Hírek > Érdemes jóban lennünk Vietnammal >

Érdemes jóban lennünk Vietnammal

2016.01.13 21:40
Vietnam a délkelet-ázsiai térség gazdasági fejlődésének egyik motorja, ezért Magyarország külgazdasági érdeke, hogy minél szorosabbra fűzze együttműködését az országgal - mondta el az MTI-nek Hanoiból Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Érdemes jóban lennünk Vietnammal

A miniszter emlékeztetett, hogy Vietnam gazdasága tavaly is hét százalék fölötti ütemben bővült. A politikus emellett tudatta: megállapodást írtak alá Vietnamban arról, hogy magyar cégek 60 millió eurós, úgynevezett kötött segélyhitelből felépítik a dél-vietnami térség legnagyobb, 500 ágyas onkológiai kórházát. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy több vietnami régió jelezte, szeretne hasonló kötött segélyhitelből beruházásokat megvalósítani a magyar kormánnyal együttműködve, ezért egy 500 millió dolláros hitelkeretről is megkezdődtek a tárgyalások a két ország között.

 

Mint mondta: Vietnam hamarosan kiválasztja azokat a projekteket, melyeket meg szeretne valósítani, s jó eséllyel ezek közül magyar cégek építhetik fel a hanoi víztisztítót a Vörös folyón, valamint terjeszthetik ki országos szintre a népesség-nyilvántartó rendszert. Szijártó Péter felidézte: magyar támogatással már megvalósultak ilyen vietnami beruházások 10-10 millió euró értékben. A politikus tudatta azt is: a Magyarország és Vietnam közötti kereskedelem tavaly több mint tíz százalékkal bővült, s immár mintegy 150 millió eurót tesz ki.

 

A tárcavezető kifejtette, hogy három területen várható előrelépés: a gyógyszeripar terén, ahol a magyar Richter vállalat több évtizede jelen van Vietnamban - s egy küszöbön álló vietnami jogszabály-változás kedvezően érintheti -, valamint az autóipari kapacitások összekapcsolásában és az agrárexport terén, miután több magyar gyümölcs Vietnamba irányuló exportjára adtak be most engedélyezési kérelmet Hanoiban.

 

A miniszter elmondta azt is, hogy oktatási megállapodást is aláírtak hanoi látogatásán. Ennek értelmében Magyarország évente 100 főre emeli a Magyarországon tanuló vietnami ösztöndíjasok keretszámát. Szijjártó Péter felidézte: eddig mintegy 3000-en végeztek így Magyarországon, s jelenleg is 367-en tanulnak a magyar felsőoktatásban.

 

A miniszter arra is kitért, hogy idén újabb 100-150 fővel folytatódik a vietnami nukleáris mérnökök továbbképzése is. A magyar diplomácia vezetőjének egyeztetésein arról is szó esett, hogy Hanoi és Budapest szeretné a magyar-vietnami együttműködést az Európai Unió és a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) közötti kooperáció egyik pillérévé tenni.

 

Az MTI kérdésére Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a "Keleti Nyitás" ugyanolyan erővel zajlik, mint korábban, ám olyan új szakaszba lépett, melyben az állam "már minden lehetséges ajtót megnyitott", s immár a vállalatokon a sor, hogy ezt kihasználják, minél több üzletet kössenek, exportáljanak, s beruházásokat hozzanak Magyarországra.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák