia szerint

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogy hogyan látja az EUR/HUF árfolyam kilátásait a jövőben, és kértük, hogy adjon egy előrejelzést, hogy 2024 végére hány forintba fog szerinte kerülni egy EURÓ. A ChatGPT 4.0 a következő árfolyam előrejelzést adta.
2024. 05. 06. 01:00
Megosztás:

Egy kripto szakértő szerint a learn-to-earn lehet a következő nagy kriptotrend 2024-ben

A kriptovaluta piacok figyelme az elmúlt hónapok során főleg a Bitcoinra irányult. Alig néhány hónap telt el az első Bitcoin ETF egyesült államokbeli indulása óta, amire a felezés körüli hype is rátett. Ezek együtteseként sokan bizakodóak a Bitcoinnal és a BRC-20 ökoszisztémában működő érmékkel kapcsolatban.
2024. 05. 06. 00:01
Megosztás:

Hihetetlen, de igaz: nem kínált hiteltípus tarol a lakáshitel piacon!

Miközben a bankok zöme nem is kínál változó kamatozású lakáshitelt, 2024. márciusában minden 5. szerződés és 10-ből 3 forint hitel ilyen konstrukcióban került az ügyfelekhez. Az ellentmondás feloldását Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a rendkívül jól induló CSOK Pluszban kell keresni.
2024. 05. 05. 23:00
Megosztás:

Így indítsunk vállalkozást kismamaként: szakértői tippek következnek!

Továbbra is ellentétes elvárásoknak kell megfelelniük a nőknek a családalapítás és a munkavállalás tekintetében, ami nem csupán az ő helyzetüket nehezíti meg, de jelentős erőforrásokat von el gazdasági és munkaerőpiaci értelemben is. A részfoglalkoztatottak aránya hazánkban még mindig alacsony, ugyanakkor a legtöbb kismamánál felmerül az igény, hogy valamilyen extra jövedelemre tegyenek szert a gyermeknevelés mellett. Ma már erre egyre több lehetőség van a saját vállalkozás indításától kezdve a szövetkezeti foglalkoztatásig. Ugyanakkor rengeteg a kérdés: merre érdemes indulni, hogyan kell adózni, lesz-e egy ötletből működőképes üzlet? A BNI Magyarország üzleti közösség anyák napja alkalmából néhány szakértői tippet szedett csokorba.
2024. 05. 05. 22:00
Megosztás:

Országos kutatás vizsgálta, hogy mi a közös az anyai és vezetői készségekben - Egy napra az anyukák vették át a vezető szerepet a Yettelnél

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.
2024. 05. 05. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 05. 20:00
Megosztás:

Új módszerek alkalmazására használják a mesterséges intelligenciát az SZBK kutatói

Egyes sejtek felismerésére és elkülönítésére dolgoztak ki mesterséges intelligenciát (MI) használó megoldást a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai egy nagy nemzetközi konzorcium részeként. Az eljárás a biológiai alapkutatási kérdések megválaszolása mellett akár egyénre szabott terápiákhoz is alkalmazható - közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény a honlapján.
2024. 05. 05. 19:00
Megosztás:

Érkeznek az államháztartási adatok a jövő héten

A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről, valamint egyebek mellett a kiskereskedelem márciusi és a fogyasztói árak áprilisi alakulásáról.
2024. 05. 05. 18:00
Megosztás:

Több száz fogyasztó részesült kompenzációban, de részben hiányosan teljesített a 4Life és biztosító-partnerei

A GVH felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy vállalásaikat gondosan készítsék elő és maradéktalanul teljesítsék.
2024. 05. 05. 17:00
Megosztás:

Május 13-án indul a balatoni vasúti előszezon

Már az iskolai szünidő kezdete előtt egy hónappal, május 13-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat és növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a MÁV-Start - közölte a vasúttársaság szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 05. 16:00
Megosztás:

Két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát - írta a pénzügyminiszter szombaton Facebook-oldalán.
2024. 05. 05. 15:00
Megosztás:

Nőtt a Henkel negyedéves árbevétele

A Henkel német háztartás-vegyipari és kozmetikai konszern növekvő negyedéves árbevételről jelentett pénteken.
2024. 05. 05. 14:00
Megosztás:

Átfogó víziközmű rekonstrukciós program indul

Országos víziközmű rekonstrukciós program indul, ennek keretében kormányzati támogatással újul meg Szolnok víziközmű-hálózata - mondta az energiaügyi miniszter pénteken Szolnokon sajtótájékoztatón.
2024. 05. 05. 13:00
Megosztás:

Nagy László lett a SZTFH új elnöke

Sulyok Tamás köztársasági elnök Nagy Lászlót nevezte ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökévé - közölte az SZTFH pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 05. 12:00
Megosztás:

Éves csúcson a brit gazdaság aktivitása

Jelentős emelkedéssel egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 05. 05. 11:00
Megosztás:

Többlettámogatáshoz juthatnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik, a közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel pénteken.
2024. 05. 05. 10:00
Megosztás:

A Richter tárgylóasztalhoz ült a Mithra Pharmaceuticals SA-val

A Richter ajánlatot tett és tárgyalásokat kezdett a Mithra Pharmaceuticals egyes belgiumi eszközeinek megvásárlásáról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett kibocsátói közleményben.
2024. 05. 05. 09:00
Megosztás:

Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 05. 08:00
Megosztás: