Hírek > Lázár: a kormány azt kéri, tárgyaljanak a pedagógusok a kormánnyal >

Lázár: a kormány azt kéri, tárgyaljanak a pedagógusok a kormánnyal

2016.02.11 23:20
A kormány azt kéri a pedagógusoktól, különösképpen a Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ), hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János azt mondta, példátlan az elmúlt 25 évben, hogy egy olyan komoly szakszervezet, mint a PSZ visszautasította a kormány tárgyalási szándékát, ugyanakkor jelezte: tiszteletben tartják, hogyha tüntetni akarnak. Sztrájkkal és tüntetéssel azonban nem oldódnak meg a problémák - tette hozzá.

 

A miniszter szerint ha a PSZ felelősen gondolkodik az oktatásról, akkor "nem balhéval, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni", hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon. Adjanak esélyt a tárgyalásnak, hiszen a kormány nem vitatja a pedagógusok szándékait, a pedagógusok se vitassák azt, hogy az ország választott képviselői is abban érdekeltek, a helyzet jobb legyen - közölte.

 

Lázár János felvetette Galló Istvánnénak, a szakszervezet elnökének személyes felelősségét is, aki szerinte 2009-ben lebeszélte a pedagógusokat a tüntetésről, amikor megszüntették a 13. havi fizetést. Mint mondta, reméli, hogy Galló Istvánnéban most is megvan a személyes felelősség, hogy nem politikát akar csinálni az iskolában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, meg kell vizsgálni, ki miatt vannak hiányosságok, ki miatt nincs kréta, WC-papír az iskolákban, a fenntartó állam vagy az üzemeltető önkormányzatok miatt. Ha az önkormányzatok nem tudják megoldani, meg kell fontolni az üzemeltetés állami kézbe vételét - jelezte.

 

Úgy fogalmazott: nem a felelősséget akarják elhárítani, de ha egy önkormányzat számára nehézséget okoz az üzemeltetés, akkor jobb, ha "az önkormányzatok kiterítik a lapjaikat", elmondják, hogy ez meghaladja a képességeiket, forrásaikat. Az államnak pedig meg kell vizsgálni azt a lehetőséget, hogy átveszi az üzemeltetést - közölte. A miniszter elmondta, hogy a kormány ülésén Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára beszámolt a közneveléssel kapcsolatos kérdésekről, a köznevelési kerekasztal elindulásáról. Lázár János azt mondta, nagyra értékelik azt, hogy nagyon sokan elfogadták a meghívásukat a kerekasztalra.

 

Kérdésre válaszolva a miniszter a pedagógusok 25 pontja kapcsán azt mondta, hogy abból szerinte 15-20 százalékos béremelés következik, úgy, hogy a korábbi béremelésnek még nincs vége. Hozzátette: tudomásul kell venni ez az ország nem tud minden évben 20 százalékos béremelést végrehajtani a pedagógusoknál. Jelezte ugyanakkor, szakmai kérdésekben nyitott kapukat döngetnek a pedagógusok, szakszervezetek, ezért nem kell tüntetni. Kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta, hogy megkérdőjelezhetetlennek tekintik azt, hogy vannak olyanok, akiknek az áll érdekében, hogy a pedagógusok akciója politikai akcióvá váljon.

 

Olyan szervezetekről van szó, akik a kormányzattal szemben állnak - tette egyértelművé. Hozzátette: "ennek a politikai balhénak" a szervezői között vannak olyanok, akik évek óta szervezik a tüntetéseket a kormánnyal szemben, a finanszírozók között pedig olyanok vannak, akik évek óta finanszírozzák a kormánnyal szemben álló ellenzéki erőket. Beszélt a szerdán a Magyar Közlönyben megjelent, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos két kormányrendeletről is. Megerősítette, hogy a program elsődleges célja a gyerekvállalás támogatása, másodlagos célja a lakásépítések számának növelése, amely hozzájárulhat az ország gazdasági növekedéséhez. Azt mondta, arra biztatják a pénzintézeteket és a lakosságot, minél hamarabb kezdjék el a csokkal kapcsolatos ügyintézést.

 

Ismertetése szerint használt ingatlanok esetén jelentős könnyítéséket hajtottak végre és az új lakások megszerzésének is tisztázták a szabályait. A miniszter közölte: megnyílik a lehetősége annak, hogy külterületi ingatlanok esetében is igényeljék a csokot. Hozzátette: tisztázták az infrastrukturális feltételeket, így a fúrt kutat is elfogadják, illetve nem kell szennyvízhálózatnak sem lennie. Szerinte így akár a tanyavilágban is épülhetnek a csok révén házak. A közfoglalkoztatottak helyzetével kapcsolatban Lázár János azt hangsúlyozta: új lakás építésébe nem tudnak belevágni a jelenlegi jövedelemviszonyok mellett, számukra a használt lakáshoz jutás, illetve a lakásfelújítás lehet realitás. Ehhez hozzáférnek, a megfelelő támogatás rendelkezésre áll - közölte.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák