Már 6 vállalkozás szerezte meg a KMS védjegyet
A most átadott tanúsítások jól tükrözik a KMS vertikális tanúsítási rendszerét, ami azt jelenti, hogy az adott termék előállításának minden állomása az új védjegy szempontjai szerint tanúsított. Az új védjegy azt jelöli, hogy a sertéshús és húskészítmények Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmánnyal etetett sertésekből származnak, szigorú minőségbiztosítási és nyomonkövethetőségi szempontok szerint készültek és kiemelkedő élvezeti értékkel bírnak.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a sertésstratégia részeként 2013-ban döntött arról, hogy létrehozza a Kiváló Magyar Sertéshús védjegyet, a védjegy mögött álló terméktanúsítási rendszer kidolgozásával és annak bevezetésével a VHT-t bízta meg. Az új védjegy létrehozásával a Minisztérium célja a hazai sertéshús mennyiségének növelése mellett, a minőségi magyar sertéshústermékek előtérbe helyezése.
„Bízunk benne, hogy az új védjegy bevezetésével, a tisztességes versenyfeltételek fenntartása mellett bővül majd a hazai piac és növekedésnek indul az itthon előállított sertéshús termékek aránya az üzletek polcain” – mondta Dr. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. „Szeretnénk elérni, hogy egyre több hazai húsipari vállalkozás kövesse a most KMS tanúsítást elnyert vállalkozások példáját és pályázzon a védjegy használatára” – tette hozzá a szervezet elnöke.
A Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatát pályázat útján nyerhetik el sertéshizlaló vállalkozások, őstermelők, sertés vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek csakúgy, mint a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek. A KMS egy vertikális, egymásra épülő tanúsítási rendszer, ami azt jelenti, hogy a takarmánytól kezdve, a sertéshizlaldákon, vágóhidakon, daraboló és feldolgozó üzemeken át, egészen a kiskereskedelmi vagy vendéglátó ipari egységekéig, a teljes folyamat nyomonkövethető és megfelel a tanúsítási rendszer kritériumainak. Ez azt is jelenti, hogy csak olyan termékre kerülhet a KMS védjegy, amely olyan alapanyagból készült, amely szintén rendelkezik a védjeggyel.
A KMS audit a termékek és az előállítás termékminőségi, élelmiszerbiztonsági, nyomon-követhetőségi, állatjóléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételeit vizsgálják, biztosítva ezzel az ellenőrzött minőséget a termék előállítása során. Ez a fogyasztóknak minőségi garanciát, a vállalkozásoknak pedig védelmet biztosít az illegális termékekkel szembeni küzdelemben.