Hírek > Terror ellen így készül a Scotland Yard >

Terror ellen így készül a Scotland Yard

2016.01.15 02:49
Több mint a negyedével növelik a Scotland Yard terrortámadások esetén bevethető fegyveres osztagának létszámát a novemberi párizsi merényletek után elkezdett felülvizsgálat keretében.

Sir Bernard Hogan-Howe, a londoni rendőrség főparancsnoka csütörtöki közleményében bejelentette, hogy 600 fővel 2800 tagúra bővül ez az egység. A létszámnövelést a Scotland Yard már meglévő állományán belüli átképzéssel és átcsoportosítással hajtják végre. Hogan-Howe szerint az intézkedés "költséges, de London biztonságának szempontjából életfontosságú".

 

Sir Bernard hangsúlyozta: továbbra sem változik az az alapelv, hogy Nagy-Britanniában a rendőrök általában nem viselnek fegyvert, és e hagyománynak megfelelően a londoni rendőrség állományának nagyon nagy többsége, 92 százaléka ezután is lőfegyverek nélkül látja el feladatát.

 

A Scotland Yard vezetője szerint ugyanakkor a párizsi merényletek is megerősítették, hogy elengedhetetlen egy olyan fegyveres rendőri erő, amely ilyen támadás esetén bevethető a terroristák ellen. "Őszintén remélem, hogy ilyesmi soha nem történik a mi utcáinkon, de a Metnek (Metropolitan Police, a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség hivatalos neve) akkor is a lehető legmagasabb szintű felkészültséget kell elérnie" - hangsúlyozta csütörtöki közleményében Hogan-Howe.

 

A tavalyi párizsi merényletek után a brit kormány számos más biztonságnövelő célú intézkedést is bejelentett. Jelentősen bővítik mindenekelőtt a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását, emellett megkétszerezik a repülésbiztonsági intézkedésekre fordítható költségvetési összeget. A finanszírozás megemelése révén a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál a párizsi terrortámadások előtt 12 700-an dolgoztak.

 

A brit kormány emellett kétszeresére emeli a légierő drónjainak számát, újgenerációs kibervédelmi rendszereket honosít meg, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növeli a hadsereg különlegesen kiképzett, terrorellenes feladatokra is bevethető kommandós alakulatainak fejlesztésére fordított összeget. David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal a párizsi merényletek után - részéletek nélkül - közölte: a brit biztonsági szolgálatok az addig eltelt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák